Vårkänslor och fiskeabstinens

Det har inte blivit något fiske för min del de senaste veckorna.
Anledningen är enkel, det är väldigt högt vatten i ån så det har varit nästan omöjligt att ta sig fram där och på sjöarna har det inte blivit helt isfritt, så nu har man fiskeabstinens!
Men solen skiner ute, temperaturen stiger upp emot 10 grader när jag skriver detta och det doftar vår. Vår på riktigt alltså!
Nästan all is har släppt i viken inte långt hemifrån och det går att lägga i träskbåten!

Vår och öppet vatten

Tranorna har börjat landa på åkrarna runt huset och deras höga stämma ekar VÅR!
På fredag drar Sportfiskemässan igång, och det är väl också ett säkert vårtecken.
Likaså har 2016 års nummer av Napp och Nytt dykt upp i butikerna för någon vecka sedan, även det ett klassiskt vårtecken.

Så nu borde det väl officiellt vara vår och fiskesäsongen kan starta på allvar?
Nu får det vara slut på mysfisket där man sitter och kurrar ihop sig runt elden på isen eller sitter och myser i en stol utmed en å i minusgrader och halv storm… Nu är det istället dags att börja nöta, nöta och nöta. Det spelar ingen roll om det är gädda, färna, abborre eller mört som ska fiskas. Nu handlar det bara om att få ur sig det där galna fiskesuget man har byggt upp under vintern, verkställa sina planer, bra som dåliga eller kanske rentav galna! Men kanske är det just den där galna idén man har kommit på under sin vinterdvala som levererar ens livs fisk… Vi får se när vi summerar 2016 om många, många månader framöver, för först ska vi bara njuta av ett nytt långt fiskeår!

Jag tänkte även passa på att tipsa er som gillar mete men även ni som gärna läser en bra fiskehistoria att kolla in en riktigt bra blogg som drivs av Tomba.
Bloggen går under namnet Semispecimen och den är verkligen värd att läsa.
En otroligt välskriven blogg men med en stor dos humor i framförallt fiskehistorierna. Även många tänkvärda ord och flera tips och funderingar kring bland annat dofter, färger, beten och mäsk.

Äger man ett konto på Facebook och tycker om mete eller vill veta mer, lära sig eller funderar på att testa någon form av mete så tycker jag du ska gå med i gruppen Passion för Mete.
Där kan man ställa sina frågor och funderingar och förhoppningsvis kan någon av alla medlemmarna komma med ett bra och informativt svar.

Till sist så tänkte jag tipsa er som ska till Sportfiskemässan att besöka monter A03:20 Blekinge Folkhögskolas Fiskevårdslinje.
Här följer Bosses ord som är ansvarig för utbildningen:
”Fiskevårdslinjen vid Blekinge folkhögskola utbildar den som är intresserad i praktisk fiskevård, allt från restaurering av vattendrag och anläggning av gäddvåtmarker till fiskodling och avelsfiske.
Antagningen inför nästa års kurs pågår för fullt och den som är intresserad kan hitta ansökningshandlingar och mer kursinfo på vår hemsida :
http://www.blekingefolkhogskola.se/Utbildningar/Fiskevardslinjen/
och i vår facebookgrupp:
https://www.facebook.com/groups/186434688226521/?fref=ts
Välkommen till vår monter A03:20, precis vid ingången, om du vill diskutera fiskevård eller fråga något om utbildningen”

För min egen del blir det tyvärr ingen mässa i år, istället tänkte jag styra bilen mot ån till helgen och förhoppningsvis kan det bli något napp.
För nu är snart den sista isen borta och vårfisket kan börja!

Sista isen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *