Beteskollen 25/1

 

Då var det onsdag igen och dags för 2017 års fjärde Beteskoll. Vi börjar på träfronten.

Tail

Först ut denna gång hittar vi Crifält Lures. Han har skapat ett riktigt fläskigt tailbete, framtaget för det pelagiska fisket efter stor gädda, som heter Crifält Tail Pelagisk. Kroppen är byggd av två hoplimmade ekbitar för att få till en stadig flyttare av vatten. Med sina 4,5 cm i bredd lär betet verkligen göra precis just det. Tailbetet är 10 cm långt (26 cm inklusive tailen från Brunnberg), väger 160 gram utan krokar och har två inbyggda rasselstavar.

 

Riktigt cool vattentryckare!

Jerk

Härnäst har vi MF-Baits som karvat fram ett nytt jerk/spinnbete. Det är Dunken, ett furubete på 11 cm som väger ca 60-65 gram. Betet kan såväl jerkas som bara vevas hem, är viktat saaaakta sjunk och har sex lager C&W-lack.

 

Stilrena och snygga former!

Jigg/Swimbait

Under denna kategori hamnar Mosse Lures och hans senaste kreation Sharky. Det är ett stadigt swimbait på 30 cm (med utsträckt tail) och 110 gram. Betet kan fiskas snabbt såväl som långsamt och vid små ryck med spötoppen ska den dyka likt en delfin, enligt utsago. Betets gång finns filmad och hittas på länken ovan.

 

Häftigt bete som har storgädda skrivet i pannan. Jag gillar verkligen också ögonen.

Wobbler/Crank

Här återfinner vi HolmeBaits som är något av en crankguru bland svenska betesbyggare. Han har, ur 23 mm norrlandsfuru, karvat fram Lupo the Bream. Det är en stadig pjäs på 240 gram som är viktad slowfloat/slowsink. Betet är 19 cm plus sked och har tre nosöglor att välja på för olika rörelsemönster. I den främre på skeden har den en rullande gång och visar upp den höga profilen. I skedens bakre ögla rullar den också men lite snävare. Sätter man beteslåset i öglan på huvudet skapas en hetsig, irrationell gång med tendens att kantra vid högre fart. Vid trolling fiskas betet bäst mellan 1 – 2 knop och jobbar då ned på 4,5 – 5 meters djup. Lupo the Bream har självklart också rassel i sig och vill man lägga vantarna på ett exemplar får man hålla sig till sportfiskemässan i mars.

 

Stadig storlek och stadigt snygg!

Sist med sannerligen inte minst har vi Mathias ”Kocken” Hellström, en av killarna bakom Eastfield Lures och som jobbar på Söder Sportfiske. Mathias började att pilla lite med träbeten under senare delen av 2016. Nu har påhittigheten och skaparglädjen flödat fritt i hans verkstad för ett galet häftigt oneoff-bete som heter Willowbraxen har sett dagens ljus. Träbetet, med dyksked och två willowblad på kullager, är ovägt och omätt men är viktad flytande och tänkt till att vevas hem strax under ytan ovanför gräsflaken.

 

.albumtemp-3

Innovativt och precis hur coolt som helst!

Det var allt för denna gång men Beteskollen är med allra största sannolikhet tillbaka redan nästa onsdag. På återseende och skitfiske på er, så länge!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *