En ubåt i hålet!!! 116cm 13,8kg Sibbogädda

När isarna här på småländska höglandet började bli riktigt förrädiska och osäkra så styrde vi om planerna, drog i lite kontakter och packade bilen full av ismetesprylar och mört och rattade de närmare 30-milen upp till Tystberga, Björksund slott och Sibbofjärden. Där lovades 15cm kärnis och stor chans att få ett riktigt bra isfiske.

 

I söndags morse drog Pelle Jältsten (Skärgårdsguiderna / Big Fish Sweden) med mig och Frank ut på isen och vi var såklart taggade till tänderna. Jag hann inte ens sätta ut mina sju ismetesspön innan första gäddan högg, jag valde att kroka av den i hålet och uppskattade den till ca 5 kg. Inga bilder på den gäddan då jag siktade på en större och längre madam.

 

Vid ett tillfälle hade vi alla tre fäll samtidigt och det var ett riktigt roligt fiske och till slut fick jag ett ordentligt påslag. Pelle var inte sen med att filma händelsen.

Här är länken till filmklippet när jag landar gäddan.

https://www.facebook.com/SussiStridhFiske/videos/1319736424787124/

 

Dag 1 Sussi med 112cm Sibbogädda

Foto: Pelle Jältsten

 

Jag vart ju såklart helnöjd över första dagen på Sibbo.

 

Dag två stack jag och Frank ut själva på isen. Det är ju inte många som är lediga en vanlig måndag, men jobbar man inom vården med viss helgtjänstgöring (vilket både jag och Frank gör) så innebär det att “våra” helger likagärna kan infinna sig en måndag-onsdag. Vi hade såklart ett galet bra fiske även dag två med ett flertal gäddor uppskattningsvis mellan 85-100 cm och även denna dag lyckades jag landa en riktigt trevlig gädda.

 

Dag 2 Sussi med 104cm 10,21kg Sibbo gädda

 

Denna madam var 104cm lång och drog vågen till 10,21kg så äntligen årets första 10:a för min del.

 

Dag 2 Sussi med 104cm 10,21kg Sibbo gädda i solskenet_

 

Vädret bjöd på ostliga stormbyar och växlande molnighet och efter två riktigt blåsiga dagar på isen och ett antal mils kutande så var man mer än lovligt mör i kroppen. Men vi hade en sista dag att njuta av dock utlovade SMHI en klass 1 varning för 5-7cm snö och kallare väder. Så vi var lite i valet eller kvalet om vi ens skulle ge oss ut.

När vi vaknade på tisdagsmorgonen så såg ändå vädret ganska lovande ut. Det blåste inte alls så mycket som de dagarna innan och det utlovade snöfallet vart minimalt. Så vi stack ut på isen och höll tummarna för att inte vädret skulle bli allt för jäkligt, inte för våran del utan mer med tanke på att det inte är lämpligt för fisken att befinna sig ovan ytan om det är för många minusgrader (dvs köldeffekten och inte den faktiska temperaturen)

 

Det märktes väldigt väl på fisket att det var väderomslag på gång då vi inte alls hade lika mycket aktivitet som dagarna innan. Så vi gjorde en förflyttning och ett sista ryck och det var helt klart ett rätt beslut.

 

Jag fick ett fäll och kände ganska snart att det var en större fisk på och när jag såg fisken passera hålet så verkade den aldrig ta slut.

FRANK DET ÄR EN UBÅT I HÅLET!! Utbrast jag.

Hämta avkrokningsmattan, vågen och kameran!!

Under tiden Frank gick tillbaka till basecamp för att hämta alla nödvändiga pinaler så landade jag gäddan och säckade den för att kunna stoppa tillbaka den i hålet igen så att både den och jag kunde återhämta oss en stund. Mitt adrenalin pumpade så pass att jag nästan vart knäsvag. Under tumultet så blev det två fäll till som Frank fick ta hand om under tiden som jag pustade ut och övervakade min gädda som vilade i säcken.

 

Filmklippet på länken nedan visar när jag tillslut lyfter upp gäddan för att mäta längden

https://www.facebook.com/SussiStridhFiske/videos/1322701937823906/

 

och nästa filmklipp är återutsättningen

https://www.facebook.com/SussiStridhFiske/videos/1321089831318450/

 

Dag 3 Sussi med 116cm 13,8kg Sibbogädda gälgreppet

Foto: Frank Gustavsson

Vi jobbade snabbt mellan alla moment så Frank skötte samtidigt både filmning och fotografering då jag inte ville ha gäddan onödigt länge över ytan.

 

Dag 3 Sussi med 116cm 13,8kg Sibbogädda Nytt PB

Foto: Frank Gustavsson

 

Dag 3 Sussi med 116cm 13,8kg Sibbogädda Nytt PB tung madam_

 

Foto: Frank Gustavsson

 

Ja, detta mina vänner var verkligen lönen för all möda och slit jag lagt ner på ismetet i år.

Jag har kämpat med mörtstugor, mörtmäsk, tillverkning av egna vippor+hållare, tafsar, borrat ett x-antal hål, släpat ismetespinaler, traskat åtskilliga mil till och från olika vatten och på isar. Så det känns som om jag verkligen förtjänade detta och jag är suuuuuuuper glad över att fått uppleva dessa fantastiska fiskar, Sibbo, havsörnar, vildsvin, hjortar och sist men inte minst mina såriga händer.

Tusen och åter tusen tack till Pelle Jältsten, Jean Jältsten och Frank för dessa dagar <3

 

Nu har jag ett nytt mål att slå då det snart är dags att ge sig ut och kriga med mina flugor och flugspö igen.

År 2017 verkar vara mitt år  Skrattar

4 svar på ”En ubåt i hålet!!! 116cm 13,8kg Sibbogädda

    • Hahaha… åh va roligt att du inte gett upp min blogg och din pall 😉 Tusen tack 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *