Räven raskar….

Vad jag har förstått och fått höra så är räven inget populärt djur bland jägarna. Nä detta väsen ska helst skjutas och ännu hellre utrotas..

 

När jag rattade bilen mot stallet idag, så sprang den vackraste räven jag någonsin skådat, över vägen. Jag svor en ganska lång ramsa, för på sätet bredvid låg min kamera, men med fel objektiv. Så det var helt meningslöst att fånga detta vackra djur på bild.

 

( gammal bild på en sommar räv )

Jag blev så lyrisk att jag ringde upp min lillebror och berättade vad jag sett. En riktigt stor räv, kraftig och med en enormt vacker päls som sprang över pappas marker.

Det var nästan så att jag bet mig i tungan för en stund, lillebror är ju jägare så vem vet om han hade fått för sig att ge sig ut och skjuta ihjäl djuret. Men nej, vi diskuterade lite om och kring detta med jakt.

Om man ser ett riktigt fint vilt djur så som räv, älg, rådjur, hare osv finns det ett tänk hos jägare i allmänhet att man lämnar de stora, friska och vackra exemplaren just för att de ska föra de bra generna vidare?

Jo, ett fåtal av jägarna tänker så, men det finns inga direkta rekommendationer.

En del markägare eller jaktlag resonerar som så att om vi inte fäller djuret på dessa marker så görs det näst gårds istället.

 

Jag är helt med på att man skjuter/avlivar djur för att de lider av sjukdomar eller för köttets skull. Men att avliva friska djur bara för att, nä det tycker jag inte alls om.

 

Just räven kanske många av flugbindarna där ute dreglar över, tänk vilket fint bindmaterial!!

 

 

puff-har-något-lurt-på-gång

 

Likaså kanske det tänks om den söta lilla ekorren.. Tänk vilka fina flugor man skulle kunna göra av den vinterpälsen!!

Men så tänker inte riktigt jag, nej jag föredrar att ha dem livs levande där ute och få njuta av att få se dem lite då och då.

 

Detta med räven och de flesta jägarnas inställning till den är lite som en del av oss fiskare.. Ta gärna upp gädda och klubba den, den äter ju andra fiskar som vi själva vill fiska efter.

 

För mig är inte naturens resurser en självklarhet längre och inte heller något man kan ta för givet.

Jag är glad så länge majoriteten av folket där ute tänker efter före och visar hänsyn och respekt till djur, natur och medmänniskor.

 

Återigen, det handlar om att ge och få!!

 

Snälla, hjälp mig att hjälpa genom att gå in –> HÄR < – och lämna din röst

Se tidigare inlägg – > HÄR < –  om du inte vet vad det handlar om

2 svar på ”Räven raskar….

  1. Hallo Sussi.
    Moro og følge bloggen din En utrolig masse flotte bilder og fine artikler.Flott det at du også tok opp dette med Fiskerpigene i Fisk og Fri,disse piker har vel ikke noe og gjøre i et ellers flott magasin.
    Mvh Yngve (PADDY)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *