Det alltid så aktuella färgvalet

hink

Det skrivs för fullt om val av färger på gäddbeten beroende på ljus- och vattenförhållanden. +Magazinefisheco publicerade en riktigt intressant artikel om UV-beten som testades i Rügen och Tobias Fränstam skriver ett inlägg på sin blogg hos ABU Garcia om sina betesval. Intressant och tänkvärt!

Något förenklat kan man säga att det finns två skolor här:

  1. De som använder dovare, mer naturliga färger i klarare, ljusare vatten och väder samt skrikigare färger när ljus och vatten är mörka eller grumliga.
  2. De som gör precis tvärtom.

Men vilket ska man då anamma? Vilket är det som gäller, egentligen? Här finns nog inga givna svar förutom det uppenbara; testa dig fram i ditt/dina vatten vad som funkar bäst just där.

Själv fiskar jag mer enligt herr Fränstams princip, dvs att välja mörka/dova beten när det är ljust och skrikigt när det är grumligt eller mörkt. Precis som han skrev i sin blogg så försöker jag att välja beten som bryter mot bakgrunden och därmed skapar så mycket kontrast som möjligt. Det verkar funka ganska bra i mina vatten men sedan får man ju komma ihåg att gäddor är gäddor. Ena dagen kan det vara ett mörkt svart/grönt gummibete med paddel som gäller för att trigga till hugg för att nästa dag (med identiska väderförhållanden) vara ett fluogult tailbete istället. Sådana är de ju, gäddorna.

Jag fiskar mest i grunda dybottensjöar med relativt klart men ganska brunfärgat vatten. Så här tänker jag angående färgval när jag fiskar där:

Mulet

Färgrika beten i gult, rött eller ljusgrönt. Gärna fluo och UV.

 

doff

Här en Dofftail i papegoja.

syndrom2

Eller en SyndromTail i liknande kostym.

hippi

Firetiger – en klassiker när himlen är grå. Denna Hippie Shake lockade dock även i vårsolen.

mct

Denna färg (här på en McTail) är giftig vid mulet väder i mörkare vatten men kan också vara en dräpare i riktigt grumligt vatten vid solsken.

 

Soligt

Dovare färger med mycket guldglitter eller något ljusare med silver eller pearl.

 

al

En AL-Tail i mörk ”Skitmört” med Pearl-tail. Ett bete som levererat mycket fisk i mina hemmavatten när solen lyser. Bland annat mitt vikt-PB på 10,1 från förra våren.

abs2

En annan favorit i solskenet: grön/guldglitter (här på en Abstain Swimmer).

syndrom

Den översta av dessa SyndromTailar, i Golden Shiner, är oerhört effektiv i soliga dysjöar. Även den understa men den skulle jag nog snarare välja vid fiske i klarare vatten.

pigg

Blå/vit eller blå/Pearl – en annan klassiker vid solsken som ibland lika gärna kan funka ypperligt i mulet väder. Dessa godbitar kommer från Pigg King.

 

För att sedan göra er (och mig själv) förvirrade och rådvilla kan man gå in på Fix och lära sig att den färg som syns bäst och ger mest kontrast i de flesta ljus- och vattensituationer är helsvart. Med detta inte sagt att det nödvändigtvis måste locka gäddor till hugg bara därför. Svart är i vilket fall ett klart underskattat färgval.

 

view-from-below-embed-small

 

Avslutningsvis tror jag att man ska vara lite försiktig att lägga för mycket betydelse till valet av betesfärg. Rörelsemönster, storlek och teknik vid presentationen av betet tror jag är viktigare för ett framgångsrikt gäddfiske. För att inte tala om den gamla devisen; fiska på rätt plats vid rätt tid!

Skitfiske på er, så länge!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *