Tinca tinca tider

Nu är det officiellt sommar!
Juni månaden är här, studenterna har sprungit ut och sommarlovet har börjat. Det är helt enkelt tid för sutarmete.

Mete efter sutare

Jag har hunnit med två pass än så länge i år, men många fler ska det bli efter denna rödögda skönhet till fisk som bjuder på otroligt härliga fighter. Sutaren är en stark och muskulös fisk som kan göra rejäla rusningar, oftast rakt ut i näckrosor och vassar så det gäller att vara med från början.

Mitt första pass valde jag att fiska med ett feederspö då vinden förstörde möjligheten att flötmeta. Tyvärr blev det ingen sutare det passet, men jag lyckades kroka flera braxar, mörtar och sarvar. Så det blev ändå ett roligt kvällspass i den hårda vinden.

Andra passet hade jag återigen tänkt flötmeta, men vinden stoppade mig igen…
Så istället tacklade jag upp två spön med method feeders och larm. Sen mäskade jag med Swedbaits karpkung, lite krillkung, hampfrön, majs, ris och pellets. Sen hällde jag ner lite krill liquid och hampolja i blandningen. På ena riggen hade jag ett par plastmajs och på den andra riggen hade jag ett par fake maggots från Enterprise tackle.

Karpkung Swedbait

Jag sköt ut 10 bollar med mäsk i samma storlek som mina method feeders och placerade mina krokbeten på samma område. Sen var det bara att sätta sig i stolen och dricka lite kaffe i väntan på pipen från larmen.

Efter 45 minuter hade jag bara haft ett pip, så jag vevade in och kramade nya bollar runt mina method feeders, doppade mina krokbeten i Bloodworm extract och kastade ut igen.

Efter 15 minuter får jag 4-5 snabba pip i ena larmet och jag lyfter spöt men tyvärr så släppte fisken. Så det var bara att veva in och krama nytt mäsk.
Det blev återigen tyst, så efter ytterligare 45 minuter sköt jag ut fler mäskbollar med slangbellan och kastade om spöna.
Ganska omgående så rullar det fisk på ytan och knappt 1 minut senare så skriker ena larmet. Äntligen!

Sutaren gör en rejäl rusning i sidled men jag pressar tillbaka den så nära som på en näckros som den självklart snurrade in sig i…
Men med lite tur från min sida lyckades jag få loss sutaren och kan tillslut håva den.
Ingen jätte men en välkommen fisk.

Sutare

När den har fått simma tillbaka så kastar jag ut igen, hinner bara sätta ned spöt så börjar mitt andra larm att tjuta. Fast fisk igen, men den här gången möts jag inte av någon rusning utan en mindre brax som fastnat på kroken.

Den får snabbt friheten åter och jag kramade en ny mäskboll samtidigt som jag försökte vifta och slå bort mygg och knott, jäkla envisa saker de där… Knotten lyckas ju krypa in överallt så med viss panik kastar jag ut igen på samma plats.
Det tar inte många minuter innan nästa brax är krokad, och sen fortsatte det så…

Jag lyckade inte få fler sutare och vid halv elva gav jag upp och körde hem då det skulle jobbas dagen efter.
Men förhoppningsvis kan det bli lite lugnare vindar framöver så man kan flötmeta efter dessa fantastiska fiskar!

2 svar på ”Tinca tinca tider

 1. Sutaren är en fantastisk art! Verkligen.
  Ihop med den uråldriga Rudan.

  Börjat köra en hel del lyft-mete i en mindre sjö/träsk i närheten av mig. Finns gott om sutare, gott om ruda. Men jäklar va dom är svåra att lura känns det som? Fått hur många fina som helst i mörtstugan som bifångst till dom exceptionellt storleksmässiga mörtarna.

  Jag väntar gärna ut en svårlurad art. Mitt beskymmer är att det är sååå mkt mört som är på min majs. Blir nästan lite irriterande, om du förstår.

  Tips? Förslag? Eller är det bara rida ut stormen?

  • Hej Lucas,

   Låter som du har ett trevligt vatten där 🙂
   Det är alltid knepigt med andra arter som tar krokbetet hela tiden, även om det är roligt med napp så förstår jag din frustration!
   Finns väl tyvärr inga magiska tips, men det man kan göra är att prova något annat krokbete som kanske ä något större än majs, vet att flera använt sig av pellets, räka, kikärtor m.m.
   Sen vet jag att flera har haft bra framgång med ”paste” eller boiliepasta som de kramar runt kroken.
   Fast ja risken är väl att mörten plockar upp även dessa beten, så mycket handlar nog om pannben och fortsätta nöta, men att byta krokbete och prova sig fram.

   /Christian

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *