Bakgrund
Redan i början på 1990-talet drog ett gäng glada entusiaster i Hägernäs båtklubb igång en gäddfisketävling på Stora Värtan. Tävlingen var för medlemmar i båtklubben samt vänner till dem. Hägernäs båtklubb låg nere vid gamla F2 i Hägernäsviken – del av Stora Värtan i Täby. Några av killarna som drog igång klubbtävlingen var Inge Nilsson, Lasse Schillerström och Lasse Åbom.
Man hade redan då lagt upp regler för tävlingen med start och sluttider samt lunchpaus där lagen träffades för gemensam grillning, samkväm, kanske en stänkare och givetvis en lägesrapport i halvtid. Ibland tog fiskefrossan överhand och något lag ”glömde klockan” vilket ledde till ganska hätsk stämning och t.o.m. handgemäng rådde vid något tillfälle.
När Sportfiskeboden startade 1993, så började fiskegänget handla sina fiskegrejor där och undertecknad blev inbjuden att sponsra och delta på gäddtävlingen som gick av stapeln i oktober varje år. 1995 samarrangerade Sportfiskeboden tillsammans med tävlingsledare Inge Nilsson från Hägernäs båtklubb tävlingen och även deltagare utanför klubben hade möjlighet att delta.
Tävlingsledare Inge Nilsson som på den tiden jobbade på Posten, lånade en större paketvåg som kunde väga höga vikter, då all gädda som fångades vägdes in direkt efter tävlingen. Tävlingen växte för varje år från att ha varit 10-15 båtar -oftast mindre plastbåtar/Ekor med aktersnurra – till som mest över 20 ekipage 1996.
Värtan Cup startade
1997 körde Sportfiskeboden tävlingen i egen regi och den döptes till Värtan Cup. Starten gick som vanligt vid hangarerna och flygplansrampen vid gamla F2, där båtvagnar/trailers kunde sjösätta samt parkera i samband med tävlingen. Hela 27 st båtlag ställde upp på tävlingen. Redan på den tiden tyckte några att det var för många båtar med och att det blev så ”trångt i skärgården” så att man inte kunde fiska ordentligt.
Tävlingen vanns av team Åklint med bröderna Micke och Jocke Åklint som hade 6 st godkända gäddor över 60 cm och totalvikten 12,2 kg. Största gädda hade Erik Hoffman, team Shad på 6,3 kg.
1998 deltog 33 st båtlag där samtliga lag fick godkänd fisk. Minimåttet höjdes till 65 cm så att deltagarna inte behövde slå ihjäl alla gäddor utan man kunde släppa tillbaka dem som var mindre. (Så var det då!)
Det fanns inget som helst intresse – varken från deltagare, arrangörer eller andra gäddfiskare – av hur långa gäddor var utan alla i fiskebranschen talade om gäddornas vikt när man pratade om fiskens storlek. Dock användes minimått för att kvala in med godkänd fisk.
Team Collet/ Skönborg med Hasse Collet och Nisse Skönborg, vann tävlingen på 49.74 kg före team Skeppshandeln som hade 36.38 kg och team Knuten 1 på 3:e plats med totalvikten 30,2 kg. Hasse och Nisse ansågs redan då som rutinerade ”Värtan-rävar”! Tävlingens största gädda fångade Micke Åklint i team Åklint på 9,98 kg.
Tävlingen växer
1999 startade 41 st båtlag och minimåttet höjdes till 70 cm eftersom tävlingsvikterna var höga året innan. Team CW Fishing med Christer Wilhelmsson och Janne Jägholm dominerade stort detta år och var med om ett gäddfiske de sent skall glömma. De segrade överlägset på makalösa 74,3 kg – 40 kg före 2:orna team Bomber som hade 34,08 kg och på 3:e plats team Pikekillers med totalvikten 32,86 kg.
Janne Jägholm hade själv 3 st gäddor över 7 kg den dagen – ett rekord i sig!
Prisutdelning med begravningsstämning
Samtidigt som deltagare och andra var imponerade över fisket från tävlingen med sanslösa tävlingsvikter, så rådde en tryckt stämning vid invägning och prisutdelning. Fisken (ca 450 kg) kördes iväg med släpkärra till lokala fiskhandlaren som tog hand om fisken mot att de sponsrade med några priser till tävlingen. Fisken togs alltid om hand men vi alla kände oss skyldiga och rent av skämdes över slakten som vi som arrangörer var ansvariga för.
Redan direkt efter tävlingen 1999 bestämde vi oss för att se över tävlingsreglerna och hitta en tävlingsmodell som vi kunde stå för samtidigt som det skulle vara rättvist för deltagarna.
I takt med att IT-samhället blomstrade under den här tiden med datorer i stort sett i varje hushåll och nästan alla hade en egen mobiltelefon (Som man kunde ringa på!!) så var det lättare att nå ut med information om tävlingen som ökade allt mer i popularitet.
Först med Catch & Release
År 2000 bjöd vi in till Världens första öppna Catch & Release-tävling för båtlag i spinnfiske efter gädda. Inför tävlingen år 2000 drog vi ihop funktionärer som ställde upp med egna båtar samtidigt som det var krav att det skulle finns minst en mobiltelefon i varje deltagande båt.
Vid fångst av godkänd gädda skulle gäddan sumpas i gäddsäck (karpsäck) alt. Snaras i mun/gällock i väntan på att ringa funktionär och få gäddan dokumenterad.
75 cm = godkänd fisk
52 st team kom till start varav 31 st team hade godkänd fisk på Värtan Cup år 2000. Minimåttet på godkänd tävlingsgädda höjdes ytterligare en gång. 75 cm skulle en gädda vara för att deltagarna skulle få ringa funktionär och få gäddan dokumenterad och invägd. Det började bli häftigt att släppa tillbaka gäddorna även för gemene man som fiskade gädda.
Måttet 75 cm kom senare år ha betydelse för lagstiftningen för gäddfisket längs Östersjökusten. För andra året i rad segrade team CW Fishing med Christer Wilhelmsson och Janne Jägholm.
De segrade på 33,85 kg före team Bomber (igen) som hade 23,15 kg och på 3:e plats Team Jonas Rundlöv från Vaxholm med totalt 18,8 kg. Största gädda hade Christian Levinsson, team Shad på 8,92 kg.
Grym funktionärsgädda
En av killarna som ställde upp som funktionär var duktige gäddfiskaren Michael Bonnier som förövrigt skötte sig exemplariskt. Dock tog han själv några kast under en lugnare period av tävlingen och ”råkade” få en gädda på hela 9,95 kg! Det hade blivit tävlingens största gädda, men Micke avböjde bestämt att tag emot något som helst pris för gäddan då den i sig inte hade med tävlingen att göra. Som Micke själv sa – Shit happens!
Tävlingen år 2000 var en succé och statusen för såväl gäddfisket som Catch & Release ökade. Micke som på den tiden jobbade en hel del med IT och bl.a. programmering, hjälpte oss på Sportfiskeboden att bygga ”Online-sidan” på hemsidan där tävlingen kunde följas gädda för gädda, minut för minut.
Online-funktionen på nätet blev klar inför tävlingen 2002 och har sedan dess använts vid varje Värtan Cup.
Slut del 1 imorgon kommer del 2
//Micke Boettge