Guidningen a la Karma 15 – så gick det

I december förra året hölls Karma 15, en välgörenhetsauktion på Tradera där pengarna från alla sportfiskerelaterade auktioner skänktes till Unicef. Från början startades det hela av Micke ”Caesarlures” men förra året drevs det av Fishjoin. Jag ställde, för andra året, upp med en guidning på mitt hemmavatten. Den som bjöd mest var Anders Nilsson och igår hade det äntligen blivit dags; en heldags härlig guidning.

Anders utgick från huvudstaden och kom upp till mina trakter strax efter 08.00. I vanlig ordning var det ivrig ilastning i båten. Spön, väskor, hinkar och pinaler stuvades i och det låg outtalade förväntningar i luften. Anders förväntade sig en trevlig dag och jag förväntade mig detsamma förstås men också bra fiske. Som hobbyguide (när den som ska guidas ändå betalat en hel del) vill man kunna leverera, ge valuta för pengarna. Med den senaste veckans strålande efterleksfiske hade jag goda förhoppningar. Vi skulle inte bli besvikna.

 

img_5763

Supertrevliga Anders under färd.

 

Samtidigt som vi närmade oss den första driften kom den sydvästliga vinden igång och den gjorde oss sedan sällskap resten av dagen, i tilltagande styrka. Det var en vacker, solig morgon men sporadiska molnbankar gled förbi och dagen bjöd på mest mulet väder. Med 14 grader i luften och 11-12 i vattnet kunde vi knappast ha önskat bättre förutsättningar.

Vi började drifta, jag med en Pigshad Jr på beteslåset och Anders med en BigMacmanus Tail från Caesarlures. Det hela startade lite småsegt men vi hade ändå tagit 6 fiskar efter 1,5 timmes fiske, alla fina och välmatade snipor.

 

img_5752

McManus-snipa

 

Gädda nummer sju bröt sniptrenden, om än tillfälligt. Vi gled över en intressant fläck samtidigt som solen kikade fram. Anders hade den goda smaken att välja ett för honom sprillans nytt bete; nämligen en Syndromtail i golden shiner-kostym som hamnat i hans ägo ett par timmar tidigare.

 

img_5749-2

 

Det dröjde inte många kast innan något sög tag i Syndromaren ordentligt. Fisken steg och bröt ytan direkt och det syntes på håll att det var en riktigt bra fisk. -Håvläge, sa jag och gjorde mig redo. Fisken kom snabbt men tungt mot båten och gled bekymmersfritt in i håven. Glädje utbröt när vi synade en stadig gäddrygg där nere. Den visade sig mäta 99 cm och vågen tyngde ned till 7340 gram; nytt vikt-PB för gästen! Och på ett av mina beten!

 

img_5754

Exalterad guide blev visst dålig fotograf.

 

Lyckan var total och det är osäkert vem av oss som blev gladast. Allmänt nöjda över tillvaron drev vi vidare över nya områden och gäddorna hade vid det här läget vaknat till liv, ordentligt. Ett sniprace av rang satte igång och det högg frenetiskt.

 

img_5773

 

img_5753

 

img_5765

En av Anders många fiskar, denna på en Wingman.

 

Ett fåtal fiskar mellan två till fyra kilo krokades, en på drygt fem hoppade av vid båtkanten men annars var det mest riktigt små fiskar som högg, trots ganska stora beten. Ända tills det sög till ordentligt i mitt tailbete, samma som jag tagit de två andra stora fiskarna på tidigare i veckan.

-Håvfisk, tjoade jag och Anders turbovevade in sitt bete och greppade håven. En ganska kort men redigt ryggbred gädda närmade sig båten, gjorde någon liten rusning och håvades sedan galant av dagens gäst.

 

img_5757

 

img_5772

Rejält ryggbred dam på prick 100 cm och 8,5 kilo.

 

Vilken dag! Och det slutade inte där.

Huggperioden klingade av så sakteliga och när klockan närmade sig 13.00 och lunchdags hade vi krokat av 15-18 fiskar. Jag styrde in oss i närmaste vass för lite Trangiamatlagning i lä. Långkokt skinkstek med persiljestuvad potatis stod på menyn, följt av en kanna kokkaffe och sockerkaka. För er som fortfarande envisas med tråkiga mackor till lunch på era fisketurer; ta med ett litet spritkök eller grill istället! Lagad, varm mat på sjön är guld värd!

Mätta och belåtna inledde vi andra halvlek. Drifter togs om och nya beten provades. Det var tydligt att gäddorna hade tagit en vilopaus i sitt efterleksätande för det var segt en god stund. Vi hade några sporadiska nafs och halvdana bomhugg och provade runt en del med diverse beten. Jag satte på en blå/vit Hippiehake från Piggking och fick bättre hugg direkt men brände den fisken. Även Anders plockade fram ett likadant gummi men i firetiger. Det satte igång sniprace nummer två.

 

img_5771

 

img_5768

 

img_5767

 

Vi fick ett antal små fiskar på kort tid men denna gång uteblev topparna, förutom en fisk på kanske 3,5 kilo. Genomgående under dagen var att samtliga fiskar var i riktigt god kondition. Trinda om magen, pigga och alerta. Inte alls det medtagna och magra efterlekstillstånd som brukar kunna råda vid den här tiden. Framförallt inte med tanke på att det bara var prick en månad sedan isen gick. Kul att se!

Vi fiskade vidare med sporadiska hugg tills klockan närmade sig 16.00 då gästen förkunnade att det var dags för avrundning. Ett otroligt trevligt och fångstrikt guidningspass var så över och två nöjda killar styrde tillbaka mot båtplatsen. Facit blev 28 gäddor, 15 till gästen och 13 till guiden. Ett vikt-PB till Anders, en metersfisk till undertecknad och båda dessa fiskar tog på beten täljda av mig. Fantastiskt roligt!

Om Anders så bara skulle vara hälften så glad och nöjd över gårdagens pass som jag är så räcker det gott för mig. Men jag tror att det är mer än hälften. Tack för igår, kompis! Det var grymt!

Skitfiske på er, så länge!

P.s Jag är inte sponsrad av Piggking men väl ändå passa på att rikta ett tack till honom. Utan hans fantastiska tail ”Knorren” så hade inte mina beten haft alls samma härliga gång. Tack, gummimäster!

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *