Ty fakta ger dig krupp

Låt oss nu sjunga in våren mina vänner! Melodin tar vi från Johann Sebastian Bachs; Nu grönskar det.

Å-en-två-tre- fyr..

Nu skyltas det på forumen, nu visas fångst och fisk!

Skrik här, skrik ut hur dum han är, och nu offentlig pisk!

Var dag vi ser han som är stolt, med glädje visar upp.
Så fräs min vän, fräs spotta och slå! Ty fakta ger dig krupp!


Långt bakom skärmens trygga ljus, 
vi sitta fegt och gömt,

och kastar smuts och exkrement. För han ska nu bli dömd!
Med stängda ögon låt oss nu
fastslå detta att, 

du vet bäst och han är trög,  trots du är oinsatt!

bravo

Under i princip hela vintern har jag kunnat skönja ett visst mönster på diverse forum i sportfiskesverige, detta skrämmer mig lite.

Det jag har märkt av är ett visst uppträdande man som människa aldrig skulle göra till vardags eller ute på gatan, däremot verkar det gå alldeles utmärkt när man sitter bakom skärmen. Jag vet inte om detta beteende kommer sig av att folk blir uttråkade i bristen av öppet vatten som är ett resultat av den långa svenska vintern, oavsett om man bor i norr eller söder. Den svenska vintern är lång! Punkt slut! (Lite längre uppe hos oss).

Eller om det beror på att ens partner har lagt på sig ett par kilon under vinterhalvåret som gör en upprörd (under förutsättning att man har en partner, annars hejar jag på er. Ge inte upp, det finns någon för alla).

Eller är det en kombination utav alla ovanstående? Jag vet inte, någonting måste det bero på.

 

Vi har den årligen återkommande skräckupplevelsen, det absolut värsta som finns! Bilden av en gädda som ligger på isen! Gud bevare oss!

Arga emojis, hatfulla kommentarer haglar! Har det någongång slagit er att denna gädda kanske ska ätas upp? Någonstans i vårt avlånga land måste det finnas en människa som har gädda som favoritmat, som bara älskar hur det smakar?

Här uppe i norr äter vi till exempel rökt älg/rentunga lika väl som nere i Halland äter man grönkål, det finns faktiskt folk som älskar detta! Min absoluta favoritmat är Pitepalt, väldigt bisarrt för vissa.

Nåväl, inte en endaste gång har jag sett någon som frågar om gäddan ska ätas? Man bara antar att människan i fråga är totalt efterbliven som behandlar gäddan på detta vis! Det kan ju faktiskt vara någon arbetslös stackare som måste fiska och äta gädda för att ha mat på bordet? Man kanske ska ta reda på detta innan man börjar skrika?

 

Är nu fallet så att det råkar vara någon som inte har full koll på gäddans slemskikt eller att ögon mot iskanten inte är det bästa för fisken, då kan jag upplysa herrskapet om att det finns mycket bättre sätt att lära folk om korrekt hantering av fisk än att caps locka -”DIN J*ÄVLA PAJAS, HUR F*AN KAN MAN GÖRA SÅ?”.

Det var inte längesedan jag blev tårögd (av lycka), det var Christoffer Storback (mrskrill på instagram) som i lugn och sansad ton förklarade hur man hanterar fisk på isen. Bra jobbat Christoffer! 

omg-pretty-crying

 

Dock så fick jag aldrig klart för mig om han visste om fisken skulle ätas eller inte innan han delade ut sina tips och råd?

Däremot hade jag verkligen velat se någon som vågar stå upp mot någon av våra profiler när dom slår ihjäl fisk och tillagar den, men allt är okej om man är känd och kock va?

 

Någonting som är väldigt roligt är att det börjar poppa upp massvis med nya medlemmar/fiskare på forumen! Dessa nya och ivriga själar ställer frågor till oss som har varit med i gemet ett bra tag nu. Det är här detta fantastiskt roliga fenomen uppstår! (läs nedan)

 

Julius Juliusson: -”Hej! Jag har börjat fiska gädda

och ska nu köpa nya grejer, jag bor i Juliusköping.

Nu undrar om det är någon som har erfarenhet

av den lokala butiken eller någon som vet om

www.sportfiskemaximus.se//påhittadsida

är en webbutik man kan lita på?”

 

Idiot Idiotsson: -”Jag har aldrig satt min fot i butiken

i Juliusköping, jag bor 150 mil därifrån.

Jag bara antar att den inte är bra! Jag vet ingenting om

sportfiskemaximus.se heller, men jag antar att den är skräp också.

Du borde handla på www.norrafiskesport.se//påhittadsida !!

 

Trögve Trögvesson: -”Hörre du, Idiot Idiotsson nu är det ju så att

norrafiskesport.se är sämst. Man ska handla på www.boggersfiske.se//påhittadsida ”.

12674255_10153748023965202_2040019488_n

Detta bara fortsätter! Den stackars människan som bad om hjälp med en rak och enkel fråga måste stå där helt förvirrad. Ingenstans i frågan ser man -”Vilken är ER favoritbutik?”.

-”Vart brukar ni handla?”. I just detta fallet är det ingen som i huvud taget bryr sig var du handlar eller varför just den butiken är bäst i världen. Bara för att du fick en gratis balaklava med butikens logga på gratis när du fick en felbeställning gör det inte till Sveriges bästa butik! Varför tror du att du fick en med företagets logga på ?!  Nu är det jag som svävar iväg på annat ämne, fy skäms på mig. Ingen är perfekt eller hur?

 

SVARA PÅ FRÅGORNA SOM STÄLLS! INGENTING ANNAT! Det är nästan så att man kan tro att varenda människa som befinner sig på forum har ADHD eller någon annan form av koncentrationssvårigheter, det tar bokstavligen 3 sekunder efter att man läst meningen till att tråden byter ämne. Hur är detta möjligt?!

 

Om någon kommer fram till er på gatan och frågar om ni vet vägen till en specifik restaurang. Vi tar ett exempel, ni blir nu stannade på gatan;

-”Ursäkta mig, bor ni här i stan? Vet ni i sådana fall vart restaurang gyllene stekspaden ligger?

Jag kan sätta min båt på att 9/10 av er hade givit den korrekta vägbeskrivningen och inte tänkt mer på detta. Hade det inte varit konstigt att säga;

-”HA! Nä du, sätt dig i bilen och kör till nästa stad, det är bara 8 mil. Det är min favoritrestaurang.

20170220_155241

Kan vi inte bara ta reda på fakta innan och svara på de frågorna som ställs?

6 svar på ”Ty fakta ger dig krupp

 1. Bra inlägg.
  Men jag måste bara säga att jag håller med dig, finns inget bättre än pitepalt?
  /Fredrik

 2. Håller med att man ska berätta ev saker på ett bra och smidigt sätt. Att kalla någon för idiot eller annat får knappast någon att lyssna:) Ser mycket av det tyvärr men tycker det finns mycket även på andra hållet nu när man inte ens får ge konstruktiv kritik på ett bra och korrekt sätt utan att folk börjar vråååla ” åh c&r polisen.. Du krokar fisk” .. o sen är der igång och folk kan inte använda normalt språk tydligen.

  Oftast är det också just när det är stor fisk det blir liv.. Mindre ofta folk gnäller på lämplig matfisk storlek även om det också händer såklart. Så frågan kan ju vara berättigad i många fall men tycker inte man ska behöva fråga ifall nån tänker äta den om de handlar om en tia lixom 😉 info bör ges iform utav råd där den passar och utan påhopp såklart. Denna kock du talar om får inte så mycket kritik för han är väl medveten om vilka fiskar man bör ta upp och det är som sagt inget fel med matfisk.. Det är nyttigt och ät på men kanske behövs det ibland mer info till delar av allmänheten om vad just en lämplig sådan är 😉

 3. Riktigt bra inlägg!
  Fick själv skit av någon på Facebook förra veckan när jag nämnde att man faktiskt kan äta gädda.
  Det lät på personen att man utrotar hela fiskbeståndet för att man tar någon matfisk men då borde man tänka sig för och byta vatten om det nu är så illa…

  Det är en tråkig utveckling som skett under C&R hysterin, Dessa borde snarare kalla sig ”No kill” som en stor gäddfiskare kallade det under en föreläsning på sportfiskeakademin.

  Allt handlade om att jag sa att en annan person tog ett bra beslut när han gav en tiggare en mindre gädda varav denne blev själaglad och gav några slantar som betalning för den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *