Dubbelhugg i Gottåsa – NovaScottia Eventcenter

Andreas och jag är på väg till Gottåsa för att fiska. Vi ska fiska i ett put and takevatten som heter NovaScottia Eventcenter. Här driver Martin Lisemark denna anläggning tillsammans med sin fru Sanna. Här finns två stycken dammar, en större och en lite mindre. Fiskarterna består av Brunöring, Regnbåge och Gullspångslax i skiftande storlek. Förhoppningsvis lyckas vi med att ta en ”grand slam”. Martin har inte satt fisk på ett tag eftersom anläggningen är nyöppnad sedan ca ett år. Fisken som finns i dammarna har nu acklimatiserat sig och har tydliga tecken på tillväxtzoner vilket betyder att den växer och trivs.

NovaScottia Eventcenter erbjuder fiske, fisketävlingar, företsgsevent, 5 kamp, svensexor/möhippor och snart flugfiskekurs. Anläggningen består av två st dammar, en större och en lite mindre, den större är som djupast 16 meter. På deras facebooksida kan man bland annat se filmer tagna med drönare över anläggningen.

Det är första gången jag är här men ”my brother in arms” Andreas har varit här någon gång tidigare. Vi möts av en härlig syn, i den del av dammen som är alldeles intill parkeringen vakar det frekvent och jag måste säga att jag blir lite ivrig att tackla mina spön. Det är ju helt omöjligt att motstå dessa fina vak, vissa av dom avslöjar att det är bra storlek på fisken. Sist när Andreas var här var det fullt med öring som vakade, men nu är det svårt att se vilken art som vakar så frekvent. Martin som äger anläggningen kommer förbi och pratar lite, jag kan inte hålla mig utan är bara tvungen och ta några kast medans samtalet pågår och det tar bara ett par kast så har en mindre Gullspångslax fallit för min bruna Klinkhammer. Trots sin litenhet är den förvånansvärt stark.

Så otroligt fin, fulländad! Tänk, Gullspångslax på torrfluga, jo ja tackar ja! Under samtalets gång får jag några till som inte kan motstå min bruna klinkhammer. Vi flyttar oss en liten bit ut på en av öarna. Jag sätter på en Boobyfluga vilket brukar kunna attrahera dom mest kräsna regnbågarna men nä, dom verkar svårflirtade. Andreas fiskar med en skarpt orange Wolly bugger. Inte många kast senare hör jag det välkända Ja! Jag har en, FIIIISK!! Jag skyndar dit, och vilken fisk han har i änden på tafsen, en riktig drömöring, efter att ha drillat den en stund blir jag ”håvman” och vi kan båda glädjas åt denna magnifika öring.

Efter några snabba foton återutsätts fisken och Andreas pustar ut, fasen han är en riktig öringkung. Förra året fångade han en kanonfin öring i Norrefors och nu denna. Jag glädjes åt den fina fisken och det är så det är, vi njuter av varandras framgång. Att kunna vara med och föreviga dessa fiskar med kamerans hjälp är kul, riktigt kul, även om jag är en novis när det kommer till fotografering. Jag lär mig hela tiden, Andreas är en lugn och metodiskt pedagog när det kommer till fotografering, han har ju haft det som intresse mycket längre än mig. Jag har som strategi att ta mycket foto, från olika vinklar i olika ljus och i den mängden av foton så plötsligt finns det ett riktigt guldkorn.

Vi vandrar vidare längs med dammen och mellan ett par stora stenar ser vi fisk vaka ivrigt, nu kommer det svåra. Andreas och jag har sedan något år tillbaka startat en youtubekanal (Every Fish Counts) som fokuserar på fiskefilm och flugbindning. Det allra svåraste när det kommer till att filma fiske är att få med själva hugget. När jag själv kollar på exempelvis youtube och fiske vill jag se helheten, riktigt känna pirret i maggropen innan hugget och kan filmskaparna förmedla allt detta och skälva hugget med drillning, ja då är i alla fall jag nöjd. Men som sagt det kräver tålamod och en smula tur. Jag vågar inte tänka på hur många timmar film jag har hemma på den externa hårddisken som är bara fiske utan att det egentligen händer något men så är ju fiske också.

Martin kommer lägligt förbi med sin drönare och vi avslöjar våra planer med den vakande fisken, han är med på noterna. Jag tänker, känn ingen press! Fisken vakar igen och det är nu det ska ske, jag drar ut fluglina, kastar ut och väntar.

Fisken vakar igen, ja det är nog flera fiskar. Och som på beställning på bästa sändningstid kommer hugget, inte dammens största men helt enligt planerna. Fisken har överlistats!

En kanonfin liten regnbåge kunde inte motstå min Klinkhammer utan smaskade i sig den och allt kom med på film, sååå härligt.

Dags för lite käk, det blir sedvanlig fiskemat, potatissallad och köttbullar. perfekt mat att ha med sig en sådan här dag. Vädret skiftar från soligt till ösregn och till bara mulet, uppåt dagen när regnet öser ner vill inte fisken hugga, framåt seneftermiddagen när regnet slutat är vi tillbaka där vi började dagen. Båda två med torrflugor och plötsligt ser jag en fisk som går upp och tar min torrfluga, sekunderna senare hugger det på Andreas torrfluga, dubbelhugg i Gottåsa, jo ja tackar ja! Det är två mindre Gullspångslaxar som på nytt var hungriga.

Här nedan ett filmklipp från denna härliga dag i Gottåsa och NovaScottia Eventcenter.

En anläggning som har stor potential, mycket trevligt! Jag vet att det är mycket spännande på G här framöver, bland annat är det planerat att Andreas och jag skall hålla en grundkurs i flugfiske inom kort. Andreas avslutar med en liten fin öring på torrt och vi tackar NovaScottia Eventcenter för denna gången.

Minnet av Andreas drömöring är något jag somnar till väl hemma i sängen.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *