Växtskyddat tailbete

De som, likt mig, fiskar mest i övergödda, grunda slättlandssjöar vet att växtligheten begränsar ens fiske. Sommaren går helt bort då det knappt ens går att komma ut på sjön. Men så kommer början av hösten och gäddsuget har hunnit växa sig enormt trots att växterna inte är borta ännu. Offsetriggat gummi och spinnerbaits får jobba då och det funkar ofta bra när det ska gå lite fortare i det ännu varma vattnet. Men så när oktober kommer och de kalla nätterna snabbt kyler ned grunda sjöar kanske man plötsligt vill fiska tail. Men växterna är fortfarande kvar. Vad göra?

Det mest givna valet är förstås att offsetrigga ett curlygummi av valfritt märke. Men vill man ha en mer ledad gång, som ett klassiskt tailbete med ”lös” svans erbjuder, kommer här ett alternativ. Det är dessutom ett bra sätt att få användning av gäddstympade gummin.

Du behöver:

  • Valfri gummikropp som tappat sin paddel (att föredra en smal kropp som kan tryckas ned ordentligt över kroken vid hugg – jag kör med Pig Shad Jr)
  • 1 viktad offsetkrok med tillhörande shallowskruv i storlek 10/0 (jag kör med owner beast)
  • 1 oviktad offsetkrok med tillhörande shallowskruv i storlek 8/0
  • 1 splitring, storlek 7
  • Valfri tail (jag kör med Knorren från PiggKing)
  • Rostfri ståltråd
  • Tänger

 

img_6914

 

Skruva in och fäst den viktade offsetkroken i gummikroppen. Trä in ståltråden bakifrån tills den träffar kroken och tryck sedan upp tråden i ryggen.

 

img_6915

 

Forma ståltråden som en ganska lös ögla runt krokskaftet och slut den med ett eller två varv (öglan måste kunna vandra fritt längs skaftet för att gummit ska tryckas ned ordentligt vid hugg). Tryck ned krok och ögla i gummit. Gör en stående ögla i bakdelen och slut öglan med ett eller två varv.

 

img_6916

 

Skruva in och fäst den mindre offsetkroken i tailen. Sammanlänka de två med splitringen. Klart!

 

img_6906

 

Lite småpill med själva ståltråden men annars superenkelt. Gången blir riktigt, riktigt bra med ett lätt vaggande vid ren inspinning och fint sidoställ vid små ryck. Vid vevstopp dalar den sakta vaggande. Klockrent! Nu är det bara att dra ut och dänga tailbeten i spenaten!

Skitfiske på er, så länge!

6 svar på ”Växtskyddat tailbete

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *