Abborre i skärgårdsgräset!

Har varit ute ett par kortturer med kompisen Martin Svanäng, och vilket resultat vi haft! Att fiska efter borre i gräs kan verkligen sluta riktigt bra om man hittar dem, då ofta koncentrerat.

Man märker så smått att sommaren börjar lida mot sitt slut, men vad gör det – för oss fiskare betyder det ”prime time” med mycket och ofta stor fisk under turerna.

Vi har ett par hot-spot som ofta levererar bra med abborre så här års, inte bara mängd utan även storlek. Dock är det inte bara att åka till dessa ställen och plocka fisk. Mycket hänger på förhållanden som framförallt vind och tryck. Blåser det för mycket pålandsvind grumlar vattnet upp rejält med få fisk som resultat. Snabba väderväxlingar gör också borren rejält inaktiv stundtals. Det samma gäller lågtryck eller tryckfall. Bäst på dessa spottar har vi helt klart haft under stabila förhållanden – då det blås liknande vind, helt klart pålandsvind, under många dagar med styrkor som inte överstiger 4-5 m/s. Detta gör vattnet lagom syrerikt samt inte för grumligt. Detta med ett stabilt tryck eller ökande ges perfekta förutsättningar för ett lyckat borrefiske.

Under de två kortturer vi bokstavligen hivade upp stor fisk hade vi stabilt väder med ökande tryck.

Under båda turerna kom vi ut strax efter kl. 17. Väl på spotten börjar sökandet efter fisk – då gäller det att fiska relativt snabbt, här underlättar elmotor. Så fort vi hittar fisk körs powerpolen ned, såvida djupet är tillfredsställande. Vi fiskar från 2.5-1 m djup och då i gräs, gärna områden där gräset bryter av mot mindre rena ”hålor” (mycket små kala områden fritt från gräs).

Då vi fiskar där födan i huvudsak är löja men även mört – har imitationer av dessa fugerat bäst. Då offset riggade. Detta är något många missar på när de fiskar i gräs – en offset riggad jigg ger betydligt mer fisk iom intagning av betet ej avbryts pga gräs samt att den krokar riktigt bra – så länge man har en jigg som passar till detta.

Nedan visas den jiggen som levererade riktigt bra – Gunki Peps, den är mycket lik en löja med sin smala profil samt passar gediget till offset då den är urspårad i ryggen. Vill inte påtvinga ett speciellt bete, det handlar om att tro på de man fiskar på, oavsett bete. Vi testade dock ett antal men hittade inget för stunden som levererade bättre. Dock hade nog en liknande jigg stöpt från en löja fungerat lika bra!

Gunki Peps 3.5″ (9 cm), ett mångsidigt bete som liknar en löja på många sätt. Denna riggad med offsetkrok och ledad skalle på 10 gr. Dock körde vi mestadels med offset med fast skalle, samma vikt.

Nu till fisket – efter att ha sökt i området kommer första hugget strax efter klockan 19. En bättre borre direkt, tippad på runt 950 gr. Vid detta tillfälle låg vi på cirka 2 m och runt två kastlängder från en större vass. Även gräs i alla riktningar hela vägen upp till ytan. Från denna stund plockade vi fisk konstant ända fram till cirka två timmar efter solnedgång. Tekniken var hetsigt fiske, hårda lyft där jiggen sedan läts dala mot botten. Huggen kom nästintill varje gång då den dalade. Betena riggades med 4/0 eller 5/0 offset, antingen med fast eller ledad 10 gr skalle. Efter att fisken slutat hugga runt klockan 00 tog vi ett par timmar till vila i båten för att sedan strax efter klockan 02 sätta igång med fisket igen. Så fort det börjat ljusna något (inte bäckmörker) började abborren återigen hugga. Samma teknik och i samma område.

Vid hemgång – runt kl. 06, kunde vi summera 48 borrar, cirka 40 av dessa över 850 gr med 8 över kilot. Alla dessa med en längd på 45-46 cm. De tre tyngsta låg på precis strax under 1200 gr.

Under tur två hann vi endast med ett kvällspass då båda skulle jobba dagen efter – men fisket var nästan detsamma. Samma teknik och bete gällde men nu i ett annat område inte långt från där vi hittad dem tidigare. Totalt landade vi ett tiotal över 900 gr där två tog sig över kilot. När fiskarna kommer upp i denna kaliber blir drillen riktigt rolig – man har inte mycket att sätta emot på den lätt utrustning. Att vissa renodlade gäddfiskare påstår att abborren inte intresserar då drillen inte är detsamma är rent ploj-prat :D!

Några bilder från fisket visas nedan.

En av de grymma 45or som landades, denna precis efter att solen gått upp över trädtopparna.

Två 45or på en bit över kilot drygt en timme efter solen gått ned!

En av de tyngre bland sviten 🙂

Martin Svanäng med en grann 46a 🙂

En av de grövre – kul med skärgårdsborre med höjd. Kan ibland vara svårt att hitta dessa i STHLM’s skärgård.

En grym plussare för Märta!

När det kommer till utrustning föredrar jag helt klart spinn – det ger för mig en betydligt högre precision. Lindimension mellan 0.1-0.13 mm där jag knyter flourocarbonen direkt på linan samt betet direkt till flourocarbonen. Med detta ges en minimal påverkan på jiggen samt en diskret presentation för fisken. Att man tappar en del beten pga gädda får man räkna med – du får så pass mycket mer abborre samt mindre risk att de större, mer erfarna fiskarna, tvekar plocka betet.

Jag har fiskat mycket med antingen ett Gunki Shigeki C 190 M/ML 0.5-18 gr (men som helt klart är klassat för högre) samt ett Illex Blue Shadow Jungle Poacher 7-30 gr. Allt hänger på storleken på fisk. När borrarna kommer upp i vikter över kilot finns risk att tappa dem i mothuggen om spöt är för klent!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *