Fånga & Frige vid spinnfiske – så gör jag

Att Catch and Relase (fånga & frige på svenska) är ett fungerande koncept för ett hållbart fiskbestånd råder nog inga tvivel om. Studier i ämnet har gjorts, bland annat examensarbetet av Sportfiskarnas Tobias Fränstam. Välkonditionerade fiskar återfångas av sportfiskare över hela landet och gäddfisket fortsätter att vara bra, på de flesta ställen. Men det finns ju en baksida av detta mynt. Sportfiske handlar inte om att plåga fiskar men det är tveklöst en ofrånkomlig följd. Vassa krokar orsakar sår och skador. Vissa fiskar skadas rejält och ett fåtal så pass att de stryker med. Men hur ska man då bete sig för att minimera dessa skador? Jag tänkte här redogöra för hur jag gör.

Detta behövs:

 • Viktigast av allt – ordentliga tänger, både en lång kroklossare samt en kraftig avbitartång.

 

img_5729

 

 • Håv med gummerat nät – ju djupare nät desto bättre.
 • Eventuellt en avkrokningsmatta

När jag får en mindre fisk som jag varken vill mäta eller väga så tar jag den mest skonsamma vägen av alla; krokar av i vattnet.

 

img_5536

Snabbt foto innan avkrokning i vattnet. Gäddans kropp är hela tiden kvar i vattnet.

 

Måsta man ta i gäddan ska händerna blötas först för att inte skada dess slemskikt. Minst skada eller risk för skada på fisken får man genom att ta ett gälgrepp, även på liten fisk. Låt så mycket av kroppen som möjligt vara kvar i vattnet. Sitter krokarna djupt och illa i t ex gälbågar så klipper jag alltid av krokspetsarna och ibland kan man behöva lirka ut bakvägen, dvs. genom gällocken. Krokar som sitter bra i över- eller underläpp lirkas försiktigt loss, slit aldrig! Tänk er själva om en krok fastnar i ett finger, hand eller ansikte. Skulle ni vara lite försiktiga eller tokslita?

En större fisk vill man kanske mäta och/eller väga. Som bloggare och instagrammare vill man ju också dokumentera det hela med några snabba kort. Här blir en håv med gummerat nät (dessa är mycket mer skonsamma mot slemskikt än vad vanliga, knutna garnnät är) nödvändig. Håva fisken och kroka sedan av i håven.

 

img_5666

Avkrokning i håv på g.

 

Vissa använder en blöt avkrokningsmatta vilket också funkar men jag föredrar att ha fisken kvar i vattnet så mycket det bara går. Efter avkrokning får fisken vila i håven medan mät- och vägutrustning förbereds. Jag väger alltid fisken i håvnätet för att undvika onödig beröring vid överflyttning till vågsäck eller påse. Risken finns också att gäddan sprattlar under denna förflyttning och är man inte aktsam kan fisken tappas i båten alternativt få skadad käke om den kränger i ett stadigt gälgrepp. Efter vägning är det bara att väga enbart nätet för att se hur mycket vikt som ska dras av. Mätning gör jag på en mjukplastdekal som jag köpt av Piggking. Den fuktas först och sedan läggs gäddan på dekalen. När ni lyfter gäddan ur håven; tänk på att stödja under buken och hålla fisken så lite som möjligt vertikalt då dess skelett inte är byggt för att hänga med huvud upp och stjärt ned i den mycket kraftigare tyngdlag som gäller ovan vatten. Har man avkrokningsmatta med måttband slås ju två flugor i samma smäll vid avkrokningen.

Ta sedan ett par snabba bilder och ha alltid ambitionen att gäddan ska vistas så kort tid som möjligt ovanför vatten.

 

img_5488

 

När fisken ska simma tillbaka finns det olika metoder att tillgå. En del kastar i gäddan med huvudet före, så att den gör ett ”dyk”, med motiveringen att den då genast vaknar till och simmar iväg. En metod som kanske främst används på mindre fisk som inte drillats så hårt. En stor gädda som kämpat väl är trött, medtagen och har mycket mjölksyra i musklerna. Den behöver lite mer tid på sig. Lägg ned fisken i vattnet så att den ligger horisontellt på rätt köl. Håll den i ett stadigt grepp i stjärtspolen.

 

Stor fisk simmar åter. #gädda #gäddfiske #pike #pikefishing #bigpike #näracigarr #fångadochfriad

A video posted by Anders Perols (@fiskesyndrom) on

 

Tänk på att vid kraftig vind eller strömmande vatten ska fiskens nos peka mot vågor/ström. Kommer mycket vatten in ”fel” väg, dvs genom gällocken kan fisken få svårt att syresätta sig. Av samma anledning ska man inte köra fisken fram och tillbaka i vattnet i väntan på att den ska kvickna till utan håll bara still. Ibland kan man ”väcka” den genom att försiktigt peta på huvud, nacke eller rygg då den ofta skräms och simmar iväg.

Någon enstaka gång ibland är oturen framme och fisken står inte att rädda efter ogynnsam krokning. Ta hem och ät! Det blir inte mer närproducerat och kravmärkt än så.

Lycka till med att fånga & frige samt glöm inte att ge fisken den respekt den förtjänar. Skitfiske på er, så länge!

 

4 svar på ”Fånga & Frige vid spinnfiske – så gör jag

  • Hej Åke!
   I takt med gäddfiskets konstanta ökning i populäritet så går vi förmodligen sakta men säkert åt det hållet.

 1. Bra att du informerar och en annars riktigt bra blogg!

  Ett annat sätt att sätta tillbaka fisk efter avkrokning är så som bland annat ovan nämnda Tobias gör och Svartzonker (se deras livefisken på Fisheco) är att från ca en halvmeter släppa fisken med ett sidoplask. Minimerar hantering (som stressar fisken) och ”kickstartar den. Jag använder denna metod och har aldrig haft en fisk som kommit upp, pilar bara iväg direkt! Känns och ser kanske våldsamt ut, men Tobias resonemang (i filmen) är rätt vettigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *