Camp Mayfly Norrefors – Torrflugehugg med getingfluga

Hösten är i annalkande, jag och Andreas är ännu en gång i Norrefors, en av fiskecamperna hos Camp MayFly. Efter en tids ostadigt väder tänker vi att temperaturen nu måste vara runt 16-17 grader i vattnet. Med andra ord mycket bra förutsättningar för ett lyckat fiske. Färskt i minnet har vi det helt fantastiska torrflugefisket med Danicaimitationer i slutet av Maj. Nu har jag tänkt att det är nog getingar som ska stå på menyn. Som vanligt nuförtiden så är det en livlig trafik på Messenger om allt ifrån nya flugor till strategier, linval, hotspots, men framför allt om att vi ska dit igen. Det ska bli såååå spännande. I mitt huvud har jag sett hur mina foamgetingar glupskt försvunnit från ytan i en öring eller regnbågskäft. Men man vet ju samtidigt hur nyckfullt fisket kan vara.

På plats möts vi av den så välkända dagsländan ”MayFly” som givit namnet till Tommys fiskecamper. Vi vet att det i våras sattes en större mängd grov öring i dammarna. Öringen är fredad här i Norrefors och det är obligatoriskt att återutsätta den. Kanske är öringen sugen på en av mina foamgetingar.

När vi tar de sista kliven ner för trappan och viker runt grillplatsen kan vi inte undgå att höra fiskarna som vakar ivrigt alldeles intill oss. Jag blir alldeles till mig. Tar mitt flugspö, börjar dra ut lina och med min foamgeting på tafsspätsen lägger jag mitt första kast för dagen mitt i en vakring. Det tar kanske 2 sekunder innan en fisk slurpar i sig min geting. GUTT!!! Andreas förevigar det på film.

Jag får ursäkta lite för bildkvalitén, bilderna är tagen ur ett filmklipp. Snart ligger fisken i håven och dagens första öring är bärgad. Härligt!!

Det visar sig att mina getingflugor i foam är nyckeln till framgång, det dröjer inte många kast förrän en regnbåge tagit getingflugan och vilken båge. Den drar ut lina så backingen får se dagens ljus. Jag börjar fundera på om den är felkrokad men när den efter en stunds drillning kommer närmre håven visar det sig att getingen sitter fint i mungipan. Snart har jag hugg igen på getingflugan.

Andreas som börjat fiska med en sländimitation och visserligen haft ett hugg som slutade i ett tafsbrott börjar allt mer prata om det möjligen inte är så att jag har fler getingar i min flugask och visst har jag det. Broderligt får han ett par och jag tror att redan i första kastet hugger det en öring som kämpar frenetiskt för att undkomma håven.

Trots att vi inte varit här länga tappar vi snabbt räkningen på hur många fiskar vi har kontakt med och hur många som landas i håvarna. Att getingflugan är flugan för dagen är det inget snack om. Vi turas om att ta fisk och fota dom, att dela fotointresset är fantastiskt må jag säga, det verkligen förhöjer fisket att kunna föreviga dessa skönheter som var och en på sitt sätt glänser av perfektionism.

Anderas och jag har sedan något år startat Youtube kanalen Every Fish Counts där vi gör fiskefilmer, prenumerera gärna på den! Vi gör vad vi kan för att göra fiskefilm så som vi vill se fisket. Många hugg men även förmedla själva känslan runt fisket eller den plats vi fiskar på. Vår Småländska dialekt får ni allt stå ut med. Det är ett projekt som ständigt utvecklas. Något som slagit mig allt mer är hur viktig ”kamerakillen” är, utan honom eller henne blir det inga riktigt fina bilder eller några bra fiskklipp. Jag tänker ägna ett helt blogginlägg om detta inom kort.

Öringarna och regnbågarna fortsätter att hugga som besatta på getingflugorna. Ja, vad kan man säga, livet är gott!!

En snabb avkrokning och några foton sedan simmar öringen majestätiskt tillbaka.

Det gäller att vara rädd om fisken, om möjligt kroka av den i vattnet/håven. Ska foto tas göra det så att fisken exponeras så lite tid som möjligt ovanför vattenytan. Ja, vi gör vårt bästa för att fisken ska må så väl som möjligt.

Det är något visst med de fiskar som bär fettfena, jovisst, jag tycker Gädda och för all del Abborre också är fantastiska fiskar men de laxartade fiskarna får allt mer en speciell plats i mitt fiskehjärta. Kanske kan det vara så att jag fiskar allt mer med fokus efter dessa skönheter. Jag kan bara blunda och vipps så är jag tillbaka på Island en kort bilfärd utanför Husavik där vi var för några år sedan och fiskade öring, havsvandrande röding, röding och havsöring. Dessa fiskar härstammar från istiden genetiskt, men ändå så lika dessa fiskar vi fångar denna dag.

Isandsöring
Norreforsöring

Ännu en gång så vi får nypa oss i armen, vi har ett riktigt torrflugeeldorado med getingflugor. Vi fortsätter att fiska och efter några kast är det Andreas tur att kroka av en båge.

En del öringar är vackert bärnstensbruna, andra har en mer klassisk öringfärg med de karakteristiska svarta och röda prickarna.

Och som det inte är nog står vi plötsligt båda två med spöna i spänd båge, dubbelhugg på öring jo, ja tackar ja!! Det händer inte varje dag. Två fiskar i håven samtidigt, sånt händer bara i Norrefors.

Det börjar bli dags för oss att runda av men jag bara måste ta det där sista kastet. Inför denna fisketur trisssade Andreas och jag varandra med nybundna Goddard Caddisflugor, jag tänkte att dom bara inte kan motstå nattsländeimitationer så jag gjorde några i naturfärgat hjorthår och några av svart hjorthår. Tänkte att den svarta blir en bra siluett av. Jag fäster den svarta i änden på tafsen.

Jag kastar ut och börja hemtagningen, sakta, sedan lite fortare, något stopp. Plötsligt hugger det en fisk underifrån, helt oväntat, som en kaskad piskas vattnet åt sidorna när fisken fattar att den är krokad. Likt ett yrväder far den hit och dit, hoppar högt. Ett våldsamt hugg som efterföljs av en ordentlig kamp. Som flugfiskare ett oförglömligt ögonblick.

Här nedan ett filmklipp från denna oförglömliga dag i Norrefors. Glöm inte att prenumerera på youtubekanalen!

Tack för denna gången Norrefors, en pärla ett stycke från Karlshamn i Blekinge. En av Camp Maylys fiskecamper. Snart står vi på nytt och svingar våra flugspö, nu när hösten börjar komma på allvar är det högsäsong för regnbågsfisket och gäddfisket.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *