Sportfiskemässan 2017

Mässans puls. Efter att ha lagt helgens mässa, Jönköping och de 45 milen i bilen hem bakom mig har nu intrycken landat något. När jag var mitt uppe i det hade jag svårt att ta in allt. Samtidigt som syftet med mässan var att snacka med folk kände jag stundvis något slags dåligt samvete att jag snackade för mycket. Att jag inte sprang runt och tittade samt fotade mer. Foton till en mer detaljerad och innehållsrik redovisning om mässan till er bloggläsare som inte kunde närvara. Men ett sådant blogginlägg blir det inte här. Däremot tänkte jag försöka att beskriva känslan, själva pulsen på mässan.

Ändrade planer. Ordet är kärlek. Det hela började i torsdags. Min plan från start var att åka tidigt fredag morgon för att avverka de drygt fyra timmarna i bil och vara framme redan 07.30 i Jönköping. Jag bokade hotell därefter, det vill säga enbart fredag och lördag natt. I sista sekund beslutade jag mig dock för att sticka redan på torsdagskvällen för att garanterat hinna få iordning mitt bord i tid på fredagens morgon. Jag packade ned sovsäcken och tänkte att det fick bli en obekväm natt i kall bil.

PiggKing och Upplev. Innan jag ens hunnit förbi Arlanda kom jag på att min vän Fredrik ”Piggking” Johansson var på plats i Jönköping redan på torsdagen och fixade monter tillsammans med Upplev Sportfiskecenter där han skulle stå.

 

2017-03-17 15.37.15

Fredrik och hans bord i Upplevs monter

 

Kanske Fredrik hade en soffa eller en bit av golvet ledigt? Jag ringde och jo, han kunde till och med skramla fram en säng då han låg själv i sitt dubbelrum just bara första natten. Perfekt! Jag kom ned till Jönköping vid 23-tiden och fick mig en bekväm och skön säng. Stort tack till dig Fredrik för detta och ett minst lika stort tack till Upplev som hade betalat rummet och samtidigt inte ville ha någon ersättning av mig. Stort!

Fredag

Kokkaffe. Efter en god natts sömn hängde jag på mässans lås vid 07.00 på fredagen. Trots att jag ju är bloggare och inte skulle sälja något så hade jag ändå med en hel del grejor. Full fiskeutrustning var med lite som dekor men också för att kunna visa de som var intresserade. Dessutom hade jag med en liten bänkugn med två kokplattor uppepå. Och en kasse full av kaffepaket och plastkaffekoppar. Här skulle det bjudas kokkaffe till bloggläsare och utställargrannar.

 

img_7823

 

img_7359

Närmast till höger hade jag Newbridge Fishing Team där också Mada Baits och Alden Baits ingick. Därefter satt Breamtime.

 

img_7360

Till vänster hade jag Pathric och Christoffer från Uppsala Pike Brigade, gymnasieelever från Forshaga, Klas och Mattias från Baitlove samt längst ned grabbarna från Fiske Fur Alle.

 

img_7358

God utblick över betesbyggargatan från mitt bord.

 

Betesnördar och fiskedårar. Med en god timmes marginal var jag redo inför öppningen vid 09.00. Där satt vi; grannar på bloggatan (eller communitygatan som den hette i år), betesbyggare på den närliggande betesbyggargatan och jag själv, smuttandes på kokkaffe och väntade med otålig spänning på att dörrarna skulle låsas upp. Stämningen var på topp och en gemytlig, öppenhjärtlig känsla värmde upp de två mässhallarna. Klockan slog nio och besökarna vällde in. Allra först var betesnördarna, de som tagit ledigt för att inte missa unika mässbeten. Tätt följt av de allmänna fiskedårarna, till vilken kategori jag själv tillhör.

På communitygatan var det ganska bra ruljans. Folk gick automatiskt förbi från entrén samt att det stora dragplåstret, betsbyggargatan, låg precis bredvid. Det blev mycket  snack, många skratt och en stor mängd kaffe som kokades under mässans första dag.

Rulla hatt? När klockan slog 18.00 stängdes mässan för dagen och utmattad av alla intryck och alla trevliga möten drog jag mig tillbaka och åkte till hotellet för incheckning. Familjen Ericssons Cityhotell var bokat och för de som ska till Jönköping i framtiden kan jag varmt rekommendera detta boende, riktigt trevligt. Många utställare gick ut och rullade hatt på fredagen men min kväll stavades mat, relax, bastu och streaming i sängen.

Lördagen

Räddare i nöden. Efter en lång och stärkande sömn, samt en formidabel hotellfrukost, satt jag redo på mässan med nykokt kaffe strax efter 08.00, en knapp timme innan öppning. Betesbyggarna rumlade in, mer eller mindre märkta av sviterna efter fredagskvällen. Jag tog en runda med termosen och det mumlades ord som; ”räddare i nöden” och ”ängel.” Men det var ju det som var den kännetecknande känslan för denna mässa; kärlek. Jag fick och jag gav, såsom de allra flesta andra också gjorde.

Nytt besöksrekord. Dörrarna slogs upp och det bokstavligen talat vällde in folk i mässhallarna. Under fredagen hade det slagits nytt rekord med 3712 besökare. Men det var inte ens hälften av det antal som kom på lördagen. 8208 lyder det nya dagsrekordet som slogs då. Fantastiskt! Tack vare de två mässhallarna blev det ändå aldrig särskilt trångt och stämningen kunde därmed hållas lugn och trevlig. Trängsel leder ofta till stress vilket i sin tur kan leda till otålighet, frustration och irritation. Men inget sådant på denna mässa alltså, åtminstone inte som jag märkte av.

 

2017-03-18 11.42.58

Bra tryck på lördagen.

 

Både tretår och fyrtår. För min del fortsatte även lördagen att handla om möten, likasinnade emellan. Bloggläsare, betesbyggare och sportfiskeprofiler i en salig blandning som ramlade förbi, snackade och drack kokkaffe. MF Baits (som vann en av mina fribiljetter), OreBaits (som vann en av de andra), Felix Rehnman (som vann Karma-auktionen i december), Jan O från FishEco, Christian ”Ensamvargens Fiske” Ottosson, Michelle ”Fiskedonnan” Staaf (båda dessa bloggkollegor hos FishEco), Freewater Pictures-grabbarna, Anton ”Rysken” Tsvetkov, Mattias Epperlein (som hjälpte kompis Elis ”Mosbait” Wessmark i hans monter på betesbyggargatan), Jimmy Lindahl från CWC, Håkan Franson från ABU, grabbar från Eastfield och från Upplev Sportfiskecenter, Mia Bagger (som ska fiska King of Mälaren med mig och Jan O i april) för att nämna några som kom på besök. Sedan förstås alla communitygrannar och betesbyggare som, när tid fanns, kom för både tretår och fyrtår.

 

img_7868

ABU-gäng.

 

Mellan allt trevligt gäddhäng sprang jag också runt i montrarna och fotade betesögon som ni kanske såg resultatet av i förra blogginlägget. Jag försåg också kompis PiggKing med kaffe då han hade svårt att komma loss. Det var dessutom det minsta jag kunde göra som tack för hans tidigare gästfrihet.

Likt en eremit. Innan jag visste ordet av slog klockan plötsligt 18.00 och mässdag två var abrupt över. Tiden går fort när man har roligt, brukar det ju heta men denna dag var extrem då det kändes som den var över innan den knappt ens börjat. Lätt vimmelkantig efter denna hektiska men kolossalt trevliga dag letade jag mig återigen direkt tillbaka till hotellet. Där väntade gym, bastu, middag på rummet likt en eremit och lite tv innan tidig sänggång. Tråkigt kanske, men samtidigt hur skönt som helst.

Söndag

Sista dagen och mässans avslutning. Jag checkade ut från mitt trevliga hotell och var även denna morgon på plats en god stund innan öppning. Samma kafferutin som under lördagen upprepades och det var ett uppskattat inslag bland bloggare och betesbyggare.

Deadbaiting? Söndagen var betydligt lugnare med sina 2901 besökare. Snacken med besökare var färre och kaffetermosen behövde inte fyllas på lika ofta. Då passade jag på att gå på en föreläsning om deadbaiting efter gädda med skicklige Oscar Trowald.

 

img_7867

 

Han höll föredrag på stora scenen och fortsatte sedan att visa riggar och andra tips på metetorget, riktigt intressant. Som ni vet kör ju jag med dött från isen men har aldrig provat detta i öppet vatten. Jag kan säga att jag nu har blivit rejält sugen samtidigt som jag känner mig själv ganska väl. När isen väl släpper här uppe kommer en enda sak att gå runt som på loop i mitt huvud; spinnfiske, spinnfiske, spinnfiske! Men någon gång kanske jag tar mig tid att lära mig deadbaitmete, vem vet? Jag har bjudit in mig själv som elev hos både Ensamvargen och Mattias Epperlein och förhoppningsvis ges tid och tillfälle för dessa sammankomster i framtiden. Det skulle vara oerhört roligt och alldeles säkert mycket lärorikt.

Kärleksfylld sportfiskeballong. Allting har ett slut och så även sportfiskemässan 2017. Klockan 16.00 gick luften ur denna kärleksfyllda sportfiskeballong och trots lätt utmattning och saknad av familjen lämnade jag mässhallarna med en känsla av tomhet. Så som det ofta blir när man längtat efter något, byggt upp förväntningar, haft otroligt roligt under en tidsperiod som känts alldeles för kort och som sedan plötsligt tar slut.

Jag tog farväl av mina mässgrannar och packade in mig i min gamla Saab. Fyra timmar senare svängde jag in på uppfarten hemma och tomheten hade, sedan många mil, ersatts av familjelängtan.

Måndag

Med facit i hand sitter jag nu och skriver dessa rader. 14821 besökare kom under mässans tre dagar och det blev nytt besöksrekord. Sportfisket växer och det är härligt att se. Min helg kan sammanfattas med följande ord; ren och skär sportfiskeglädje, värme, trevliga samtal, nya kontakter, fantastiska beten, roliga människor, mängder av skratt, kokkaffe och sist men inte minst; kärlek!

Jag vill också passa på att tacka alla som gjorde denna helg fantastisk. Alla, från Easyfairs projektledare Agneta och Annika till härliga utställare och mässbesökare. Tack! Vi ses garanterat på Stockholmsmässan nästa år!

Skitfiske på er, så länge!

 

 

 

 

2 svar på ”Sportfiskemässan 2017

  1. Trevlig läsning som vanligt. Tack för trevligt grannskap på mässan och tack för kaffet!

    /patha Uppsala Pike Brigade

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *