Flugfiske mot Barncancer – Livlinan – Stenbiten Jakt och Fiskecenter

Det är i mitten av säsongen 2023, jag och min fiskepolare Andreas är i Stenbiten och fiskar, vi har redan innan pratat om att medverka i Livlinans auktion. Vi kanske skulle prova att aktionerna ut en fiskedag med vår Youtubekanal och i egenskap av flugfiskeredaktörer för MagazineFisheco/ FishecoFlugfiske. Sagt och gjort, vi hade ett snack med Örjan Martinsson som äger och driver Stenbiten jakt och fiske. Han funderar inte länge utan säger med en gång, självklart ska vi göra detta. Jag måste säga att det är enormt osjälviskt och stort av Örjan att ställa upp på detta. STOR eloge till honom för detta!

Det är många av oss som känner till någon eller till och med har någon i sin närhet som drabbats av cancersjukdom, nu stödjer just denna auktion som Livlinan har på Tradera Barncancerfonden, men för mig så har det en större innebörd. Min Pappa drabbades av Myelom (cancer i benmärgen) för drygt 23 år sedan. Det har varit mycket upp och nergångar under åren som gått, han fick leva ett långt liv trots att läkarna gav honom max 5 år när sjukdomen diagnostiserades men med hjälp av forskning och (då) ny behandling fick han leva många fler år än vad läkarna och vi först trodde.

För mig är detta initiativ med Livlinan en självklarhet, det känns så bra att kunna bidra till Barncancerforskningen på detta sätt, både jag och Andreas är överväldigade över att budet på tradera blev så högt. Åter igen en mycket stor eloge till Örjan som driver Stenbiten Jakt och Fiskecenter och ett jättestort TACK till Maria och Henrik som budade hem visten som var en fiskedag hos Stenbitens jakt och Fiskecenter tillsammans med Every Fish Counts/ FishEcoFlugfiske.

Det bestämdes att vi skulle fiska söndagen 7/4 2024. Örjan har nyss haft premiär i den nya dammen och vi var där och premiärfiskade, detta finns på film på Every Fish Counts Youtubekanal.

Jag har tagit semester natten till den 7:e för att vi ska kunna komma dit på morgonen. Väl framme har Maria och Henrik redan parkerat och står och pratar med Örjan. Det är en härlig skön stämning och jag kan riktigt känna att det ligger förväntan i luften.

Maria och Henrik driver sedan många år Hallbergs Plantskola AB, Maria berättar att de har flugfisket som rekreation och avkoppling. Jag tänker att de har precis fattat vad det handlar om, att kunna pausa lite då och då i livet, känna naturens läkande och återhämtade kraft när det är stressigt. Leva i nuet, en sorts mindfulness där flugfisket står i centrum, det borde fler göra.

Vi pratar lite strategier och flugval innan vi börjar fisket och det dröjer inte många kast förrän Andreas står med spöböj, dock en kort stund sedan släpper den, nåja då vet han att han gjort rätt i alla fall. Kort efter hugger det stenhårt på min lilla svarta nymf min ”Loffefluga”, fisken blir ursinnig när den känner att den sitter fast, nervöst drillar jag den med vetskapen om att det är en pyttekrok i #14 och fisken som för övrigt är en regnbåge av bra kaliber hoppar och far runt, men den lilla kroken sitter bra trots att den är hullinglös vilket ju här är ett krav. Efter en stund kan Andreas agera håvman och jag pustar ut. Något foto blir det inte eftersom fisken inte ville vara med på bild, eller var det så att den slank ut näven innan vi hann ta foton. Bara ut med grejerna igen, strax hör jag Andreas ropa, Fiiiiisk!! Han har krokat på en kanonfin öring, drillningen blir dramatisk då även han vet att kroken är om möjligt ännu mindre än den jag hade.

Nu är det min tur att vara håvman, till slut kommer fisken in på håvavstånd och den glider graciöst in i håven. Ojoj ojoj vilken fin öring, grov, leopardprickig, guldrostbrun, en riktig troféfisk i 3 kilosklassen. Jag glädjes åt Andreas fina fångst och vi stressar inte utan låter fisken vila i håven innan vi omsorgsfullt dokumenterar den innan den får simma tillbaka ut i dammen.

Plötsligt hör jag ett slurpande ljud, jag vänder mig om och ser att Maria gör ett perfekt mothugg, på nytt en nervös drillning och efter en stund landar hon ytterligare en superfin öring i håven, den är torrflugefångad dessutom, respekt!! Vi får vara med om ett PB, jo ja tackar ja, en mycket nöjd Maria tar farväl av öringen och nu är det hennes tur att pusta ut. Jisses vilken dramatik här är. Kul, riktigt kul!!

Vi delar lite på oss och Andreas och jag fiskar en bit ifrån de andra, det hugger frekvent med superfina bågar och i ena änden av dammen har det börjat vaka frekvent så vi drar oss sakta ditåt. Kanske kan vi ta någon på torrfluga vi med? Det hade väl varit något. Sagt och gjort, Andreas är först ut, en båge stiger och det är ett riktigt slurphugg som hörs över nejden. Bågen är mycket stridbar trots sin ringa storlek, det är så när stjärtfenan är hel och fin! När den är håvad, fotad och släppt kan jag inte hålla mig. Jag knyter på en superpuppa i samma färgskala som den Andreas fick på, jag tar flytgel på och kastar ut. Efter några sekunder kommer hugget, det är balsam för själen att se hela förloppet i det ginklara vattnet, risken är dock att man gör mothugget förtidigt men jag besinnar mig och lyfter spöet i precis rätt ögonblick. Jodå den sitter där, även detta en riktigt stridig regnbåge, den drar ut lina så det riktigt tjuter i flugrullen. Självklart får den gå tillbaka och vi bryter för lite käk.

Örjan har agerat kock och grillat korv, supergod vildsvinskorv med tillbehör inmundigas och vi dryftar förmiddagens upplevelser, inte mist fiskar vi sett, känt och fått. Vi har det mycket trevligt och tiden bara rusar fram, när fiskesuget blir för stort är det dags att greppa flugspöna igen.

Snart hugger det på nytt och vi har en kanonfin eftermiddag, det är vårens riktiga första värme, man kan fiska i bara en hoddie, det visar sig att vi knäckt koden för dagen och det som gäller är små nymfer eller fjädermygg, sakta hemtagna.

Allteftersom eftermiddagen går krokar vi av fisk på fisk och jag agerar på nytt håvman, denna gång åt Maria som visar vart skåpet ska stå, på nytt tar en magnifik regnbåge hennes torrfluga, vi njuter allesamman, delad glädje är dubbel glädje!

Tyvärr drar klockan mot hemgång, vi tar några foton på oss och efter en stunds prat är det dags för oss alla att bege oss hemåt. Vi är nöjda, Maria och Henrik är nöjda och Örjan är nöjd men allra bäst är att vi bidragit med en summa till Barncancerfonden vilket kommer att göra mycket nytta.

Stort tack allesammans!!

Vi filmar och fotar under dagen och här nedan kan du se filmen från denna dag då vi flugfiskar mot Barncancer. Alla intäkter från auktionen går oavkortat till Barncancerfonden via Livlinans auktion på Tradera.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *