Prylar för ismete??

Jag har kört fast totalt angående nödvändiga prylar för isfisket/ismetet.

Det behövs kompletteras en del i utrustningen så jag tar gladeligen emot tips från er andra där ute innan jag beger mig ut till sportfiskebutiker eller beställer online.

 

1. Pulka

flytanderosapulkan_thumb

 

Jo, jag har ju min fina rosa pulka, som lillebror snickrade ihop till mig och målade den så fint.

Men den är ganska tung i sig själv så det är nog bara till att erkänna att en pulka i plast nog är mer lätthanterlig. Så vilken pulka ska jag investera i?

 

2. Spöhållare

 

Rrisolering_thumb

 

Felix har ett gäng av denna modellen men jag tycker inte om dem. De bökiga att få på plats, metallen sjunker ner i isen när vårsolen värmer på och fryser sedan fast under eftermiddagen om det är minusgrader ute. På bilden har vi löst lite av problemen genom att sätta rörisolering på metallens kontaktyta mot isen. Funkar väl skapligt men fortfarande tycker jag att dessa ställ är jobbiga, framförallt vid napp då spöet ska krånglas ur hållaren.

 

Vippanpplats_thumb

 

Klämmor i all ära men nja, de hoppar ofta ur led, vipporna tippar och de välter om det blåser lite ute.

Finns det någon annan lösning som någon av er sitter på? Jag har inga problem med hemmabyggen och har funderat över om jag ska skaffa mig angeldon och göra om dem.

 

Så vill ni ge mig tips och trix så låt kommentarerna hagla!!

28 svar på ”Prylar för ismete??

  1. Spöhållare skippar du helt, lägg spöet direkt på isen/snön så att spötoppen ligger precis vid hålkanten. Jag har aldrig känt behov av någon spöhållare till ismetet, förstår inte varför folk bökar med det.

    Vippan sätter jag på en pinne med en bit cykelslang. Köp en rundstav (eller kvastskaft) och kapa i 30-40cm bitar. Trä på en bit smal cykelslang som sitter tight på pinnen, ca 10 cm. Stoppa ner vippan under slangen så kan man justera höjd och skjuta ihop den helt för transport.

    Pulka kan jag inte säga mycket om, byggde min egen. Men Biltema har ju billiga pulkor i årets sortiment.

  2. Biltema har pulkor och bra klämmor samt även rensband att göra vippor av 🙂
    Jag använde träningsbollar för golf ser ut som innebandybollar fast mindre. målade som röda. fäste dom med smältlim biltema även där 😉 Vanliga buntband till att fästa vipporna med på klämmorna. Detta ha fungerat riktigt bra för mig.

    • Kanon Urban! Vippor har jag också gjort själv, köpt rensband, buntband, krympslang m.m. och färgat styrolithjärtan röda 😉 Spanade in pulkorna på Biltema men det känns som om de inte riktigt håller i kvalitén, plasten verkar tunn men jag kanske ska ge det en chans ändå 🙂

  3. När vi är ute och ismetar använder vi oss av en pulka som heter ”Utility sled” (92x66x23cm), den är rymlig, har låg profil och är framför allt väldigt lätt. Vi har tidigare krånglat på med egna hemmabyggen som ofta varit ganska tunga, men även haft en tendens att välta mest hela tiden. Den kostar visserligen runt 600-700 kr men är värd var enda krona. Vad gäller uppställning av spön har vi ofta använt klämmor, men att vi fäster vippan i samma klämma som spöt (genom att dra två buntband runt ena handtaget och stycka ner vippan mellan band och handtag) . det har fungerat utmärkt och man behöver då således endast en klämma / spö.

  4. Hej

    När jag uppgraderade från angeldon till ismetespön så behöll jag angeldonen som spöhållare. Jag gör precis som förut att jag fixerar angeldonet med hjälp av snöslasket vid hålet och jag lutar sedan spötoppen mot linhållaren på angeldonet (http://www.fiskeimporten.se/sv/vinterfiske/angeldon-2-p.html) (det blå snöret har jag tagit bort för enkelhets skull). För extra stabilitet har jag en vanlig plastklämma (http://www.clasohlson.com/se/Universalkl%C3%A4mma-Cocraft/Pr407211000) som sitter på spöets handtag så inte spöet välter.

    Vippan sitter ju redan på angeldonet så det är bara att fästa nylonlinan i vippan. När vippan fäller och flyger upp slår den till slagmekanismen som redan sitter på angeldonet och så säger det pang. 🙂 Jag använder startpistolsskott eller så kallade ollonskott.

    Denna lösning kanske inte är den snyggaste men den är väldigt ekonomisk då det finns ett överflöd av gamla angeldon som folk vill bli av med, eller om man vill köpa nya så kostar de inte många kronor. Klämmor är som du ser på länken väldigt billiga. Kan dock rekommendera att byta ut vippans ofta platta träplutt mot en rödmålad frigolitkula så syns det bättre.

    Hoppas du hittar något som funkar för dig! Skitfiske!

    • Tack Kalle! Ja jag har funderat över att modernisera de gamla angeldonen hemma, men jag vet inte vad min gamle far skulle säga om jag tog dem från honom 😉 Men å andra sidan så blir det ju inte så mycket angel numera, ismete är ju roligare på alla sätt och även snällare mot fisken om man vill återutsätta den.

  5. Hej Sussi

    Jag köpte en pulka från Biltema inför årets ismete säsong, den har visat sig vara förvånansvärt bra för det priset! den gräver inte ner sig i snön o slask, så blir lätt att dra, hänger ju dock på hur mycket packning man har när det gäller lätt 🙂

    Till spöhållare använder jag limklämmor som jag ”låser” fast med slask som någon innan skrev, förra året använde jag mig av buntband men tyckte inte det höll vipporna på plats vid vind utan de ville gärna vika sig.
    Så nu har ja tagit en bit tunn metall ca 5-6 cm lång som är något bredare än ett rensband, den har jag sedan bockat till 1-2 mm på varje sida och sedan borrat hål i nedre delen av metallbiten och skruvat fast i limklämman, med de bockade kanterna in mot klämman. detta gör att de blir en smal glipa mellan metallen och klämman som man kan trä i vippan i och de håller sig på plats och de blir även en starkare hävarms effekt för vippan när det blir napp.

    Sen har jag även testat en variant av angeldon, jag har tagit en 30 cm lång bit regel som jag har limmat fast en träplugg i på en sidan, en bit från toppen, sen på med en bit krympslang över träpluggen. på denna träplugg vilar sen spötoppen. sen har jag gjort på samma vis som med klämman, fäst en bit metall som du sedan trär ner vippan i. Själva regeln låser jag även här fast med slask från isen eller borrhålet.

    de pass jag har gjort denna säsongen har detta fungerat kanon, inga vippor som hamnat på sidan eller spön som vält.

    • Fantastiskt vilka braiga tips jag fått in! Jisses, detta blir inte lätt att sålla emellan!! 🙂 Tusen tack Christian!!

      • Kom på en sak till när de gäller limklämmor, från början så låste jag fast spöt i klämman, men eftersom jag även låste fast klämman med slask i isen så får man vid fäll hålla på och plocka bort först klämman från isen & sen klämman från spöt. detta tyckte jag var bökigt och löste de med att göra en liten klyka av rensband som jag limmade ihop och sen täckte med krympslang, denna klyka satte jag sen i klämman istället. då vilar spöt i klykan och vid fäll slipper man styra med att få loss klämma & spö.
        detta funkar även bra vid hård vind, inget spö som ramlat ur.

        Men jag kan då hålla med Jessica nedan att limklämman blir lite överreklamerad, därför testar jag nu min enklare lösning med en regel och en träplugg. Båda funkar bra för mig, sen får man ta lite av de saker man har hemma och knåpa lite! 🙂

  6. Jag tycker att angeldon är den bästa spöhållaren. Du tömmer det på lina och lägger spötoppen på rullen och fäste för vippa finns redan. Vi har målat vanliga angeldonsfjädrar svart på ena sidan, då syns de bättre mot snön. Andra sidan har vi fäst reflextejp på, då kan du lysa på dem med ficklampan om det är mörkt annars är det ju röda på dagen. Är det blank-is så får man hugga fast donen med något men det tycker jag själv att det är värt. Limmklämmor tycker jag bara äröverreklamerat. Lägger rullen på isen med veven nedåt som den vilar på isen =)

  7. Passa dig för Julas pulka, den är för stor och brant i fronten. Bättre att köpa en mindre och slimma utrustningen. Märker hur mycket mer saker jag släpar med mig sen jag gick från ett hemmabygge till en köpe-pulka.

  8. Jag tar alltid med skruvdragaren och ett 19mm borr ut på isen.
    Då sitter angeldonet på plats oavsett väder och vind eller blankis.
    Rullen på angeldonet får agera spöhållare.
    Sedan används vippan och knallkork på traditionellt vis.

    (Strunta inte i knallkork… denna underbara produkt höjer adrenalinet till 100!)

  9. Vindskydd är något som jag kan rekomendera om du inte då alltid tar bilen ut på isen. Jag gjorde som den store Jörgen Larsson.Köpte tre grova rundstavar på närmaste bygghandel och en billig pressening på typ Rusta eller ÖB tror jag.Sedan dubbel vek jag den med stavarna placerade med jämna mellanrum.Fram med en häftapparat som man kan häfta nubb med för det måste vara ordentliga stift om det ska hålla i blåsten.Och häft ,häft voila färdigt..Man får ju själv avgöra storlek på skyddet men mitt rullas smidigt ihop och får plats på pulkan och man sitter bekvämt skyddat om man är två.Har varit grymt när man har ungarna med sig ut och dom vill mysa lite och elda medans man väntar på fäll på nåt spö..

    • Jisses, ännu mer att släpa ut på isen, jag som hade tänkt minimera prylarna. Men det låter otroligt skönt med ett slags vindskydd! Tackar för tipset! 🙂

  10. Hej! Jag kör med den klassiska limklämman funkar utmärkt.jag har kapat till kopparrör i lämpliga längder som jag fäster i limklämman genom genomgående hål med genomgående bult och skruv plattar sedan till överdelen på kopparröret och trycker i vippan.Vippan är gjord med klassisk pingisboll längst ut på rensbandet har jag limmat fast änden på buntband för att linan skall hänga kvar bra och inte skada linan.fäster linan med ett halvslag ögla.Kanon på gös!löser ut med litet motstånd men klara ändå mörtar på upp till 100 gram.

  11. Skippa spöhållare!!! Gör egna ”angeldon” av ex Ribb virke! eller 2 tum 1 Kapa dom i lagom längd, sen skruvar du av själva hängaren från en trägalje, tryck på en bit slang och sen skruvar du in den på sidan av ribben! Själva fästet till vippan köper du på http://www.wbyfiske.se/
    Funkar kanon bra och med ”starpistolskotten du köper på samma sida så missar du inte när det hugger! =)
    Jag gjorde mina 50 cm hög men det är väll inget måste, men bra om det är mycke snö!
    //Marcus

  12. Hej skulle jätte järna vilja beställa likadana vippställ som dina hur har du gjort dom ? Jag betalar vad det kostar .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *