Enkla mönster – Superenkel SBS – 1

Jag fyllde nyligen år och fick då självklart lite fiskerelaterade saker. B la fick jag Marc Petitjéan magic tools. Alla Marc Petitjéans prylar andas enkelhet och verktygen är till för att förenkla samt underlätta flugbindningen. Jag har inte hunnit testa dem så mycket ännu men visst gör de användningen av cdc material enklare. Men flugorna i detta inlägget behöver man inga magic tools för att använda, men enkla är de. Oftast är det de enkla flugorna som är de allra bästa och de som är roligast att binda.

to6

Det går snabbt att binda dem!

Jag fick idén häromkvällen att jag skall lägga upp lite SBS på enkla och effektiva mönster här framöver, en i månaden är tanken. Jag tänkte de kunde heta ”Superenkla SBS” för tanken är också att mönstrena endast får ha 2 olika material (bindtråd, krok, förtyngning räknar jag inte med).
Det finns flertalet flugor som binds med bara ett fåtal material, F-Fly, superpuppan, streaking caddis, pheasant tail, och superpuppan för att bara nämna några. Jag hoppas på att kunna visa några mönster som inte är lika kända som dessa och kanske skapa lite inspiration åt er att bunkra upp med några nya enkla och effektiva mönster.

Den första flugan ut är en superenkel torrfluga med endast bindtråd och cdc-puff. Den kan imitera lite av varje, men liknar mest en kläckare eller fjädermyggpuppa skulle jag säga. Jag binder den gärna på liten krok typ strl 16, 18 eller 20 caddiskrok.

t04

Bind in bindtråd som vanligt. Bind gärna kroppen lite taperad, så den smalnar av lite vid krokböjen.

 

t03

Man kan binda in vanliga cdc-fjädrar som vinge men jag föredrar CDC – puffs till denna flugan

 

t02

Fäst cdc:en strax bakom krokögat, lämna lite plats för huvud.

t05

Så här skall cdc:en bindas in

t01

Avsluta med whip-finishknut. Färdigt. Superenkelt !

 

n01

Nästa gång binder jag denna superenkla nymf

Ni kanske undra vad jag fick mer som var fiskerelaterat?
En grym sax från Dr.Slick, en trådrullehållare och Vision Bib & brace denim byxor. Kommer en recension på byxorna framöver när jag testat dem lite mer, men de är nästan så snygga så man kanske skall ha dem till julbordet framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *