#vägrafronta

Sportfisket växer och företagen inom branschen i samma takt. Men vissa tar till missvisande knep; bilder på ”stora” fiskar, i syfte att sälja mer produkter. Något som kan bidra till prestationsångest och självförtroendesänkande prylhets.

Privatpersoner – fronta på! Under en längre tid har detta inlägg legat och puttrat i mina tankar. Jäst och mognat innan det nu börjar att ta form i ord. Det handlar i grund och botten om att jag är leds på frontningar av fiskar. Och då menar jag inte privatpersoner som stolt vill visa upp sina fiskar i bästa tänkbara vinkel; fronta på!

 

Frontad höstgädda, dock inte på raka armar.

 

Jag pratar om de fiskeprofiler knutna till företag, guider, prostaff-medlemmar och andra av branschen sponsrade sportfiskare som håller fram fiskar på raka armar, utan att ange längd och vikt, med enda syfte att sälja mer av ”sin” produkt. Det är jag leds på.

Skev bild. Det ger nämligen en skev bild av verkligheten. Och då tänker jag främst på den bild av verkligheten som våra sportfiskande ungdomar serveras via sociala medier. På samma sätt som det är lätt att luras av trendsättare, influensers, kändisar, modeller, fitnesspersoner mm att de har så spännande och perfekta liv så gäller samma sak i sportfiskebranschen. Det matas ut stora fiskar av ovan nämnda branschfolk men man ser aldrig rapporter från bompassen eller fiskbilder från de dagar då enbart ett fåtal snipor behagade hugga. Alla har sådana dagar, mer eller mindre.

Misstänkt fusk. Vissa sportfiskeprofiler är förstås oerhört skickliga att lokalisera och locka stor fisk till hugg och detta om och om igen. Men det framgår sällan hur otroligt många timmars nötande som ligger bakom denna kunskap. Hur mycket tid som krävts för att lära sig sina vatten och fiskarnas beteende i dessa. Utan det framstår mest som om de bara åker ut och ganska enkelt fångar jättefiskar så länge ”rätt” bete sitter på linan eller att ”rätt” spö och rulle sitter i näven. Och problemet är att det inte ens alltid rör sig om jättefiskar, utan det ser bara så ut. Vidvinkellinser, raka armar medans kroppen lutas bakåt och de rätta vinklarna gör att t.ex. en gädda på 90-95 cm och mellan 5-6 kilo ser ut som en plussare, inga problem. Samtidigt förstår jag dem. De vill överleva i en bransch med tuff konkurrens. Oavsett om det gäller båtar, beten eller guidningar. Pengarna måste rulla in och den bästa marknadsföringen är stora fiskar. Detta är inget nytt. Men frontas fisken tydligt och medvetet, utan att ange storleken annat än #bigpike eller #plussare, kan man misstänka fusk. Och fusk är att sälja sig själv billigt.

#vägrafronta Nu är jag inte sponsrad av någon. Inte heller någon känd sportfiskeprofil som influerar särskilt många men jag tänker ändå dra mitt strå till stacken. Jag har säkerligen ibland hållit fram fiskar lite väl långt genom åren av bloggande för att få till häftigare bloggbilder. Men det är slut med det nu. Mina fiskebilder framöver kommer att visa gäddans verkliga storlek, på böjda armar med armbågarna så långt bak det går utan att gäddans kropp (och slemskikt) nuddar jackan/tröjan. Dessutom med den nystartade taggen; #vägrafronta under mina bilder.

 

 

Skärpning branschen! Vad är då syftet med detta, varför bry sig om något som i högsta grad skulle falla under kategorin i-landsproblem? För att sportfiske är kärlek. Sportfiske är passion och avkoppling. För många också en livsstil. Sportfiske är inte prestationsångest. Inte heller självförtroendesänkande prylhets. Något många av branschens företag bidrar till med missvisande bilder av ”stora” fiskar. Så, skärpning branschen! Vissa (ingen nämnd, ingen glömd) tar redan sitt ansvar och visar en mer korrekt sida av vad sportfiske egentligen innebär. Jag önskar och hoppas att fler följer deras exempel. Ett litet steg på vägen är att berätta om sina bompass, visa bilder på små gäddor också eller att helt enkelt bara dra tillbaka armbågarna och tagga bilden med #vägrafronta.

Skitfiske på er, så länge!

 

9 svar på ”#vägrafronta

 1. skriver man #plussare så är det väll en plussare oavsett hur frontad den är? Annars ljuger man ju?

  Själv ”frontar” jag alltid mina fiskar lite lagom med underarmarna = böjda armar för att fisken ska se så stor ut som den UPPLEVDES, samtidigt så har jag satt en personlig gräns att inte lägga ut gäddor under 9 kg på min instagram för det är där i min helt personliga mening de börjar bli lite bitiga, visst nått undantagsfall har det blivit om det är en exceptionellt fin fisk eller något annat speciellt med den. Skriver för övrigt i stort sätt aldrig längd eller vikt heller, oavsett om den väger 10+, 12+ eller hur stor den är, och det gör en hel del av gäddorna på min insta, fler sådana än 9+, nått måste man väll få välja att hålla för sig själv?

  Men absolut, frontas det med raka armar och det skrivs att fisken väger över 10kg, 15kg eller whatever och det är uppenbart att den inte gör det. då är det för jävligt!

  @marcusfiske

 2. Det jag stör mig på är när det är just företagsrepresentanter som saltar (ljuger om) storleken på fiskarna i syfte att sälja en produkt. Och det förekommer, tyvärr. Det är inget världsligt problem direkt men jag skulle uppskatta om pro-staffare, guider och sponsrade sportfiskare även kunde lägga ut bilder på ”normalstora” gäddor. Varför inte lägga ut en bild på en 3-kilos om det var den enda fisk som behagade hugga under ett kortare kvällspass?

  • Det valet är väl profilens val? Förstår inte riktigt tankegångarna att man måste visa det dåliga fisket, det måste man få avgöra helt själv? För som du säger så ligger det timmar och åter timmar bakom ”varje” stor fisk, så är det, det går åt tid, blod svett och tårar för att lyckas, hur roligt skulle flödet bli med bara ”tomme-bilder” och nån fisk här och var? Likaså är ett flöde med bara bilder på fisk i famnen tråkigt, försöker själv lägga upp en bild på annat en fisk då och då för att mysa till flödet lite, hänt att nån liten fisk fått vara med på ett hörn också.

   Det som ska diskuteras är FUSK och LJUG, inte vad profilerna väljer att visa, utan där det är uppenbart att det är saltade vikter/längder!

   Folk (vissa) vill alltid vara lite mer än vad de är, ljuga om vikter på fiskar, köpa följare på insta för att se lite viktigare ut än vad man är, lägga på ett par cm längden, samma som i övriga livet, där folk låtsas vara rika etc etc…

   Är själv ingen profil/kändis så gött att jag får göra hur jag vill! =)

   @marcusfiske

   • Samma här. Håller med om att fusket är det centrala och även anledningen till att jag skrev inlägget. Sedan tycker jag att vissa profiler kunde försöka visa en mer rättvis bild av vad fiske innebär. Har pratat med en del unga nybörjare som känner sig lite misslyckade när de bara matas med bilder på stora gäddor på sociala medier. Men givetvis bestämmer var och en över sina flöden. Stor fisk drar, på flera sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *