Strukturfiske i jakt på stor efterleksgädda

Detta är ett fiske vi fördriver varje år minst ett par gånger. Ett fiske vi verkligen ser fram emot. Detta då gäddan oftast är mycket huggvillig i fint väder över långa dagar. Största problemet är egentligen att sömnen blir illa lidande. Men vad gör egentligen det när fisket oftast är så pass bra.

Här följer en sammanfattning över en av försommarens tripper tillsammans med Manuel Fyrestam och Petter Eriksson. Vi ger er en inblick i detta fiske och hur vi tänker för att hitta rätt beroende på vatten, som alltid är det man behöver anpassa sitt fiske till med bidragande faktorer som väder, årstid, temperatur, mm.

Trippen sträckte sig över tre dagar där vädret verkligen såg riktigt bra ut. I det stora vattnet vi skulle fiska i är det just denna värme som får igång efterleksfisken. Vid detta fiske vill vi att vattentemperaturen har en kurva som konstant pekar uppåt. Om det kommer in lågtryck med kallare väder brukar fisket generellt dö ut. Så är det såklart inte i alla vatten utan kallare väder kan i vissa fall även få igång gäddan, dock inte här, i vårt fall.

Vi fiskade från Manuels Nitro Z20 som med sina 60+ knop tar oss precis dit vi vill på nolltid. Det är såklart inte en förutsättning men absolut en fördel. Man hinner fiska av många spottar effektivt. Vad vi märkt i detta vatten är att gäddan har sina huggperioder. När man fiskar tre i båten är det därför mycket viktigt att minst en person fortsätter fiska när någon landat en fisk. Man hjälps då åt 2 och 2 medan den tredje fortsätter fiska. Mycket ofta landar vi ännu en fisk på detta sätt. Att inte ge upp när man tror att det dött ut är också viktigt. Därför försöker vi alltid minska tiden med båtåka och lägga effektiv tid på de områden vi tror på.

Turens fiske skedde över struktur där bytesfisk stryker. Nödvändigtvis behöver inte bytesfisken vara på strukturen när du fiskar den, ibland kan till och med för mycket bytesfisk vara negativt. Dock vill man att bytesfisken till och från skall stryka över området. Gäddan står nämligen då kvar och väntar. Vi använder lod för att lokalisera och mappa dessa områden samt lägga markörer så snart vi ser t.ex. bytesfisk eller får fisk. Med detta skapar vi oss en viktig minnesbank för att senare kunna utvärdera vid dagens slut vilket i sin tur genererar mönster för fortsatt fiske. Vi brukar generellt se första och ibland även andra dagen som ett rekfiske. Det är under sista dagarna man oftast fiskar bäst – när man vet hur fisken beter sig, vilka beten som gäller och vilka tider som det hettar till.

Första morgonen var vi ute vid soluppgång. Det är nämligen tidiga mornar och kvällar som aktiviteten hos gäddan märkbart ökar. Dock har flertalet stora fiskar kommit mitt på dagen. Vi inledde vår drift på en mycket fin struktur, en kant med närliggande djupt vatten där vi vet bytesfisk stryker. Helst driftfiskar vi med ett drivgarn i, men vid detta tillfälle var vinden för svag vilket innebar att vi använde elmotorn för att sakta trycka oss framåt.

Det tog inte lång tid innan första fisken krokades. Denna på Petters Scout Shad vid kast in mot grundare vatten. Gäddan mätte 108 cm, en bra startfisk för turen. Som jag nämnde tidigare fortsatte en fiska, i detta fall jag samtidigt som Manuel assisterade Petter med avkrokning. Under denna tid hinner det smälla på min Dexter Shad. Dock en mindre fisk på runt 90 cm. Se bild 1, Petter till vänster, jag till höger. Det är viktigt att man snabbt får i fisken i detta varma vatten. Likaså viktigt att man är beredd med avbitare om kroken sitter dåligt. Gäddan är ofta jobbig att hantera och därför bör man absolut inte fota fisken med betet i mun utan istället direkt kroka av den efter landning alt. klippa kroken om den sitter dåligt. På så sätt undviker man söndertrasade gälar.

Bild 1 – Dubbelhugg för mig och Petter

Fisket fortsatte och det tog inte låg tid innan Petter åter krokar en fin fisk. Denna gång står istället jag redo med håven medan Manuel fortsätter fiska. Vi landar fisken och mäter den snabbt till strax över 100 cm. Samtidigt som jag knäpper några snabba bilder smäller det på Manuels Dexter Shad. Denna gång tar det tvärstopp. Riktigt stor fisk är krokad. Petter släpper snabbt i sin fisk och rycker tag i håven samtidigt som jag filmar. Gäddan är brutalt stark och går djup hela vägen in till båten. När den bryter ytan inser vi direkt att det handlar om 10 +. Håvningen går perfekt med glädjerop och kramkalas till följd. Vi mäter fisken till 119 cm och väger den till 10800 gr, se bild 2 och 3. Vilken jädra start. Vi hade nog inte hunnit fiska i mer än 2 h men ändå har tre metesfiskar landats, några tappade och ett par mindre upp. Jag hinner kort efter release kroka ytterligare två fina fiskar där den ena mätte precis under metern. Vi insåg att vi antagligen hade hamnat helt rätt i tiden. Nu var det bara att fiska på.

Bild 2 – Manuel med en grym gädda på 10.8 kg fördelat på 119 cm.
Bild 3 – Vilken fisk för Manuel, tog på en Dexter Shad 20 cm!

Från förmiddagen kom huggen glesare, en del fisk kom upp men då samtliga runt 90 cm, precis som vi är van vid. Vi hade dock en kväll att se fram emot. När solen stod som högst begav vi oss in till land för att grilla. Vad vi insett är att dessa pauser när fisket är som trögast verkligen behövs. Man får i sig en rejäl bit mat samt samlar kraft för att kunna fiska bra och effektivt under perioderna gäddan är mer aktiv. Som många gånger innan avslutades lunchen med en timmers powernap. Riktigt behövligt med tanke på att vi endast sovit ca. 3 h under natten.

Kvällen kom men fisken lyste med sin frånvara. Trotts att allt antydde till ett bra kvällsfiske. Ibland förstår man sig verkligen inte på gäddan. Vi testade flertalet friliggande grynnor där vi vet att bytesfisk stryker, men helt utan resultat. När solen väl gått ner beslutade vi oss för att bege oss hemåt och rikta in oss på kommande dag.

Dag 2 började återigen vid soluppgång. Redan nu började sömnbristen påverka oss. Men vill man fiska hett då måste man bita i det sura äpplet, så är det bra. Med kaffe i halsen begav vi oss ut till första planerade strukturen och började drifta. Vi hade nu börjat se ett mönster och inledde därför fisket så som vi trodde vara bäst. Rätt, kort efter start krokar jag en bättre fisk på min Dexter Shad i sista vevstoppet intill båten. Fisken är riktigt stark och hinner ta ett halvt varv runt båten med några rusningar som följd innan den bryter ytan. Manuel håvar säkert. Vi mäter gäddan till 109 cm med en vikt på strax under 8 kg, se bild 4 och 5.

Bild 4 – Jag med min toppfisk för trippen, en välmatad 109a i vevstoppet.
Bild 5 – Snabb avkrokning innan hantering i båten.

Gäddan var ryggbred men hade tyvärr inte hunnit äta upp sig ännu. Efter en snabb fotografering fick hon simma tillbaka. Fisken högg som övriga över struktur i anslutning till djupare vatten. Strukturerna befinner sig på 5-10 m där vi fiskar dessa antingen upp på strukturen eller ut över djupare vatten. Generellt vill vi placera betena hög i vattenmassa. Gäddan har inga problem att stiga dessa meter. Man kan alltså fiska shallowriggat trots att det är 10 m vatten. Dock skall man inte underskatta bottenstuds. Det handlar om att hela tiden anpassa sig och vara beredd på att testa något nytt när fisket surnar. Man hamnar ofta i att alla fiskar i princip samma beten på samma sätt då man vet att det fungerar, dock gäller det att man inte blir bekväm i detta. Dör fisket ut måste någon bryta mönstret, detta är verkligen A och O.

Fisket fortsatte, dock endast med ett par 90 fiskar upp. Vinden hade även helt lagt sig samtidigt som solen börjat stå högt vilket sällan är en bra kombination. Manuel riggar då ett eel bete med tyngre skalle för att ta hem det på botten. Vi trycker oss sakta längst kanten samtidigt som både jag och Petter fiskar betena högt medan Manuel tar hem det på botten. Plötsligt tar det tvärstopp för Manuel. Stor fisk är åter krokad. Fajten är helt brutal och fisken vägrar komma upp. Vi får alla benskak – denna fisk kan verkligen vara hur stor som helst. Efter en lång fight med flertalet rusningar bryter fisken ytan. Det är en jättelång fisk. Vid håvning inser vi direkt att det handlar om samma kaliber som den stora Manuel tagit under första dagen. Dock är denna tyvärr betydligt smalare. Vi mäter gäddan till 119 cm och väger den till 9500 gr, se bild 6.

Bild 6 – Manuel med en riktigt lång fisk på 119 cm. Lite mager så klev inte över 10 kilosgränsen.

Återigen snabb hantering innan fisken fick simma tillbaka. Det är viktigt att man har prylarna redo just för att minimera tiden fisken befinner sig i håv eller ovan ytan. Vi fortsatte fiska men fisket blev verkligen åter igen endast trögare, som för dagen innan.

Tillslut beslutade vi oss för att åka in till boendet för att sova några timmar.

Tredje och sista dagen, återigen ute vid soluppgång. Mönstret vi skapat oss var att fisken var betydligt mer aktiv under morgontimmarna fram till att solen började värma på riktigt. Vi hade därför beslutat oss fiska endast till eftermiddag för att sedan bege oss hemåt.

Vi började återigen drifta över de strukturer som tidigare genererat fisk. Kort efter start krokar jag en gädda på prick metern. Efter snabb fotografering fick gäddan som övriga simma tillbaka. Fisket fortsatte och ytterligare ett par fina fiskar landades, samtliga runt 90 cm. Mitt i detta tar det tvärstopp för Petter. Återigen på hans lätt riggade Scout Shad. Till en början känns fisken mindre men kort därpå följs det upp av långa huvudskak. Bättre fisk helt klart.

Efter en relativt kort fight håvar Manuel fisken. Den är lång, rejält lång. Gäddan mäts till 118 cm, men vägs till strax under blygsamma 8 kg, se bild 7 och 8.

Bild 7 – Vilken gädda för Petter, 118 cm.
Bild 8 – Petter med sin toppfisk för trippen. 118 cm.

Efter en kort hantering fick hon simma tillbaka. Vi lyckades landa ytterligare ett gäng fiskar men tyvärr inga jättar.

Summering – ett ganska segt fiske med undantag korta perioder då det var riktigt hett. Många fina fiskar landades och målet var uppnått – en tia i båten. Gäddan hade tyvärr inte hunnit ätit upp sig i den utsträckning som vi hoppats på. Längden fanns där men vikten saknades. Det som var intressant under denna tur var att fisket dog ut under kvällar. Detta kan nog vara första gången vi ser ett sådant mönster över hela trippen. Det var under morgontimmarna fönstret var öppet. Dock inte alldeles innan solen gått upp utan någon timme efter soluppgång, men innan själva ”dagsvärmen” kom.

Lägger nedan till lite fler bilder, tack för en, som i vandlig ordning, fantastisk resa!

Det gäller att ha koll på prylarna. Denna tafs ”reklamerad” efter en fin gädda.
Härliga vyer. Här är det pannben som gäller. Stora vatten med få hugg. Men stor fisk!
En av flera metersfiskar under tidig morgon. Denna riktigt grov.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *