En av försommarens satsningar :)

MÄste medge att jag varit halvbra pÄ att skriva pÄ senaste tiden, men bÀttre ska det bli. HÀr kommer i alla fall en mindre summering av en av vÄra satsningar under försommaren.

Jag och Manuel var ivĂ€g pĂ„ gĂ€ddfiske under ett gĂ€ng dagar tillsammans med kompisarna Petter och Victor. Vi riktade in oss frĂ€mst pĂ„ pelagisk efterleksgĂ€dda och resultatet slutade med fina toppar och ett tjugotal fiskar pĂ„ snittvikten 7-7.5 kg. Temperaturen första dagen lĂ„g pĂ„ ca. 14 grader och hade gĂ„tt upp till hela 17-18 grader dagen vi begav oss hemĂ„t. Vi fiskade dĂ„ mestadels i gassande sol och knappt nĂ„gon vind vilket resulterade i generellt sĂ€tt trögt fiske. Fiskarna vi kom i kontakt med högg frĂ€mst under tidig morgon och sen kvĂ€ll eller under de tillfĂ€llen vinden tilltog eller molnigheten ökade. Att fiska pelagiskt krĂ€ver som mĂ„nga vet tĂ„lamod. Sol Ă€r absolut ingen negativ faktor som brukar vara fallet nĂ€r man fiskar grundare eller i skĂ€rgĂ„rd. Men vind Ă€r helst ett mĂ„ste, Ă„tminstone att det krusar. Vi föredrar vĂ€xlande molnighet och kontinuerlig medelvind upp till 6 m/s för det pelagiska. Om vinden gĂ„r över detta brukar vi fiska mer kanter och grundare toppar med nĂ€rliggande djup samt öka takten pĂ„ invevet, dvs. ”speed” fiske.

Under eftermiddag sista heldagen samt sista halvdagen mulnade det pÄ rejÀlt och med informationen frÄn de första dagarnas fiske i bagaget lyckades vi dÄ knipa turens bÄda tior. Manuel stod för trippens topp pÄ 11.6 kg och Petter för turens andra plussare pÄ 10.7 kg.

Manuels 11.6a fördelat pÄ 118.5 cm kom strax efter ett kraftigt skyfall pÄ en topp pÄ 3 m intill stort djup, se bild 1. Fisken tog pÄ betet Dexter Shad 25 i fÀrgen Motoroil Special riggad med 15 gr skalle, se bild 2. Detta bete i just denna fÀrg plockade Manuel mÄnga av trippens metersfiskar pÄ. Han fiskade framförallt med denna nÀr det mulnade pÄ sig.

Under det soliga vÀdret, som gÀllde generellt sÀtt under trippen, fungerade jerkbait riktigt bra. Annars klara fÀrger, gÀrna med glitter. Ett tips, som mÄnga missar under det pelagiska fisket vid denna period, Àr att fiska strax under ytan. MÄnga vÀljer att vikta betena vilket dÄ gör att man missar mÄnga aktiva gÀddor i ytskikten. Vi fiskar frÀmst betena frÄn ytan ner till 1 m under (gÀller alltsÄ det pelagiska fiske efter leken). GÀddan Àr Àven sÄ pass aktiv nu och har absolut inga problem att stiga rejÀlt..

Bild 3 visar en av trippens bĂ€ttre medelfiskar, tagen pĂ„ en Gbump 20 i fĂ€rgen Deep Blue riggad med en 14 gr G’Flip, se bild 4. GĂ€ddan var kompakt med fin ryggbredd och hade en lĂ€ngd pĂ„ 105 cm. Denna kom strax innan solen gick ned pĂ„ en 8 m topp intill 25 meters djup. Riggningen med G’Flip Ă€r verkligen supersmidig. Shaden Ă€r till en början shallowriggad dĂ€r G’flippen med önskad vikt hĂ€ngs pĂ„ enkelt. Finns mĂ„nga liknande varianter men tycker att G’flippen Ă€r en av de mest diskreta. Helt klart ett mĂ„ste i lĂ„dan.

Skitfiske pÄ er!

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *