Ett sätt att rigga gummibeten – adjöss till wirestingern

Som många andra gäddfiskare så tillverkar jag alltid egna stingers till mina gummibeten. Man vet då att man kan lita på hållbarheten (om man varit ordentlig) samt att det finns mycket pengar att spara in jämfört med att köpa färdiga. Dessutom är det ett riktigt roligt pyssel när fiskeabstinensen trycker på.

Hur man väljer att göra sina stingers och i vilket material är förstås en smaksak. Personligen har jag de senaste två åren mest använt dubbla stingers, shallowskruv och krokar instuckna i buken. Främst av anledningen att merparten av mitt fiske bedrivs i växtrika sjöar med medeldjup runt 1,5 meter.

 

Conqueror från Pigg King, klassiskt riggad med lekande och två splitringar till främre kroken samt lekande, wire och spik till den bakre. Materialet jag alltid kört är Mustad ”steel for teeth” nickel coated wire.

 

Denna wire, som jag flitigt använt, har varit stark och aldrig brustit. Däremot slits den ganska fort, fransar sig, böjs och rostar i bräckt vatten. Då detta är ett billigt material så har jag inte riktigt stört mig på den korta livslängden utan helt enkelt snabbt gjort nya. Då jag inte vill slösa dyrbar tid på vattnet så är dessutom alla mina gummin riggade och klara i hinken, inga stingersförflyttningar mellan beten här inte! Men nu är det faktiskt ändring på det. Wiren börjar att ta slut, krokar, lekande och splitringar likaså. Jag tänkte då köpa nytt men gjorde först en liten översyn av allt gummi. Det var många som behövde nya stingers och jag insåg också hur otroligt mycket krok, lekanden och ringar som satt på alla beten, även på de som aldrig längre används… Onödigt! Därför blir det nu färre stingers, i ett material som aldrig slits och som på sin höjd behöver bytas efter extremt mycket fiske i bräckt vatten. Nu blir det rostfri ståltråd. Och här nedan tänkte jag beskriva hur jag gör. Tänk på att denna metod är avsedd för shallowskruv men går förstås också att använda på ett flexhead eller dylikt där det finns en hakögla på skallen avsedd för stingers.

 

Detta behövs:

 • Rostfri tråd. Här finns mängder att välja mellan. Pianotråd, spinnerbaittråd eller dylikt som säljs via sportfiskebutiker eller varför inte vanlig rostfri ståltråd som säljs i järnaffären? Den sistnämnda kör jag. Bårebo 1,5 mm – lättarbetad, superstark och billig (ca 2:-/meter).
 • Lekande (en eller två beroende på rigg, se mer nedan). Jag kör med Darts superrolling storlek 8.
 • Splitringar – en storlek 9 och fyra storlek 7.
 • Tänger – kraftavbitare samt spets- eller rundtång.

 

img_5334

 

Jag köpte en Pankan från Brobaits på mässan och tänkte visa på den hur jag gjorde. Längden på denna rigg är ungefär densamma som till Mcrubber eller annat gummi i liknande storlek. Börja med att sätta i den större ringen i shallowskruvens ögla. Sätt sedan dit ett lekande och två mindre ringar. Klipp av ca 15 cm av ståltråden. Ta tag med tång ca 5 cm in på materialet.

 

 

Vira trådänden runt tången så att en liten ögla skapas.

 

 

Ta tag om öglan med tången och vira trådänden runt den längre delen av tråden för att stänga öglan. Fördelen med detta material är att du enkelt gör detta med fingrarna.

 

img_5341

 

Böj sedan öglan så att den pekar nedåt samtidigt som det överblivna materialet efter öglelåsningen blir till spik och pekar uppåt.

 

img_5342

 

Fäst in öglan i den sista splitringen på riggen.

 

img_5358

 

Markera var du vill ha den bakre kroken om du så vill ha den hängande fritt eller fastsatt i gummit. Tänk på att räkna med den splitring som ska länka krok till ståltråd (använd alltid ringar; då slipper man byta ut hela riggen om kroken måste klippas av för att skona en gälbåge). Gör sedan en precis likadan ögla som den första.

 

img_5329

 

Fäst in krokar och det är klart!

 

img_5330

Hängande krokar…

 

img_5331

Fastsatta för det riktigt grunda fisket…

 

img_5335

Eller som jag brukar gilla att göra; en blandning av de två. Notera hur detta lättböjliga material enkelt formas efter bukens rundning. Baksidan av del hela blir då att riggen i sig kanske inte ser helt rak och proffsig ut med små ojämnheter här och där. Men vem bryr sig? Inte gäddorna i alla fall.

 

Vill man applicera detta på ett längre gummi (22, 23 cm och uppåt) blir det för kort i nosen med ring-lekande-ring-ring. Då gjorde jag istället som nedan (här på Tn-Lures senaste prototypbete på 22,5 cm).

 

Ring-lekande-kortare ståltrådsbit (en rak ögla i fram samt en nedböjd ögla med spik i bak) -lekande-likadan ståltrådsbit som tidigare.

 

Anledningen till två lekanden i riggen ovan är en idé om att denna längre variant med dubbla trådbitar kan bli för stel annars. En gädda som sitter enbart på bakre kroken kanske kan bända sig loss då och det vill man ju inte riskera.

Även på kortare beten fungerar detta utmärkt.

 

Här på en CL-Shad 18 (antalet cm…) från CaesarLures.

 

Nu kanske någon undrar över om detta blir onödigt tungt. Svaret är nej. Jag vägde först CL-Shaden med mitt gamla stingersystem = 69 gram, inklusive krokar och allt. Med ståltråd vägde samma bete 71 gram. Marginell skillnad som inte påverkar gången det minsta.

Jag var förbi en liten å igår och testade just gången på de tre betena som visats här plus en Mcrubber och en Hogshad. Samtliga beten gick helt klockrent, även vid snabb invevning då felriggade gummin lätt snurrar. Men icke dessa! Det återstår förstås att se om krokningsegenskaperna försämras med denna metod, men det har jag väldigt svårt att tro.

 

img_5346

 

Så går ni i stingertankar inför det stundande vårfisket och har beslutsångest över material och metod; vela inte längre – gå och köp ståltråd, hem och pyssla!

Lycka till och skitfiske på er, så länge!

 

14 svar på ”Ett sätt att rigga gummibeten – adjöss till wirestingern

 1. Ser bra ut.
  Har själv kört med detta ett tag och det funkar fin fint. Bra mycket billigare än att använda titanwire.
  Dock upplever jag problem vid användning av två krokar på mindre beten.
  Avståndet mellan dem blir så litet att krokarna hakar i varandra så jag kör bara med en trekrok.

  Skitfiske!

  • Tackar! Ja, du har rätt om de mindre betena Thomas. På CL-Shad 18 här ovan funkar det bra då främre kroken hänger löst medan den bakre är fastsatt i gummit. På mindre beten ändå, t ex. 6´ Kopyto och liknande behövs sällan mer än en krok ändå. 🙂

   Skitfiske!

 2. Oj vad du sparade in pengar åt mig! Blir att testa direkt isen går här uppe i Umeå. Tack för tipset och skitfiske!

 3. Hur gör du med mindre jiggar?
  12-15 cm Där man behöver komplettera jigghuvudet och kroken med en stringer.

  Är det nödvändigt med 2 storlekar på splittringar? eller kan man skapa med en sorts storlek.

  Mvh

  • Tjenare! Med mindre jiggar gör jag en kortare wire-stinger med endast en krok. Jag kör nästan alltid med shallowskruv eftersom mina sjöar är väldigt grunda. Vid djupare fiske brukar jag köra med flexhead som har en ögla på undersidan för stingers.

   Olika storlekar på ringar är inte nödvändigt utan något jag pysslat med bara för att få ned vikten.

 4. Smart. Enkelt och smidigt. ska genast ut och köpa en rulle ståltråd. Tång ar jag redan. Tack för tipset!

 5. En riktig liten guldklimp det här inlägget måste jag säga! Tack så mycket!
  Vet inte varför men jag hatar att hålla på med crimps, det blir ståltråd resten av livet nu.

 6. Hejsan!
  Ser grymt ut men håller själva ”öglan” till varje krok? Förstår att det gör det men känns som den inte låser sig själv?

 7. Tjabba.

  Blir inte ståltråden jäkligt ”bucklig och vriden” efter ett par krokade gäddor eller alt. en gädda som är svåavkrokad?

  JK

  • Tjena! Det beror förstås på vilket material som används men den 1,2 mm rostfria stålwire från Betesbyggarkiosken som jag använder nuförtiden håller extremt bra och länge. Visst kan den bli lätt böjd efter en ordentlig batalj men det är bara att snabbt böja den rak igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *