Beteskollen

Som de flesta känner till så görs det en otrolig mängd snygga beten i garage, källarförråd och snickarbodar runt om i Sverige. Inte minst under denna årstid då vinterkylan och isen härjar. Utbudet är massivt och svårgreppat, lite som att fundera över universums oändlighet. Då kommer Beteskollen in som en liten ficklampa i mörkret.

Tanken är att jag veckovis postar ett (eller flera) inlägg med betesnyheter, främst från den hemsnidade/gjutna marknaden men även från företag om de släpper något intressant. Det är naturligtvis gäddbeten vi pratar om (och kanske några abborrbeten som gäddbetestillverkare släpper). Jag presenterar sådant som jag, i min åsikt, tycker verkar spännande, snyggt, innovativt eller allmänt intressant. Varken mer eller mindre. Ingen smygreklam, ingen sponsring. De som har tips i ämnet får också gärna kontakta mig (under fliken ”om mig” eller via Instagram) då internet är rätt stort och jag därför kommer att missa en hel del.

Betena som presenteras hamnar i någon av fyra olika kategorier: Jerk, Tail, Jigg/Swimbait och Wobbler (eller för de som inte kan låta bli att härma den coola storebrodern i väst; Crank). Då kör vi igång med veckans avsnitt.

Tail 

Först ut är ett nytt tailbete från duktige Anchorbaits.

The Skipper  Bild lånad från Anchorbaits Facebook

Ett galet snyggt bete som till våren säkerligen kommer att synas i stora gäddkäftar. Christoffer skriver själv så här om tankarna bakom nytillskottet:

”Betet har växt fram under hösten. Jag saknade ett bete som känns som ett rejält bete i handen men som inte är blytungt att kasta en tvådagarstävling tex. Därför tog jag fram den här modellen som mäter 40cm med bigtail men som inte väger mer än 100g. Betet vaggar mycket vid inspinning och är byggt för relativt långsamt fiske. Jag själv kommer att använda det både vid spinnfiske i skärgården och trolling i en djup spricksjö.”

Jigg/Swimbait

Näst på tur är ett nytt gummibete (eller mjukplast om man så vill).

Så snygg att det nästan gör ont i ögonen… Bild lånad från Brobaits Facebook

Det är ”Pankan”, en ruskigt fin braximitation (?) på 21 cm och 128 g. Denna underbara skapelse kommer från skicklige Brobaits och är högst sannolikt ett bete vi kommer att höra mer om.

Från grabbarna på Eastfieldlures kommer också några nyheter, stora som små. Den mindre nyheten är Wingman Perch, anpassad för det allt mer populära abborrfisket. Två modeller gjuts i dagarna, en på 7,5 cm och en på 10 cm.

Bild lånad från Eastfieldlures Instagram

Den större nyheten är också Wingman men då i XL-utförande. En stadig pjäs på 26 cm och 155 g som stora, romstinna damer kommer ha svårt att motstå när isarna lossar.

Bild lånad från Eastfieldlures Instagram

Tail?

Sist ut är ett bete som är en nyhet men ändå inte. Prototypen syntes på sociala medier redan i höstas och jag var en av de lyckliga som fick äran att provfiska det. Under våren 2016 är det tänkt att de ska finnas till försäljning.

Whiplash Bild lånad från headbangerlure.com

Whiplash Bild lånad från headbangerlure.com

Coolt och innovativt med en galet ettrig och irrationell gång som lockar fisk – en rättvis sammanfattning av detta bete som går under kategorin Tail (trots det uppenbara; att det inte alls ser ut som ett klassigt tailbete). Betet är 23 cm långt med utdragen tail, väger runt 50 g (kommer i tre viktutföranden med olika fiskedjup) och är gjort i ABS-plast med inbyggd wire samt rasselkammare. Lanseras betet planenligt från HeadbangerLure så förutspår jag framgång och därmed födseln av ett bete sportfiskare i framtiden kommer att kalla en klassiker.

Det var allt för denna gång men snart nog är Beteskollen tillbaka – din ljuspunkt i betesmörkret.  😉

Skitfiske på er, så länge!

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *