Premiärturen på öppet 2017 – riktigt segt fiske inledningsvis men avslutade med drillfest!

Ja äntligen har isen gått. Blev premiär på öppet härom dagen i vårsol och hårda vindar med kompisen Martin.

Förhoppningarna var bra stora, vi hade planerat att lägga hela dagen på ett koncentrerat ställe där vi visste att stor gädda stod parkerad innan lek. Vi rampade redan kl. 04:30. Det var en bra bit till spotten vi skulle fiske på så det gällde att va ute i god tid för att hinna fiska i första ljuset.

Väl på plats punktade vi ordentligt. Det gäller att ge fisken tid under våren, mycket bättre att punkta av en spott man vet håller bra fisk och inte stressa vidare när det inte hugger. Vi fiskade av ordentligt, testade tails, jiggar, jerk med olika tempo på hemtag, men fisket var riktigt segt. Nog kan fisket vara trögt under morgontimmarna, framförallt under våren, men detta var extremt. Jag hade ett ett påslag precis under båten under första timmen, detta på en Dexter EEL riggad med 5gr men annars inget. Tempen var förvånansvärt hög, 4.5 grader precis när solen steg, men efter ett par timmar redan över 5 grader – gäddan på platsen hade troligen ställt in tankarna på lek. Men vi fortsatte nöte. Djupet i området var relativ jämnt – ett hett tips kan då vara att hitta de små topografiförändringarna. Det kan räcka med ett par decimeter djupare för att fisken skall stå just där. Detta var något vi körde hårt på. Ett annat knep, just under våren, kan vara att siza ner. Ett mindre bete kan vara nyckeln till ett lyckat fiske just när det är trögt och framförallt under våren. Gäddan vill gärna då inte lägga för mycket energi och ett mindre bete då räds inte denna plocka. Men inte heller det fungerade. Vi stod stationärt i 5 timmar och lyckades enbart kroka ett gäng braxar, men inget annat, inte heller något följe. Vi började tvivla på vår plan trots att vi bestämt oss fiska på platsen hela dagen och vänta på just rätt fisk. Runt lunchtid fick vi besök, detta ihop med det sega fisket fick oss att besluta att åka vidare till ett annat ställe där jag tidigare haft riktigt bra förleksfiske. Man kan absolut konstatera att vi nött av det lilla området förbannat bra, men risken finns att den rätta fisken hugger under eftermiddagen vilket gjorde beslutet svårt.

Väl på det nya stället kunde vi läsa av en temp på närmare 6 grader, helt galet. Vi började fiska av men helt utan aktivitet. Beslutet att åka till nästa ställe var då enkelt, störst till anledning av tempen i vattnet. Vi behövde hitta kallare vatten och djupare kanter intill lekområden. Detta ledde till beslutet att åka längre ut i skärgården vilket verkligen visade sig ge resultat. Vi anlände till nya spotten kl. 14. Tempen var strax över 4 grader, perfekt! Vi började fiska av och redan på andra kastet plockade Martin fisk. Vi hade då ankrat en bra utanför ett grundare område, med ett djup under givaren på 2.5 m. Efter detta började det hugga på hyfsat, vi plockade en del fisk men inget över 6 kg. Jag dängde med en 14 cm Gbump och Martin med en större shad. Jag hade helt klart fler påslag och även några på eller strax under 5 kg. Det mindre betet gav verkligen resultat men de större lös med sin frånvaro.

Vi fortsatte fiska av en kortare sträcka där kanten gick från 2-3.5 m. En perfekt ståndplats innan lek. Vi följde kanten ut mot mitten av en vik där djupet inne i viken var betydligt lägre, cirka 1 m. Då brakade fisket loss totalt. Klockan var runt 16 och det högg tamefan på varje kast. Fisken hade verkligen aktiverat sig och jag böt direkt till större jigg. Naturliga färger fungerade helt klart bäst, vilket även gällde generellt över dagen från att fisken börja hugga. Vid detta tillfälle gick vi även ifrån de viktade betena då gäddorna inte alls hade problem att stiga. Martin plockade en fisk på strax under sju och det kändes verkligen som att en större skulle smälla på när som. Men tyvärr nådde vi aldrig riktigt den toppen vi hoppats på. Summa summarum – trög inledning men avslutade med 40-50 gäddor i båt med några hyfsade upp.

Måste även lägga en kommentar gällande betesfisken som syntes på lodet intill kanten vi fiskade av i slutet. Jag lyckade nämligen kroka en gädda men en stor strömming halvt utstickande ur svalget – fasen va hett!

En hyffsad tagen på shallowriggad gbump 20 cm i färgen Holo Grey Shiner. Förbannat het färg i alla väder men framförallt i sol.

Även denna på Holo Grey Shiner – gbump 20 cm. En bit över 6 kg.

Martin med största för dagen, strax under 7 kg tagen på Shad Teez 27 cm.

Ett gäng bilder från turen visas nedan. Skitfiske!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *