Tips på partiklar

Helgen som gick var det äntligen karpfiskepremiär för min del, från början var tanken att jag skulle fiska en natt själv i en av klubbens vatten jag är med i. Men efter lite snack så bestämde jag mig för att fiska ihop med en klubbkompis en natt i det andra klubbvattnet. Tyvärr gav det ingen utdelning utan det blev ett så kallat blankpass, men så är det ibland.
Så istället blir det här inlägget det första av flera som kommer dyka upp ganska tätt på bloggen och sedan länkas dessa inlägg under en ny sida som får bli en ”Tips & Trix” sida.
Många av dessa tips riktar sig i första hand till de som är nya inom metet, men förhoppningsvis kan det ge lite tips, tankar och idéer till er som redan metat ett tag!

Jag börjar med ett tips på partiklar som man t.ex. kan blanda ned i sitt mäsk till sutarfisket, karpfisket eller varför inte braxen.

Kikärtor och black eye bönor som finns att köpa i stora konserver är otroligt bra och kräver inte mycket förarbete att fiska med.Partikelbeten Mete

Köper man kikärtor i opreparerat format krävs det lite mer arbete innan man kan fiska med dem, men det kommer jag till i slutet av inlägget. Först börjar jag med att gå igenom bönorna i konserver.
Ta en stor bunke och lägg en sil eller ett durkslag över, sedan slår du över konservburken så vätskan hamnar i bunken.
När all vätska har runnit av så är det dags att börja väga upp mängden som man tycker går åt vid varje fiskepass eller mäskningstillfälle, själv brukar mina förpackningar innehålla ca 500gram. Använd antingen en våg, ett mått av något slag eller helt enkelt ögonmåttet.

Sen är det bara att lägga dem i en burk eller påse, jag använder IKEAs plastpåsar som man kan återförsluta och återanvända. Sen tar påsarna mindre plats i frysen än vad burkar gör, och plats är det nästan alltid ont om i en frys…Partikelbeten Mete

Med rätt mängd i påsen tar jag ett par deciliter vätska från bunken och häller ner i påsen så kikärtorna och black eye bönorna inte blir frystorkade, sen fryser jag ner dem.

Nästa steg är att ge partiklarna lite extra doft och kanske färg.
Här behövs lite framförhållning och tina upp den mängd som behövs så man kan preparera dem dagen innan mäsket ska blandas ihop.
Det går snabbt att tina upp i varmt vatten om man skulle glömt bort det!
När de har tinat så häller man av vätskan, förslagsvis på samma sätt som jag förklarade tidigare, fast nu behöver man inte spara vätskan. Lägg över kikärtorna i en burk och black eye bönorna i en annan, tag sen en flaska med ljus sirap och dina valda smaker och eventuella färger, har man inga färger eller smaktillsatser fungerar det utmärkt med enbart sirapen.
Häll över sirap efter eget önskemål, jag brukar ringla över så nästan översta lagret blir täckt. Sen är det bara att tillsätta lite av dina valda smaker och färger, man behöver inte överdriva då dessa suger åt sig som svampar. På med locket och sen skakar man runt det hela så allt innehåll får smak o färg.
Jag använde mig av ”Bag ´em Bait Dye” i jordgubbsdoft till kikärtorna som är enkla att färga då de suger åt sig vätskan mycket bra. Till mina black eye bönor använde jag en annan ”Bag ´em produkt”, nämligen deras ”Cornsteep with Strawberry & Betaine”. Denna ger ingen färg, men man får jordgubbsdoften vilket går bra ihop med kikärtorna, men samtidigt den säregna doften av corn steep liquor. Just den här kombinationen har fungerat väldigt bra för mig. Men som allt annat, så får man prova sig fram.Partikelbeten Mete

Partikelbeten Mete

Låt det sen stå till dagen efter och de är redo att användas. Men det fungerar även om de får stå och dra i någon timme, fast de hinner inte suga åt sig lika mycket av sirapen och tillsatserna då.
Detta är ett enkelt och effektivt sätt att dryga ut mäsket och samtidigt skapa ett ”matigare” mäsk till de större fiskarna.

Köper man okokta kikärtor så måste man preparera dessa innan de kan användas, gör man inte det riskerar man fiskens hälsa och överlevnad då kikärtorna kan svälla i magen. Enklaste sättet att preparera kikärtorna är att blötlägga de i 24 timmar och sen koka dem i 20-30 minuter, de ska bli lite mjukare i konsistensen. Här har man återigen möjlighet att smaksätta och färga sina kikärtor.
Ett tips är att använda corn steep liquor (CSL) som är riktigt effektivt.
Blanda ner lite i vattnet när du blötlägger dina kikärtor, koka dem sedan i samma vatten. När det är klart är det bara att använda ärtorna eller frysa in dem i påsar eller burkar. När de sedan har tinat så gör man på samma sätt som jag förklarade tidigare.

2 svar på ”Tips på partiklar

 1. Grymt bra skrivet!
  Har fiskat så länge jag kan minnas, men nu ska det prövas meter efter brax och sutare, har du några tips på hur jag ska gå tillväga?

  • Hej och tack så mycket!

   Det finns så många olika nivåer på mete, allt ifrån att fiska med flera spön och nappalarm till det enklare och mer traditonella
   flötmetet. Men ska du börja meta efter braxen och sutare så skulle jag rekommendera flötmete om du har en bra plats att meta ifrån.
   Det du ska kolla efter är områden med näckrosor och vass, det behöver inte vara så speciellt djupt, 0.5 meter – 2 meter är bra o börja på.
   Enklast är att flötmeta från land och det kan du göra med ett vanligt haspelspö som inte är för grovt och en mindre haspelrulle.
   Jag föredrar att meta med nylonlina då den är mer nötningstålig och den är lite mer förlåtande ifall sutaren t.ex gör en rusning precis vid fötterna
   har man då för stum lina kan det bli problem. Men självklart går det att meta med en tunnare flätlina, men jag hade använt en bit nylon som mitt flötmete tackel hade suttit på.

   Det går även bra att bottenmeta med ett vanligt haspelspö om man vill meta lite längre ut, och kör ett glidande tackel och en mindre krok med ett par majskorn på.
   Sen har du bara bygeln öppen eller slirbromsen väldigt löst ställt så märker du när linan börjar dras ut.
   Vill man gå ett steg längre med sitt bottenmete så är det ett quivertip spö som behöver köpas in, galet roligt fiske 🙂

   Mäska med vanligt majs och ha ett par majskorn på kroken, fungerar till en början. Vill man prova på mäsk skulle jag rekommendera att kolla in Swedbaits produkter.
   De finns i mindre påsar om 2 kg hos http://metebolaget.se där hittar du även allt du kan tänkas behöva för att komma igång med ditt mete!
   kolla under fliken teman så finns det lite hjälp med att hitta rätt produkter.

   Här är ett par youtube filmer där Matt Hayes förklarar lite mer ingående kring bottenmete eller feederfishing
   och en film där Matt förklarar lite mer kring flötmete. Filmerna är på engelska, men kan man stå ut med det så förklarar han grunderna bra.
   Hoppas det hjälpte dig lite, annars är det bara att kontakta mig på ensamvargensfiske@gmail.com

   https://www.youtube.com/watch?v=Bqd56R987s8
   https://www.youtube.com/watch?v=k5mbRbTWIvo

   /Christian

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *