Ismetetackel

Tacklet – den viktiga länken mellan gädda och lina. Det finns som alltid färdiga att köpa men ni som känner mig vet att jag helst gör egna. Det blir billigare så men främst också roligare. Plus att man får precis den längd mellan krokarna som passar ens eget fiske bäst. Det finns mängder av varianter när det kommer till ismetetackel men kanske framförallt olika material att använda. Jag tänker inte lista alla då det lätt skulle bli ett oerhört långt blogginlägg. Det man bör tänka på är att materialet måste vara utan något överdrag (uncoated) så att det blir lätt att vira runt krokarna (utan att det virar upp sig självt senare) samt att det är knytbart. Vidare måste det förstås hålla för vassa gäddtänder. Mitt tackel är tänkt till större deadbait och jag vill därför ha två trekrokar. Agnar man med normalstor, levande mört kan det mycket väl räcka med en trekrok.

Detta behövs:

 

 

  • Valfritt tafsmaterial – jag valde ett lättknutet stålmaterial från Strike Wire
  • Två trekrokar i storlek 2-4 – jag använder 2:or som jag tycker passar bäst till mina större sillar
  • Lekande – jag använder Darts super Rolling nr 10
  • Sax eller avbitartång
  • Eventuellt lysande pärlor eller annat roligt blingbling

Så här gör jag:

Klipp av ca 70 cm tafsmaterial. Krok nummer 1 ska fästas in och här finns det lite olika metoder. Man kan göra en knut av materialet (på samma sätt som med lekandet senare), göra ett halvslag och surra fast eller använda ett wirelås. Jag har valt att surra fast första kroken på samma sätt som man normalt gör med krok nummer två. Varför, kanske ni tänker? Det finns ingen finurlig baktanke utan jag gillar bara att göra så och tycker att det blir bra.

Gör en ögla av ena änden och trä in genom kroköglan underifrån.

 

img_7526

 

Trä öglan över de tre krokarna och dra åt så att änden av materialet blir ca 1 cm.

 

img_7527

 

Vik tillbaks tafsen och vira runt en av krokarna.

 

 

Nyp tillbaka den korta änden.

 

img_7529

 

Vira tafsen i 8-10 tajta varv runt krokskaftet. Trä tafsen genom kroköglan. I detta läge kan man också trä på en bit krympslang över krokskaft + ögla för att säkra tafsmaterialet lite extra. Det material jag har valt här tålde dock inte värme så bra och försvagades så jag hoppade över krympslangen.

 

 

Trä även tafsen genom öglan på krok nummer två.

 

img_7531

 

Placera kroken där du vill ha den. För liten mört kan det vara lagom med ca 6 cm mellan krokarna. För stor betesfisk tycker jag att det är lagom med 8-9 cm.

 

img_7532

 

Upprepa infästning som med första kroken, dvs att vira tillbaka materialet runt en krok, 8-10 varv runt skaftet samt ut genom kroköglan.

 

img_7535

 

Nu sitter båda krokarna som berget och det är dags för lekandet. Om man nu inte vill ha lite bling först. Jag kör med några lyspärlor. Jag vet andra som har både blinkande lampor och glittrande skedar. Huruvida det förbättrar fisket eller inte kan diskuteras men jag tror knappast att det skadar. Jag råkade ha ett gäng pärlor hemma så de fick helt enkelt vara med.

 

img_7536

 

Dags att knyta fast lekandet. Vilken knut som bör användas är en smaksak men även beroende på val av material. För ståltafsen som jag använder lämpar sig en klassisk Clinch knot.

 

img_7537

Trä igenom…

 

img_7538

…nyp fast en ögla…

 

img_7539

…vira änden fyra gånger över ”huvudlinan”…

 

img_7540

…för änden genom öglan underifrån och dra ömsom i änden och ”huvudlinan.” Tryck också ned knuten mot lekandet och tajta till ordentligt.

 

 

img_7541

Åtdragen clinch knot.

 

Så var tacklet färdigt och redo för vassa gäddtänder.

 

img_7564

Så här ser min färdiga uppsättning ut. Först en hemmagjord frysplugg (PVC-rör – 16 mm i diameter, rörisolering, buntband och lite superlim) ett flötesstopp (för att sänket inte ska kunna vandra upp på linan och kanske fastna i växter när gäddan drar iväg), sänket och slutligen en gummikula som skyddar knuten till tafsen.

 

Sedan är det bara att ut och köra på isen. Lycka till och skitfiske på er, så länge!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *