Sportfiskemässan 2023

Ojojoj vad tiden går fort, dagarna och veckorna formligen flyger fram, redan har det gått drygt tre veckor sedan Sportfiskemässan i Älvsjö. En mässa som var så efterlängtad, så saknad av så många. Detta skulle komma att bli en väldigt annorlunda mässa, i alla fall för mig och Andreas. I år hade vi mässpass och utgick från FishEcos monter som delades av Livlinan och Fishy. Resan till Stockholm startade ca 05.30, vi delar på körningen och jag kör sista biten fram till mässområdet. Väl framme på Hotellet hör vi hur incheckning funkar men vi är för tidigt så väskorna får ligga kvar i bilen till senare. Vi är som två barn på väg till godisaffären, förväntansfulla med ett sådant där härligt pirr i maggropen.

Väl inne på mässan inser vi snabbt hur mycket det är att få grepp om, jisses vad många utställare! Vi går ett trevande litet varv innan vi litar upp ”vår” monter. Det är med stor stolthet jag skriver detta då jag för första gången är på mässan i denna nya roll. Vi är inte bara här som bloggare utan först och främst som flugfiskeredaktörer för MagazineFishEco och FishEcoFlugfiske. En härlig känsla, och hade det inte varit för min flugfiskeblogg Gälgreppet så hade jag inte varit här på detta sättet idag. 2022 har FishecoFlugfiske kommit ut med tre nummer och bara dagarna innan mässan har första numret 2023 av Magazinet publicerats med rekordmånga läsare hittills. Det ska bli jättekul att äntligen få träffa JanO, tanken har varit att vi skulle fiskat tillsammans tidigare men det har inte blivit av.

Vi går några varv och kikar, stannar till och snackar med intressanta utställare, och när vi gått runt ett tag slås jag av tanken på hur trevliga alla människor är. Ett måste är att prata en stund med ambulanskollegan Evelina, hon står i dag i ABU´s monter, alltid lika trevlig. I dag är det Fredag, Torsdagen får vi till oss var väldigt lugnt vad gäller antal besökare.

Vi pratar med olika utställare, fiskedestinationer, helikopterflyg ut i fjällvärlden till små hemliga fjällvatten. betesbyggare, sportfiskeutbildningar m.m.

Mitt i allt är det plötsligt final Live i Fly VS Jerk, självklart är vi där och håller tummarna för fluggrabbarna men i år räckte det inte ända fram till vinst. En kort pratstund med vinnaren i Fly VS Jerk, Alexander Lexen, självklart passar jag på att gratulera honom till vinsten.

Tiden går fort och fredagen och mässandagen går mot sitt slut, vi går till det närbelägna hotellet och planen var väl att mingla lite på kvällen men den tidiga morgonen, resan och mässdagen har gjort att John Blund i stället kastar sömnsand tidigt på oss.

Lördag: Vi har lovat att hjälpa till med tävlingen ”Rädda en gädda” där vi delar ut flygblad och hjälper mässbesökare logga in så de kan delta i tävlingen som går ut på att leta gäddor runt om i lokalen, totalt finns det 34 st gäddor med olika längd där man ska samla de längsta gäddorna som kan leda till vinst av ett fint spinnset + beten.

När vi går runt i lokalen slås man av hur stort sportfisket är. Jag slås även av hur vissa i branschen i det närmaste har rockstjärnestatus. Det är som en bisvärm som ständigt susar runt vissa individer eller fisketeam, ja jag måste bara erkänna att jag tycker det är förbannat coolt att folk i fiskebranchen kan ha den statusen, att det är en coolhetsfaktor i att fiska. Och på tal om det så kommer det plötsligt några grabbar till oss i montern, de tar fram en mobil och visar en bild på vår youtubekanal och undrar om det är vi, och visst är det vi. De blir mycket glada över att få prata en stund med oss, lite ovant är det allt känner jag men väldigt roligt att vi kan glädja andra inom fisket.

Vi fortsätter att prata med massor av goa fiskekollegor, knyter nya kontakter och träffar en del som man inte sett sedan förra mässan, innan pandemin. På lördagseftermiddagen börjar hesheten komma, många vi pratar med är hesa, och inte så konstigt, ljudvolymen är hög, och ska man höra varandra måste man prata ganska så högt. Vi stannar till och får oss en pratstund ned Johan Klingberg, vi pratar om Hökesås, vi planerar en resa din under försommaren. Även han börjar bli hes, men vi får många bra tips på ställen och flugor som funkar bättre än andra just för den veckan vi tänker besöka Hökensås.

Mässan är en speciell plats, ett tillfälle att få en glimt av det där som man inte annars kommer så nära, att ställa frågorna om utrustning, färgval på flugor eller beten, prova kläder, provkasta flugspön, klämma och känna på grejer men framför allt en stund till samvaro med likasinnade, här finns något för alla. Bland besökarna är det allt från små barn, ungdomar, vanliga vuxna och lite äldre. Tiden går fort och plötsligt hörs i högtalarsystemet ”mässan stänger om 15 minuter”. Som tur är behöver vi inte stressa utan som utställare kan vi lugnt strosa om kring en liten stund utan att trängas, ta lite foton, kolla på grejer i lugn och ro.

På kvällen känner vi att vi nog käkar på hotellet, vi slår oss ner och inte långt senare pratar vi med bordsgrannen som är supertrevlig, det visar sig att han också har en blogg och skriver om fiske, diskussionerna avlöser varandra om bildestetik, om att bara vara, livet i och omkring fisket, ja ett samtal som bara flyter på, jag tänker att det blir lätt så när likasinnade träffas och börjar prata.

Söndag: Som sagt, fördelen med att vara utställare är bland annat att man kan komma in en timme innan mässbesökarna, vi är tidigt på plats, när vi går där i lugn och ro kommer det upp en kille bredvid oss, plötsligt säger han – Vart ska ni åka och fiska regnbåge nästa gång? Han kände igen oss från vår youtubekalnal Every Fish Counts, och när vi summerar mässan så är det faktiskt ganska många som har koll på vilka vi är. Självklart filmar vi under dagarna, samlar in material till våran mässfilm. För oss är det flugfiske som gäller, det är svårt att hitta någon nyhet som riktigt sticker ut men det finns massor med härliga flugfiskprylar att nörda ner sig i. Bindmatreal, rullar, kastteknik, linor, öringfiske, harrfiske, gäddflugfiske, kläder, väskor, båtar och andra bra att ha prylar. Själv investerar jag i en ny vadarjacka till ett bra mässpris (man är väl smålänning).

Dags för inköp till sonen, Jiggar.nu där deras jiggar och hårdbeten tas emot med glädje när jag kommer hem.

Det är lite lugnare här i dag även om det är mycket folk i dag med. Totalt var det under de fyra mässdagarna 19 604 besökare, nytt rekord. Vi stannar till på nytt hos Stefan Biehl (Mayfly.se) som sitter och binder flugor på ”flugbindargatan”, jag är stolt över att Gälgreppet är med i hans ”pro team”.

Vi stannar till hos grabbarna i Baitbox, Jens och Simon, jag har följt deras youtuberesa ett bra tag nu och kan bara innerligt njuta av deras framgångar och inte minst av deras filmer som blivit riktiga kultfilmer! Riktigt kul att prata med dom, vi stannar till där flera gånger under mässdagarna, verkligen supertrevliga!! Det blir ett inköp av en T-skirt och jag passar på att klappa om ”lillpalten” Jone som står i deras monter. ”Riktiga” Jone är inte med på mässan denna gång.

Andreas har några ”måsten” på sin bucketlist, bland annat vill han ha ett foto med Svartzonker och självklart med Niklaus Bauer. För min del är det en selfie med Baitboxgrabbarna, Check på den!

Lika som bär!

Ett måste är att köpa ett Jerkbait, ett speciellt bete gjort till minne av en tjej som gått bort i cancer. Ett bete där all inkomst från försäljning oavkortat går till cancerfonden. Oundvikligen går mina tankar till min pappa som har kämpat mot sin cancer i många år nu.

Kanske missade jag det men något jag saknade på mässan var en tatuerare och någon monter med ”loggotryck”, jag tänker också att det är många små fisketeam som inte fått tummen ur att trycka teamkläder, kanske att det finns några sådana på nästa mässa i Jönköping 2024.

Mig ”ser” ni antingen på bloggen Gälgreppet, MagazineFishEco i flugfiskedelen FishEcoFlugfiske eller på på vår Youtube kanal snart igen. Kolla gärna in vår mässfilm och prenumerera på Youtube kanalen Every Fish Counts!

Det känns nästan lite overkligt att det har varit Sportfiskemässan 2023. Så kul, så många skratt, intressanta möten med både nya och gamla bekanta. En mässa som jag sent ska glömma. En familjär känsla spred sig i mässlokalen där alla genuint var riktigt jäkla supertrevliga, där alla verkligen tog sig tid att prata en stund, där alla visade varandra respekt, en mässa som varit så efterlängtad och en mässa där vi alla slapp använda munskydd!! En mässa som mynnat ut i flera fiskereportage, massor av nya intressanta kontakter OCH vi hade verkligen så där roligt som vi bara önskade att det skulle bli.

Tusen tack JanO!! Och TACK Andreas för fantastiskt trevligt sällskap, som alltid! Tack alla som var där! Kanske syns vi snart vid ett vatten nära dig.

Och ett självklart stort tack till Sportfiskemässan för en mycket väl arrangerad mässa! Dags för hemfärd.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *