Beteskollen 15/2

För en vecka sedan hade många vårkänningar. Bilder på spinnfiskade gäddor syntes igen på Instagram och Facebook och samtidigt som avundsjukan trängde sig på kände jag att det närmade sig även för min del. Sedan kom kylan tillbaka i norra Uppland. Åar som nästan skakat av sig all is blev på nytt angripna och min helg fick gå i trädfällningens tecken. Trist men ack så nödvändigt! Andra hanterar sitt uteblivna fiske på mer kreativa sätt; skapar nya beten!

Tail

Först ut är Mikael Hörnell, aka Bodur of Sweden, en relativt ny spelare i ligan.

Uppifrån: Moby XXX Dick, Moby Dick och Moby Mini Flat Dick. Bra namn! 🙂

img_5011

The Sinner – här börjar det bli riktigt intressant, tycker jag. Nytänk i formgivningen och riktigt snyggt målat – tummen upp! Betet är ca 30 cm långt och väger närmare 200 g. Stort bete – stora gäddor! Bilderna är lånade från Mikaels Instagram. För att få lite bakgrundsinfo samt se gången på betet kolla här.

 

Wobbler/Crank

Näste man till rakning är GäddGapet. Tomas är knappast någon novis i sammanhanget med flerårig erfarenhet och en mängd modeller i såväl trä, plast och gummi bakom sig. Efter att ha blivit tillfrågad om att fixa en lagom stor trollingwobbler började Tomas skissa, knyckla ihop papper, skissa lite till, slita i både hår och skägg tills han var nöjd. Efter ca 30 timmars karvande av mastern föddes så; D.U.K (The Ultimate Killer), som är 17 cm lång, gjuten i resinplast och väger 98 g. Betet är svävande vid spinnstopp, fiskar på ca 2 meters djup om man sätter beteslåset i skedöglan och går ned till ca 4 meter om man istället fäster tafsen i nosöglan. För att se den rullande, vaggande gången på betet kika in här.

Supersnygga! Det syns att Tomas lade ned mycket tid på mastern. Han förutspår också att betet kan bli en dräpare på köldstela vårgäddor. Jag säger inte emot!

 

Jigg/Swimbait

Härnäst ska vi besöka Elis ”Mosbait” Wessmark, denne skicklige mångsysslare. När han inte tar snygga foton, bottenmetar feta lakar eller trollar upp stora gäddor så är även Elis fast i betesbyggarträsket med gummigjutning som sin grej. Hans gummibete Mosbait har funnits ett bra tag nu men nyligen har en minivariant av densamma tagits fram för abborrfisket. Det senaste tillskottet är Mosbait Regular Curly där paddeln ersatts med tail.

Snyggt! De köldstela vårgäddorna lär gilla detta också! Bilden är lånad från Elis Instagram.

 

Tail

Sist men inte minst har vi min vän Tommy ”TN Lures” Nielsen. Denne skicklige herre som har en rad snygga och fångstgivande beten bakom sig och som har gått från noll till hundra i airbrush-skills på rekordtid. Även han jobbar i olika material såsom trä, gummi och plast. Hans senaste skapelse är en förlängning av ett redan befintligt träbete – hans jerk/slider Rascal. Nu också som tail-variant och heter då Rascal Halva Halva. Betet är 37 cm med utsträckt, stor tail och viktad slow sink med sina 120 g. Vill ni känna och klämma på både Tommy och hans snygga beten ska ni passa på den 18 – 20 mars då han sitter på sportfiskemässans betesbyggargata.

Hur snyggt som helst! Bilden snodd av Tommy som här syns posera i sina finaste gå-bort-brallor.

Det var allt för denna gång men hav förtröstan; Beteskollen är tillbaka om en vecka igen! 😉

Skitfiske på er, så länge!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *