Ismetetider och kräksjuka

Efter förra helgens premiär på isen började jag genast att smida nya planer. Det var fortfarande kallt i början av förra veckan så väderapparna studerades flitigt som vanligt, och det skulle bli varmare temperaturer från fredagen och framåt. Så jag planerade in tre pass. Fredagen skulle jag flexa några timmar från jobbet och nöta lite i samma sjö som premiären. Söndagen skulle spenderas ihop med en kompis vid en sjö som jag inte fiskat i tidigare och måndagen skulle spenderas nere i Blekinge ihop med elever och lärare från Blekinge folkhögskolas fiskevårdslinje. Allt var planerat och bestämt, men sen är det där med att ha småbarn… Kräksjukan slog till och istället för att fiska på fredagen fick jag vara hemma med sjukt barn. Så det passet brann inne, men när söndagen kom så gick det bättre.

Vid 06:45 kom Christian (polaren heter också Christian) och hämtade upp mig. Bilfärden gick smidigt och det var bara en kort bit att dra pulkan, så vi började snabbt sätta ut våra spön och lite efter 08:00 var allt klart. Strax innan sista spöna sattes ut kom Christians svärfar ner med ved, riktigt välkommet och snart var det fyr i elden. Medan de hade fått fart på elden hade jag satt ut mitt sista spö och skulle precis gå mot brasan för att värma mig lite när det magiska ljudet från en bjällra lät över sjön. Vippan dansade fram och tillbaka och Christian fick röra sig snabbt mot sitt spö. Väl framme konstaterade vi att betesfisken redan var spottad. Så jag sänkte snabbt ned den igen och innan jag hann fästa linan i vippan så kände jag ett riktigt sug och släppte snabbt. Vi gav det några sekunder och sen drog Christian till med ett mothugg. Fast fisk, det knyckte snabbt i spöt och vi trodde på en mindre gädda, men vi blev båda förvånade när en större abborre tittade upp ur hålet. Snabbt upp med den på mattan och så krokade jag av den och tog ett mått. 40 centimeter och i bra kondition. Vi tippade vikten på knappt 1 kilo men vi valde att släppa tillbaka abborren direkt istället för att väga den. Ismete_abborreEfter en bra start så satte vi oss vid elden och självklart blev det frukost med äggmackor och kaffe.Ismete_eld Efter cirka trettio minuter kom nästa fäll, vi rörde oss snabbt mot spöt men igen var betesfisken spottad, troligtvis abborre.. Den här gången gick det inte lika bra och det blev tyst igen. Mer ved levererades, snacka om service!Ismete_ved Så vi eldade på i väntan på nästa fäll och efter knappt en timme kom det, den här gången tog den lite lina när vi kom fram så mothugget sattes direkt, fast fisk och upp kom det en mindre gädda på cirka ett kilo. Den krokades av i hålet och fick snabbt simma tillbaka. Det gick ytterligare trettio minuter och klockan hade hunnit bli tio ungefär när nästa fäll kom och igen en mindre gädda. Sedan fortsatte det fälla ganska tätt fram till tolvtiden och vi kunde då räkna in det till 10-12 fäll totalt och 6 mindre gäddor upp. Efter klockan tolv blev det lugnt och vid halv två tiden valde vi att packa ihop och åka hem. Det blev inga större gäddor den här dagen men det blev ändå en fin abborre och en trevlig dag på isen så då är man nöjd.

När jag kom hem så möttes jag av en mindre pigg sambo, hon låg i soffan med magont… Men jag valde ändå att göra i ordning allt till måndagens drabbning då det skulle fiskas både gädda och regnbåge. Sen händer det som man absolut inte vill ska hända, ett av barnen kräks igen.. Så turen till Blekinge fick ställas in. Men då jag har en väldigt förstående och snäll flickvän så fick jag åka ner några timmar till premiärsjön. Jag har knappt en kilometer till den sjön så jag var snabbt ute. Nu hade mildvädret satt sina spår så det var en mindre insjö på isen. Men jag tog mig ut till platsen jag hade planerat att fiska redan i fredags. Jag började snabbt sätta ut spöna och innan jag fick mitt fjärde spö klart fällde det bredvid. En mindre snipa hade tagit betesfisken så det var bara till att sätta dit en ny och ner igen. När jag släpper ner betesfisken i det fjärde hålet kommer det ännu en snipa och knycker betesfisken direkt vid hålet.. Jag krokar av den och släpper ner mörten igen. Sen går jag mot platsen där jag tänkt ha mitt sista spö. Jag hinner borra hålet och ska precis börja rigga spöt när det fäller. Jag hör hur baitrunnern ger ifrån sig sitt magiska ljud, jag sätter in mothugg direkt och fast fisk. Efter en stund kan jag landa en arg gädda på 85 centimeter. Ismete_gädda 85Det blir ett par snabba bilder med mobilen och sen får den simma tillbaka. När jag riggat färdigt det sista spöt och ska gå och sätta mig så fäller det. Igen tar gäddan lina så det är bara att sätta in mothugget. Nu blir det bättre motstånd och efter en rolig fight kan jag landa en tjock dam på 90 centimeter. Hon fick också vara modell för några snabba mobilbilder innan hon argsint försvann ner igen och lämnade mig blöt efter sitt plaskande med stjärtfenan.Ismete_gädda 90_1 Ismete_gädda 90_2En riktigt bra start med 4 gäddor upp, nu kunde jag hälla upp första koppen kaffe och äta ett par mackor. Dimman låg tät över sjön och det mesta blev fuktigt och blött i det varma vädret. Så tråkigt att det inte kunde få fortsätta vara vinter ett tag till. Ismete_dimmaJag sörplar i mig lite mer kaffe, kollar mobilen och ser att jag fått rapport hemifrån. Nu har andra ungen börjat kräkas där hemma och man blir snabbt påmind av vardagen som småbarnsförälder… Efter en bra start så händer det inget mer, jag lyckades väl pricka en bra huggperiod så vid halv fyra packar jag ihop och återvänder hem till en sliten familj. Även om det inte riktigt blev som jag planerade så fick jag ändå spendera några timmar på isen med trevligt sällskap och även ett par gäddor på mattan. Fast det saknas fortfarande en lång tjock dam så jag hoppas att vintern kommer tillbaka snart igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *