Gädda – några ljusglimtar från våren!

En hel del fiske har det blivit – landet runt och även utomlands. Jakt efter storabborre, storgös och storgädda. Vill dock påstå att jag främst dragits mot gäddan i år. Varför vet jag inte säkert men troligen beror det på att det var ett tag sedan jag själv landade en riktigt stor gädda. Självklart har många fina fiskar kommit upp, men nu var det ett tag sen den där riktigt fina gäddan landades från min sida. Jag tänkte ge er en liten inblick på ett par turer från vårens fiske efter just gädda.

Vi har jagat gäddan både nedåt och uppåt. Till stora och små vatten. Dock har det varit tufft – dels oflyt med vädret och annars inaktiv fisk där orsak varit mycket oklar.

Första rejäla satsningen skedde i mars ihop med Manuel Fyréstam. Då till stort vatten med siktet inställt på förleksgädda. Vi har besökt detta vatten flertalet gånger, nästan varje gång med ett lyckat resultat. Dock är fisket i mars generellt mycket trögt men när gäddan väl hugger är den oftast riktigt bra.

Vi fiskade under tre dagar där första dagen, som alltid, mer ses som en ”rek-dag” för att försöka få en förståelse över hur fisken beter sig och vart den står. Vi har alltid lite extra koll på vädret som varit under veckorna innan. Detta för att veta hur temperaturen i vattnet förändrats, och på så vis få en känsla hur och var man skall börja sitt fiske. Då vi i stort sätt haft isfritt denna vinter visste vi att temperaturen skulle vara något högre än normalt. Kanske skulle mer fisk hunnit röra sig in mot lekområdena. Tyvärr hade en kallfront legat inne dagarna innan och även under dagarna vi skulle fiska med temperaturer en bit under nollan nattetid. I mitt tycke är detta sällan bra, framförallt när man fiskar grundare och på platser där man hoppas fisk nyligen rört sig till. Utöver detta hade vi även nordliga vindar vilket också sällan genererar aktiv fisk. På hösten, när vi fiskar mer pelagiskt, har temperaturerna inte alls samma inverkan.

Utöver motgångarna landade vi en del fin fisk. Jag var dock iskall men Manuel rockade järnet. Flera fina gäddor fick synda insidan av båten med en topp på 11200 gr fördelat på 113 cm. Se bild 1 i inlägget.

Manuel med en vacker gädda tagen i solnedgången – 11200 gr fördelat på 113 cm, bete – Illex Dexter Shad.

Tripp nummer två, också denna över tre dagar, blev tillsammans med Petter Eriksson och Manuel Fyréstam. Denna gång i april och med helt andra förutsättningar. Nu visste vi att flertalet gäddor redan lekt där även en del av dessa hunnit äta upp sig. Dock går fortfarande fisk in för att leka vilket i detta vatten pågår ända in i juni månad. Vi förväntade oss därför betydligt fler fiskar men med generellt lägre vikter.

Vädret såg riktigt lovande ut. Sol, svaga vindar men ändå vind och höga temperaturer. Vi landade en hel del fina gäddor. Tyvärr var majoriteten av dessa (och såklart även de med bättre längder) nyligen utlekta. Vi landade många gäddor över metern med toppar på 111 cm och 113 cm. Jag landade även en fisk som hunnit äta upp sig en del, uppskattad till ca. 105 cm och mellan 7-8 kg. Se bilder nedan.

111 cm, tog på en kant in till en lekvik. Grymt ryggbred men tyvärr helt tom. Fisken tog på en Illex Dexter Shad, färg Blue Herring.
Manuel med en grym gädda tagen på en friliggande grynna – 113 cm –
Illex Dexter Shad.
Grym gädda på en bit över metern som klippte intill en fin struktur –
Illex Dexter Shad.

Hur fiskar vi då när vi söker dessa gäddor, både fisk som inte har lekt och som har lekt. Det första vi noterat är att mycket fisk rör sig vid framförallt finväder in mot sitt lekområde. Detta innebär att en fisktom vik ena dagen kan vara full av gädda dagen efter. Därför kan det vara värt att återkomma till sådana vikar man tror att fisken går in i för att leka trots att man vid första besöket inte fått något i den.

Det gäller även att man är beredd på att anpassa sig och sitt fiske. Får vi ingen fisk inne i vikarna börjar vi fiska kanterna ut från vikarna samt stegen med olika djup in till viken. Utöver detta lägger vi även tid på att fiska friliggande strukturer och grynnor, gärna med bytesfisk i närheten. Har man inte koll på vart fisken gärna står efter att de lekt alt. innan de går in för att leka gäller det att man söker av snabbare. Våga fiska från struktur till struktur ganska snabbt. Tillslut hittar man en produktiv topp som ofta genererar flera fiskar på en gång.

Vi landade som nämnt mycket fin fisk, bäst var helt klart friliggande strukturer och toppar.

Petter med en riktigt fin gädda som redan hunnit få i sig en del efter leken.
Urstarka gäddor på friliggande grynnor!
Fin gädda på ett av mina favoritbeten – Gunki Gunzilla 23 cm, nytt för 2020. Med en galet fin vaggande gång är det en riktig storfiskmagnet!

Kring dessa turer har våren präglats av många kortare gäddpass, dock saknas fortfarande den där riktigt fina toppfisken. Som tur är väntar efterleksfiske norrut där jag har stora förhoppningar!

Skitfiske på er!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *