Extra-allt-bete nr 2 del 2

Här följer del 2 i bloggen om framtagande av ett ”extra-allt-bete”, denna gång i form av en braxen. I denna del 2 går jag igenom de steg jag nu gjort i form av håltagning, spår för fästning av fenor, detaljkarvning av huvud samt framtagande av fenor.

Spår för analfena, samt hål för bakre ögla och bukögla. Därutöver 2 st 10,5mm hål för viktning. Bete kommer också förses med 2 enkla rasselkammare i dessa hål.

Spårtagning för fenor har jag gjort genom att först borra täta hål med 2,3mm borr, samt därefter slipat med Dremel. Spåren är ca 3mm breda och basen på fenorna kommer vara 5 mm så det gör inget att spåren inte är exakt raka.

Motsvarande spår för ryggfenan.
Passade också på att tillverka skeden till betet. Materiel är 4 mm lexan. För er som funderar på att tillverka beten med sked. Använd Lexan, ej plexiglas. Plexi håller ej! Lexan går också under namnen Polykarbonat och/eller Makrolon.
Uppritning av fenorena, där buk- och analfena får en spalt som sedan skall föras ned i spåren på beteskroppen……
Utsågning och grovslipning av spalterna är här klart. Slipning är gjord med hjälp av Dremel samt karvkniv. På denna bild är också detaljkarvning av huvud påbörjad lite grovt.
Lite bättre bild på detaljarbetet på huvudet….. Har ännu ej bestämt hur jag skall göra med ögonen. ”Försänka” eller ”Försänka inte”?
Finslipning och tillpassning av fenor klar. Passformen behöver ej vara 100, då glappet sedan kommer täckas med folie och lack….. Har ej ännu bestämt huruvida jag skall tillverka separata bukfenor, eller om dessa skall målas på betet efteråt….. Klart är i alla fall att sidofenorna kommer målas på efteråt…..
Nu stundar detaljkarvning av fenstrålar på alla fenor….. Drygt med ofrånkomligt….. När det sedan är klart, blir det spackling och lackning av fenor inför tillverkning av gjutformar. Detta för att sedan kunna gjuta fenorna i klar resin…..

Jaha……. Det var del 2 det…….. Nästa del kommer handla om gjutformar……. Stay tuned!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *