Bergkvara Gäddfestival 2021

30/10 var det dags för Bergkvara Gäddfestival för 6 året, det är alltid speciellt kvällen innan en tävling. Jag känner att adrenalinet ger mig en ett fokus där jag går igenom olika scenarion i huvudet. Hur är vädret, är all utrustning nerpackad, inget glömt. Jag vaknar innan klockan ska ringa, den är ställd på 05.40. Direkt när jag vaknar går jag igenom som en checklista vad som skall packas ned. Det är ju inte bara fiskeprylar som ska med. Jag är tillsammans med min Teamkamrat Andreas Olsson även tävlingsansvarig för vår Gäddfestival som Torsåsbygdens Sportfiskeklubb arrangerar. Det gäller att inte glömma något. Jag hämtar Andreas och det ligger något speciellt i luften, förra året kom vi på andra plats i lagtävlingen och i dag gäller det! Morgonljuset är helt magiskt när vi kör ut mot vår första fiskeplats för dagen. Det ligger förväntan i luften.

Havet ligger som en spegel och tyvärr är det högvatten, mycket högvatten dessutom. Men någonstans finns dom så är det bara. Allteftersom dagen gryr förändras ljuset. Inte dumt för den fotointresserade!

Klockan slår 08.00 och tävlingen är igång. Självklart börjar vi med våra flugspön, gäddflugfiske är något vi båda brinner för. Men det är trögt, jätte trögt. Vattnet är ”ginklart” och inte en virvel, inga följare ens. Jag vet av erfarenhet att högvatten kan vara en riktig utmaning i dessa vatten.

Team Fisheco Småland, ett teamnamn som förpliktigar. Vi bloggar ju båda via FishEcos digitala plattform och jag är oändligt tacksam för att jag har fått den möjligheten. Bloggen Gälgreppet slår rekord även detta år i antalet visningar, det ökar stadigt för varje år som går vilket är fantastiskt kul.

Det som händer när det är högvatten är att sälarna vågar sig in på de ställena som normalt sett är grunda. Så är det idag, tusan också, vi viker runt en udde och precis i inloppet till en vik ligger det en retfull säl och kikar. Det brukar inte vara ett bra tecken, och nej, ingenting här heller. Vi pratar om hur vi ska göra. Det blir en förflyttning, inte långt men ändå. Ett försök till att komma undan sälarna åtminstone.

Det har hunnit bli förmiddag med råge och vi har ingen fisk att rapportera ännu. Vi anländer till en vik som normalt sett är jättegrund, kanske kan detta vara nåt. Vi har nu övergett våra flugspön till förmån för spinnspöna istället. Vi fiskar med olika beten för att försöka se vad som kan funka. Andreas fiskar med en Pigshad jr i färgen Spotted Bullhead, ett bete som är erkänt bra och som har massor med gäddor på sitt samvete. Jag går ner i storlek och fiskar med en liten Salmo slider i abborrefärg. Plötsligt händer det, från ingen stans kommer plogen och jag skriker HÅVEN TA HÅVEN!! Det hela är över på nolltid och gäddan som inte är någon gigant precis ligger tryggt i håven tack vare Andreas snabba håvning. Tänk att det fanns en gädda här i alla fall. Den är lite mer än godkänd, minimimåttet är 70 cm för att räknas in i Big Five.

Skönt, första fisken är bärgad. Jag byter till flugspöet igen. Fylld av självförtroende kastar jag och kastar. I en intilliggande vik ser jag en grov gädda komma efter min fluga men den är så där avvaktande. Jag ökar tempot i hemtagningen av linan, gäddan ökar farten den med. Jag märker tydligt att den blir mer intresserad. Jag gör ett stopp, gäddan simmar nästan på min fluga, då gör jag två snabba drag och hugget blir våldsamt, explosivt! Instinktivt gör jag mothugg, flugan sitter perfekt i mungipan. Eftersom det är hullingfritt som gäller är det extra viktigt att det inte blir slaklina. Nu är det inget problem för fisken rusar ursinnigt från mig, den är vansinnigt stark. Jag känner att jag måste släppa efter, när det är dags att håva den får den på nytt krafter och rusar under båten, NEJ, NEJ NEJ. Jag lyckas få den till att följa med upp igen och nu håvas även denna gädda. Jag pustar ut, vilken dramatik!

En fin flugfångad gädda som mäter hela 85 cm, en dag som denna kan det bli svårslaget i flugfiskeklassen. Det är en fin fisk till vår Big Five. Bara en kort stund senare har Andreas Fisk på men den släpper, tusan också!! Den var ju fin. Vi fiskar vidare och kommer till ett nytt ställe, i första kastet hugger det en gädda på ett Baby Buster i färgen Hot Pike, ett av mina absoluta favoritbeten när det kommer till spinnfisket, 70 cm prick. Andreas hann inte börja kasta, efter håvning är det hans tur att ropa FIIIISK, spöet sprattlar frenetiskt, när fisket kommer in till båten tror vi inte våra ögon. En gigantiskt stor Abborre, ja det är den största Abborre jag någonsin har sett. Vi ankrar upp och tar det lugnt, det är ju förvisso en gäddtävling men detta måste ju bara förevigas med några härliga foton och filmer. Jag vet inte vem som njuter mest av Abborren Andreas eller jag, jo det är nog Andreas, men det skänker mig stor glädje att få dela denna upplevelsen med honom. Att ta foton, att hjälpas åt i och omkring fisket.

Vi häpnar över denna magnifika bonusfisk, den är så fin! Vi väger den i en plastpåse som är lätt fuktad. Vågen stannar på 1500 gram, En riktig drömfisk!!

Det som sedan händer ät ytterst frustrerande, just för att det är tävling. Vi har kontakt med många gäddor, grova gäddor, mindre gäddor, mellanstora gäddor men hur vi än gör så fastnar dom inte, inte så pass så dom följer med ända in till håven i alla fall. Vi rundar en mindre ö och Andreas har nu satt på en rejäl gäddfluga, i röd/vit färg. Flugan landar och bara ett par drag senare ett våldsamt hugg, det är en enorm gädda, det är som om jag gjort en virvel med ena åran. Och sedan släpper den, NEJ NEJ NEJ!!!!!!! Frustrationen finner inga gränser. Det blir precis tyst i båten. Svårt att uppskatta hur stor den var men säkert över metern. Vi lyckas till slut pillra upp en godkänd gädda till som är några cm över 70 cm. Det är dags att avrunda och åka till prisutdelningen.

Först och främst vill jag tacka Andreas för en supertrevlig fiskedag med massor av skratt, vi har så kul ihop. Vi har fiskat mycket ihop detta år, det har resulterat i flera fiskefilmer på vår Youtubekanal Every Fish Counts, det har också blivit flera reportagefisken, så kul!! Tack också JanO på FishEco!

Andreas och jag vill sedan tacka de sponsorer som sponsrat med produkter till prisbordet.

XXL Kalmar, ABU Garcia, Blomlövs Rökeri, Karlskrona båt och fiske och Fiskeshoppen i Mörrum. Stort Tack!!

Grattis till Team SRH501 som vann lagtävlingen BIG Five med 411 cm.

Grattis till Sead som fångade tävlingens längsta gädda på 96 cm.

Tack alla deltagare för en väl genomförd tävling, Team FishEco slutar på en hedrande andraplats i lagtävlingen.

Jag måste också säga STORT GRATTIS till min grabb Filip och hans team, Team Jonsson som vann Balticgäddan samma dag med 440 cm, bra gjort!!

Filip med en fin Balticgädda

Jag är oerhört stolt över att vinna flugfiskeklassen med min gädda på 85 cm.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *