Havsöringsfiske, den kalla årstiden – Öland

Det är i början av December 2020 och jag är på väg till Öland med flugspöet, en ivrig känsla infinner sig i maggropen, på väg till ett havsöringsparadis. Konstigt, trots att jag har nära till Öland fiskar jag inte där speciellt ofta, det handlar nog om att jag inte vill åka dit och fiska ”i blindo”. Vad är bättre då än att möta upp med ett fullblodsproffs, en fiskeguide i havsöringsfiske.

Arkivbild

Öland denna vackra ö som har en rikedom vad gäller både djurliv och växtliv. Karl Von Linné dokumenterade bland annat orkidéerna på ön vilka växer talrika under försommaren.

Arkivbild

Jag är inte på väg till Öland för att titta på blommor utan att försöka fånga en av de havsöringar som finns i de så fina havsöringslokalerna runt ön. Jag har åter igen beststämt möte med William Kernchen som driver Sea Trout Advetures, hans guidefirma guidar havsöringsfiskare över hela södra Öland. Det har han gjort i många år nu och han känner sin ö väl. William vet beroende på vindriktning, vattenstånd m.m. vart det just för stunden är bäst att söka efter havsöringen. Han berättar att på vårens och försommarens fiske hade han bara en bomrunda, gissa vem som var med på den bomrundan….

Arkivbild

Vi börjar dagen vid en plats som har alla de perfekta förutsättningarna man kan önska. Det är en blandad botten bestående av sand, tång, och stenar i en lagom blandning och alldeles intill en djupkant dessutom, dessa havsöringslokaler är erkänt bra enligt William.

På andra sidan skymtas fastlandet, havet känns så oändligt stort. Jag tänker att det är som att leta efter en nål i en höstack men William har en annan uppfattning. Har menar att ”för den mindre erfarne” handlar det ofta om okunskap när det kommer till havsöringsfiske. Jag frågar om vad han anser vara fördelarna med att fiska med en guide. En guide har kännedom om platser som funkar beroende på väder och vindriktning. Inte att förglömma flugvalet, en guide vet vilka flugor som funkar och när på säsongen dessa ska användas. Hur dom ska fiskas, vilka linor man bör använda. Guiden har också ofta koll på hur andra har fiskat i området sett över säsongen. Dessa parametrar är sammantaget viktiga tänker jag, det kan vara det som avgör om jag ska lyckas eller rättare sagt optimera mina chanser för att lyckas fånga en av dessa silvertorpeder. Det känns så rätt att vara här tillsammans med William. Nu infinner sig den där goa fiskekänslan.

Plötsligt ropar William, en följare!! Jag såg att den vände alldeles framför mig. Jag spetsar till mina sinnen, fiskar mer koncentrerat, finns det en finns det säkert fler. Det är inte ovanligt att dom simmar i större eller mindre grupper så här års får jag till mig. Här är fantastiskt fint, William berättar om tidigare fångster just här. På avstånd ser vi sälar ute i sundet, dom är nyfikna på oss det märks. Ibland är det precis som att sälen skrämmer in fisken säger William, han har haft fantastiskt fiske med säl utanför sig vid tidigare fisketurer.

Den leopardspräckliga botten avslöjar vad havsöringen föredrar bäst. Vad gäller flugval så här den kalla årstiden handlar det mycket om ”märlor”, imitationer av tångräka eller andra små fisk/räkimitationer. När huggen uteblir är det oundvikligt att byta fluga ofta, kanske för ofta.

Jag prövar en fluga med rosa inslag vilket jag förstått funkat väldigt bra under den kalla årstiden. Vilken arbetsplats han har William, och absolut Coronasäkert, pandemin har ökat antalet människor som vistas ute i naturen och inte minst vad gäller fisket. Vad kan vara bättre än att samtidigt få frisk luft och bra träning. Ja, att vadfiska bland hala stenar och storsten är i alla fall för mig som att gå på gym, man rör sig hela tiden, för som William säger, det gäller att täcka yta och inte bli stillastående och statisk i sitt fiske.

Arkivbild

Vi byter plats och fiskar vidare, fantastiskt trevligt detta. Jag passar på att njuta ordentligt av denna fiskedag. Jag kan skarpt rekommendera Sea Trout Adventures, det märks att William har koll på läget. Sen vet man ju hur det kan vara med fiske, det är sannerligen inte bara att åka och hämta dom även om William menar att han har betydligt fler rundor med fisk än utan. Ja, det är till och med så att det är ganska ovanligt att han har bomrundor.

Arkivbild

Så här års är dagarna korta, det mörknar tidig och nej, jag ska inte skylla ifrån mig men när sälarna kommer så nära att jag skulle kunna landa min fluga på dom så känns fisket inte längre lika hett, vi bryter för dagen. Jag får hoppas på nästa havsöringstur, jag har i alla fall optimerat mina chanser denna dag tillsammans med William Kernchen på Sea Trout Advetures och hans utmärkta guidning.

Jag tänker tillbaka på min hittills enda havsöring jag fångat ute i havet, en bonusfisk fångad på en gäddfluga men snart är jag tillbaka vid havsöringens favoritställe på vackra Öland och då…….

C7E248823F81D8851F136E8621B06DBB

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *