Brännvinsdammarna – Put and takefiske i ginklart vatten

Åter igen är jag och Andreas på väg till ett reportagefiske. Denna gång har vi fått möjlighet att komma till Brännvinsdammarna straxt utanför Vinslöv i Skåne. Det som gör det så speciellt är att man nyligen satt röding i dammarna. Rödingfiske är vi inte bortskämda med på dessa sydliga breddgrader. Ja, jag vet att man satt röding i ett fåtal put and takevatten i södra Sverige tidigare men det är ändå något visst med att veta att denna fjällfisk har (med människan) letat sig ända ner till Vinslöv, kanske det sydligaste beståndet av röding i Sverige? Viktigt att poängtera är att denna röding är odlad. När vi anländer till Brännvinsdammarna möts vi av Victor som bor och arbetar på gården, han äger gården tillsammans med sin far Peter.

Det är ett riktigt häftigt ställe, dammarna får sitt vatten ur källdrag, det gör att det året runt kommer 8 gradigt vatten som förser dammarna med kallt, syrerikt vatten. Dammarnas namn kommer av att det på 1600 talet tillverkades brännvin här, det kristallklara kalla källvattnet var perfekt som grund till brännvinstillverkningen, numera är det istället ypperligt till put and takevatten med Öring, Regnbåge och Röding. Vattnet är ”ginklart”, det gör det hela ytterst coolt måste jag säga. Det finns stor möjlighet att kunna sightfiska på öring, regnbåge och nu också röding, det är så häftigt. Det finns en spöbergränsning på 10 st vad gäller antal fiskare per dag.

Vi börjar dagen i den övre mindre dammen, redan efter 2 kast ser jag hur Andreas lyfter sitt flugspö och skummet yr i tafsänden. Jag får med det hela när jag filmar med min Gopro. Det visar sig vara en regnbåge som inte kunde hålla sig utan glupskt sög i sig Andreas Wiggle worm. Den är otroligt stridbar, urstark och bågen vill inte ge sig i första taget, efter en stund låter den sig håvas. Den är riktigt bred, kanonfin.

Straxt efter är det min tur att drilla fisk, i ögonvrån ser jag hur en fisk vakar. Snabbt vinklar jag ett rollkast och min ”Loffefluga” landar mitt i vakringen. Jag börjar ta hem fluglinan och efter bara några drag kommer hugget, jag gör mothugg och fisken känns vansinnigt stark, den hoppar och far i flera omgångar, den är helt galen, rusar hit och dit. Även denna båge låter sig håvas efter en stund.

Loffeflugan

Vi gör en förflyttning ner till den större dammen. Det har blåst kraftigt de senaste dygnen vilket har gjort att det har fallit MASSOR med boklöv, dessa boklöv täcker två tredjedelar av dammen vilket gör det svårfiskat. Däremot ser vi att fisken gillar detta lövtak. Det ger ett bra skydd och fiskar vakar frekvent i kanterna där löven flyter.

Andreas går över bron, det ser giftigt ut längs med kanten, ur källdraget kommer det som en lite bäck under bron. Det drar så där härligt i vattnet, det borde vara en bra ståndplats där. Och mycket riktigt, en kanonfin båge kunde inte motstå Andreas nymf. Även denna fisk är otroligt fin, det syns att den gått i dammen under en längre tid, hel och fin i fenorna.

Peter, en av delägarna kommer förbi, vi får oss en guidad tur runt området, bland annat kollar vi in Vinneå som rinner bara ett stenkast från dammarna. Ån ingår i fisklekoret. Där finns en sträcka på ca 1,5 km som hyser bäcköring, där finns även en stuga att hyra. När vi går omkring i området känner jag ett påtagligt lugn, man blir harmonisk av att vara här. Naturen är fantastisk, nästan lite trolskt. Passande nog heter företaget som driver Brännvinsdammarna Harmoni AB.

Brännvinsdammarna har nyligen anslutit sig till IFiske, det innebär att man kan köpa fiskekort online hit. Även fångstrapportering kan ske via IFiske.

På IFiske kan man läsa om Brännvinsdammarna. ”Dammarna har ett kristallklart och kallt vatten från ett åttatal tjälsprång. Tjälsprångsvattnet håller 8 gr året om. Vi planterar regelbundet ut både regnbåge, öring och röding i dammarna – även en del större troféfiskar! Våra dammar har sin grund i en naturlig bäck som under mitten 1600-talet grävdes ut till ett vattenmagasin för brännvinstillverkning, men är nu ett trevligt fiskevatten.

För er som kommer långväga ifrån, eller vill upp och fiska tidigt när dimman fortfarande ligger över det spegelblanka vattnet, finns idag två olika alternativ på boende. Alternativ ett är del av boningshus 50 m från dammarna med fem platser och alternativ två är jakt och fiskehuset 75m från den nya dammen med fyra platser. Vidare information om boendet kan fås dels genom Novasol med objekt nr, S 11579 o S 11548 alternativt genom att ringa direkt 0705-121709 för bokning.

På gårdsplanen finns parkering och vid dammen har vi gjort i ordning så att fisk kan vägas, rensas och grillas.” 

Här finns flera grillplatser alldeles intill Brännvinsdammarna, anläggningen är inbäddat i kuperad ´terräng där bokskogen i sin vackra höstskrud är oemotståndlig. Grillen tänds och vi får chans att provsmaka korvar som man har smaksatt med eget recept, bland dom godaste korvar jag har smakat!

Fisken vakar allt mer frekvent i ena änden av den större dammen, svårt att se vad dom tar. Kanske fjädermygg? nja, tror inte jag har en sådan fluga med mig, jag provar med en svart Klink Hammer i strl 14. Det är superspännande att se fisken som mycket aktivt vakar runt om där min fluga ligger. Plötsligt hugger det en fisk, jag gör instinktivt ett mothugg men NEJ! Ingen fisk fastnar, en snabb koll på flugan, några luftkast för att torka den lite och sedan lägger jag ut kastet igen. Peter (ägaren) kommer till oss, då hugger det en fisk på nytt, mothugg, nu sitter den perfekt. Shit vad den är stark, det är en regnbåge. Den gör flera luftsprång, fisken vill absolut inte komma in till håven som Andreas väntar med.

Torrflugefångad regnbåge på svart Klink Hammer strl 14.

Alltså det är något speciellt med regnbåge som har hel och fin stjärtfena, jag har liksom snöat in på det. Här i Brännvinsdammarna har fisken gått i ca ett och ett halvt år nu, det märks. Fisken har tydliga tecken på tillväxtzoner på ”motorn”. Det är en fröjd för en som gillar put and take fiske. Eftersom fisken gått i dammarna så pass länge är det inte bara att dänga ut en färgglad streamers och tro att man ska få napp. Nej, detta fisket kräver list och att man är lite innovativ. Precis som när man fiskar efter vild fisk i fjällen. Det är dessutom tre arter som simmar i dammarna, vårt mål är att försöka fånga en ”trippel” regnbåge, öring och självklart röding. Det vore pricken över i-et att få en röding, sist jag fick röding var på Island för några år sedan.

Vi byter damm till den mindre övre dammen. Andreas byter fluga, det blir ett haröra. Plötsligt hör jag Andras, jag hade hugg, det var en röding, jag såg den tydligt. Den jagade nymfen. Nytt kast, då hugger rödingen, med ett nervöst leende drillar Andreas sin röding. Jag vet inte hur många gånger han hinner säga, bara den inte släpper innan den håvas och han kan pusta ut. Den är så fin, alldeles knallröd över buken i sin lekdräkt. Precis så fin som bara den finaste rödingen kan bli. Andreas kan checka av röding på sin bucketlist. Jag glädjes enormt mycket med min fiskekompis över denna vackra fisk. Herregud, rödingfiske i Vinslöv, jo ja tackar ja!

Efter releasen går det inte att ta miste på Andreas glädje!!

Vi filmar så mycket vi kan och hinner, det resulterar i en film till vår Youtube kanal Every Fish Counts, här nedan kan ni se filmen om vår fiskedag i Brännvinsdammarna. Gillar ni filmen, prenumerera gärna och ge en tummen upp och om ni vill, skriv en kommentar.

Vi gör en förflyttning till den större dammen igen. Inte många kast senare tar vi vars en regnbåge till. Det är nervkittlande att veta att det simmar gigantiska öringar här, riktiga troféfiskar, öringar på +5 kilo. Fångar man en röding så är det obligatorisk att återutsätta den. Vi stannar tills det börjar skymma, i skymningen jagar fiskarna våra svarta streamers så det blir riktiga plogar.

Det är sådana fenor man nästan blir tårögd av att se.

Det skymmer på snabbt framåt kvällen, mycket nöjda lämnar vi Vinslöv och Brännvinsdammarna, vilket härligt ställe! Hit kommer vi gärna snart igen.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *