Put and takefiske, tipsar om 5 riktigt bra fiskevatten

Regnbågen ”Oncorhynchus mykiss”, en underbar sportfisk, kanske det man förknippar mest med put and takefiske. Många har specialiserat sig just på regnbågsfiske. Jag har förmånen att ha fiskekompisar som är mycket duktiga flugfiskare och inte minst regnbågsfiskare, ofta fiskar jag tillsammans med Magnus och Andreas. Detta gör att även jag hela tiden utvecklas som flugfiskare och oftare och oftare lyckas bra när det kommer till att lura regnbågen (och öringen) till att hugga på mina flugor. I detta inlägg tänker jag tipsa om 5 riktigt bra put and takeplatser jag fiskat på de senaste åren. De är inte rangordnade. Flera av dessa ställen har blandat bestånd av regnbåge, brunöring och gullspångslax.

Camp Mayfly – Norrefors – Blekinge

Jag börjar med Norrefors, en av Camp Mayflays fiskecamper. Camp MayFly är ett expansivt företag som ständigt utvecklas. Senaste campen ligger i Ulvereds Hjorthägn utanför Halmstad.

Norrefors – en fiskecamp som erbjuder bra boende i stuga/stugor. Tommy har nu i coronatider inrett ett extra boende i ett av uthusen för att fiskegästerna just för att de ska kunna hålla avstånd. ”Storstugan är fräsch” med flera sovplatser, kök, dusch och toaletter. Fiskegäng kan hyra hela anläggningen, det förekommer möjlighet till att köpa dagskort. Norrefors, en plats som ligger mig vart om hjärtat, det känns som mitt hemmavatten. Här finns två stycken dammar som är sammankopplade i ett och samma vattensystem. En stor grillplats ligger strategiskt mitt i fiskecampen.

Mieån ringlar sig fint genom campen, i ”början” av vattnet delar sig vattensystemet, strömsträckan är en central del av Norrefors. Och just det att det finns en strömsträcka att fiska i gör det hela mycket stimulerande. Det är stor skillnad att fiska i strömmande vatten mot att enbart fiska i dammar. Att fiska i strömmande vatten påminner om fiskens naturliga levnadslokaler, att kunna gå längs med strömmen tänka sig ståndplatser och att fiska på dessa fiskar är helt suveränt må jag säga.

Norrefors, ett fiskeställe jag hela tiden längtar tillbaka till. Här började jag mitt regnbågsfiske, jag har haft flera fantastiska torrflugefisken med danicaimitationer både när det gäller regnbåge och inte minst öring, fantastiskt roligt.

Strömhult

Strömhult utanför Hyltebruk i Halland är en anläggning som funnits i många år. Här kan man hyra hela anläggningen om man är ett fiskegäng, Boende i stugor där ”huvudstugan” innehåller kök. Har man väl en gång varit och fiskat i Strömhult glömmer man det aldrig. Här har jag fångat mitt PB. Strömhult är bland annat känt för sin fina kvalitét på regnbågen och om det är något vi flugfiskare uppskattar och lovordar så är det möjligheten att fånga regnbåge med hela stjärtfenor. Allt blir annorlunda när dessa fiskar drillas. Anläggningen består av en damm som avrinner ner till en strömsträcka, strömsträckan får också sitt vattenflöde från en närliggande liten å. Strömsträckan är grävd, här finns många klassiska pooler som levererat oförglömliga fiskar genom åren.

Strömmen håller förutom regnbåge ett bestånd av grov brunöring som när den låter sig luras är riktiga troffefiskar. Strömhult ett måste på put and takefiskarens bucket list.

Flugströmmen – Harasjömåla – Blekinge

Harasjömåla utanför Olofström i Blekinge är en omfattande fiskecamp där flugströmmen bara är en del av campen, här finns även ett flertalet sjöar att fiska i. Flugströmmen är grävd, vatten pumpas upp till strömsträckans start. Sedan ringlar sig strömmen genom skogslandskapet tillbaka till sjön. Strömmen är indelade i avgränsade pooler. Det är lätt att komma åt, vid parkeringen finns grillplats. På flera platser finns spångar där man kan passera över strömmen till andra sidan. Man kan fiska från båda sidor men ena sidan är mer frekvent använd.

Enklare stugor finns att hyra ett stycke från flugströmmen. Det finns åtskilliga klipp från flugströmmen på Youtube om man vill se mera. I skrivandets stund är det rejäl värmebölja, då strömmen inte är så djup värms vattnet upp snabbt, detta morvärkar man genom att vattnet som pumpas upp från sjön tas från botten av sjön vilket gör att man sänker temperaturen med ca 3 grader i strömmen, detta kan vara avgörande för hur fisken beter sig. Flugströmmen, väl värt ett besök om man vill fiska i ett strömmande vatten efter regnbåge.

NovaScottia Eventcenter – Småland

I år fick jag möjlighet att tillsammans med min fiskekompis Andreas fiska i Gottåsa och fiskecampen NovaScottia Eventcenter. NovaScottia är en anläggning som funnits i ca ett och ett halvt år är under uppbyggnad och mycket spännande är på G. Här finns två stycken dammar som håller ett stort bestånd av öring, här finns regnbåge och även gullspångslax. Fisken som nu ”gått” i dammarna drygt ett år har förvildats och man ser nu tydliga tecken på tillväxtzoner framför allt på stjärtfenor. Det är tydligt att fisken trivs, dammarna är djupa vilket gör att dom inte påverkas av värmen som grundare dammar gör. På 10 meters djup är vattnet svalt och syrerikt. Här finns gott om naturlig mat. Vi har fiskat där några gånger nu och det är tydligt att fisken tar på mer naturtrogna flugor.

Anläggningen erbjuder årskort och dagskort. NovaScottia Eventcenter erbjuder fiske, fisketävlingar, företsgsevent, 5 kamp, svensexor/möhippor. Här finns en mindre båt att hyra vilket gör att viktiga ståndplatser kan nås. Man får både spinn och flugfiska men det är endast tillåtet med flugfiske i den ena dammen. För inte så länge sedan hade Andreas och jag ett fantastiskt torrflugefiske där öringen stod i centrum. En trevlig fiskecamp där både den erfarne fiskaren kan få sig en utmaning men där nybörjaren har perfekta förutsättningar för att på ett positivt sätt introduceras i fisket och inte minst flugfiskets underbara värld.

Camp mayfly – Kosta – Småland

Kosta är ett område som expanderar fort nu. Hela området andas upplevelse. Med Kosta Lodge som utgångspunkt kan hela familjen uppleva en härlig semester eller weekend. På området intill Lodgen erbjuds förutom ett riktigt bra fiske efter regnbåge, minigolf, det är förövrigt en ny 18 hålsbana som snart står klar, vandringleder, joggingspår. Poler och bubbelpooler för den badsugne, det finns gott om ställplatser om man har husbil eller husvagn. Och så finns det riktigt fräscha stugor. I en inhägnad finns getter. Inne på Lodgen finns restaurang som serverar mat med viltanknytning. Ett kort stycke från Lodgen finns en safaripark som man kan köra igenom och uppleva de vilda djuren på riktigt nära håll Här finns också butiker, glasbruk och glashytta att besöka. Vill man fiska mer så kan dagskort köpas till ett flertal sjöar bara några minuter från loggen med bil. Ja, Kosta Lodge har väldigt mycket att erbjuda sina gäster. På deras hemsida finns all information om vad som erbjuds den som vill besöka Kosta Lodge.

När jag tänker på Kosta är det självklart fisket som står i fokus. Vill man inte bara fiska intill Lodgen finns det ett flertal sjöar inte långt från Lodgen, bland annat Vitgöl och Djupgöl. Här finns framför allt regnbåge som är stridbar. Vitgöl har flera bryggor och en fin grillplats intill parkeringen. Man kan enkelt ta sig runt sjön till fots.

Djupgöl är som namnet avslöjar djup, i en härlig omgivning med norrlandslik tallskog finns ännu fler regnbågar. Här är tyst, lugnt och njutbart. Det finns även här en grillplats.

Givetvis finns det många fler fina och bra fiskeställen i Sverige om man söker efter put and takevatten. Detta är några av mina guldkorn som jag verkligen rekommenderar att man besöker.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

1 svar på ”Put and takefiske, tipsar om 5 riktigt bra fiskevatten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *