Dubbelhuggens dubbelhugg!

Vilket dubbelhugg!

Vilket dubbelhugg!

Ja, vad ska man säga… när jag är trött, dvs efter att ha arbetat intensivt med fiske, så måste jag fiska… Sjukt men så är det. Sista tiden har varit härlig med reportagefisken i Vättern och grymt roliga livesändningar men att gå upp tre-fyra på mornarna, vara hemma vid tiobläcket och på igen dan efter tar ut sin rätt… Idag jobbade jag undan lite på mitt lilla kontor och bestämde mig för att jag verkligen behövde komma ut en sväng, testa mina ”hotspots” i Mälaren. Dom ger ju sällan någon stor fisk men vartefter jag och några av mina vänner har övergivit vassarna och satsat på pelagisk fisk har det gått bättre o bättre. Förra våren toppade jag ju med en drömfisk på 13 kilo. En drömfisk i sig men för mig ännu större då den togs i mitt hemmavatten som är så svårt… Idag tänkte jag lite annorlunda. Jag brukar tänka djupfiske nästa jämt men idag letade jag mig ut ännu djupare än vanligt. Grejorna fårn Vättern låg redo så varför inte satsa på dom stora fjärdgäddorna som nu sakta börjar närma sig lekvikarna. Många av dom verkar fortfarande gilla att simma på ställen där det är 10-50 meter djupt. Sagt o gjort. Jag körde förbi dom vanliga djuphålorna och branterna och tog mig lite längre ut än vanligt. Jag startade fisket på kanske 11 meter, tre st Platypusar och en Westins Jätte fick hänga efter mina paravaner.

Ganska omgående fick jag en mindre fisk, hade då fiskat mig ut mot 20 meter. Här fanns det små fläckar med pelagisk betesfisk och jag noterade att det faktiskt fanns en hel del bollekon mellan 4-10 meter. Hugget kommer. Paravanen börjar backa… sakta och nästan som när man gör en för hastig sväng och paravanen tappar fart av svängen… men solklart en fisk. Jag drillar försiktigt upp en riktigt fin fisk på kanske 7-8 kilo som tagit på en Westins Jätte. När jag ska håva den ser jag hur nästa spö böjer sig… å det rejält. Jag låter faktiskt den färdiga fisken ligga kvar i håven i vattnet och hugger tag i det andra spöet. Här var det tungt… Trots att det är en stor fisk är den ganska maklig men jag känner tydligt dom tunga sugande knyckarna. Beteendet som avslöjar stor fisk, även om den är kall och köldstel. Det blir lite kalabalik när jag måste håva gäddan, i håven ligger ju redan en flott fisk på 7+! Nåväl, efter lite knixande och fixande ligger den där. Den ”lilla” fisken ser just liten ut… Snabbt får jag ur båda fiskarna, börjar med att väga den stora och ta måtten. Längden stannar vid 108 cm och vågen passerar 10 kilo å stannar på 10,1!!! Jag brister ut i skratt och glädje. Det är min andra ”plussare” någonsin från Mälaren. Svåra, svåra Mälaren…

Platypus levererar igen!

Platypus levererar igen!

Jag tar några snabba foton och struntar faktiskt i att väga och väga den ”lilla” för att snabbt få tillbaka båda fiskarna, den stora hade nästa svalt en Platypus men operationen gick fort och båda fiskarna simmar fortfarande kvar. I väntan på att göra nya små Mälarstorgäddor 🙂

Ps, tack Jonny ”Kung av det pelagiska” Thofelt för att du inspirerat mig att släppa vassarna och inse att vattnen är större än så. Det har berikat mitt gäddfiske 🙂

//Jan O

6 svar på ”Dubbelhuggens dubbelhugg!

 1. Kul och grattis! Har också Mälaren i norra Stockholm som hemmavatten och det ger ju hopp om en större gädda vilka för mig lyst med sin frånvaro. Fast en sak undrar jag och det är var du får köra med paravaner? De flesta TDA vattnen runt Stockholm får man ju inte köra med sidoparavaner? På Björkfjärden får man ju det förstås om man håller sig 300 m från land, fast hur är det med Järfällas vatten (om man nu har fiskekort där förstås), får man det där?

 2. Hej Daniel, en bra observation. Notera att jag skriver att jag fiskar mycket djupare än vad jag brukar 😉 Så vad gäller platser är du inne på rätt spår, tex Björkfjärden är ett utmärkt ställe att trolla på. Frivatten i närheten av sund och områden med lite större lekvikar är ”bra skit”.

 3. …missade din fråga om Järfällas vatten, vet inte men på Bro Sportfiskeklubbs vatten är det tex tillåtet.

 4. Det kom mig att tänka på några andra saker som rör trolling, fiskejuridik och fiskejuridiska hårklyverier som du kanske vet svaret på.

  1. Man får ju som sagt vad inte ha ytparavaner på vissa TDA områden även om man har TDA 4 kortet, jag antar att det beror på att man blir ”bred” och det är mycket båtar på de områdena. Men man får ha djuprigg. Men vad gäller då för Dipsy divers, de är ju djupparavaner men dem kan man ju också ställa in så de drar ut åt sidorna? Jag tolkar det som man får ha det eftersom det står ytparavaner i TDA-kortet.

  2. Kastnät får man ju använda om man har TDA kort, men får man bara använda det på TDA vatten eller överallt? Jag blev kollad av KBV en gång när jag inte var på TDA vatten och skulle fixa betesfisk. Då hade jag TDA kortet med mig och det nöjde de sig med. Av den händelsen kan man ju tolka det som att man får använda det överallt, men är det verkligen så?

  3. Pelagiskt vertikalfiske läste jag någonstans att det skulle räknas som trolling och inte omfattas av det fria handredskapsfisket pga av att man fiskr och kör motorn samtidigt. Så i områden där man trollar är det ju inget problem, men i övriga områden? Men man kan ju tänka sig att man letar upp fisken, stannar, stänger av motorn och släpper jiggen. Rent tekniskt så har man ju inget bete i vattnet samtidigt som man använder motorn. Ännu enklare är det ju med en elmotor, för den är ju antingen avstängd eller på (Jag vet att man egentligen säger att fria handredskapsfisket skall bedrivas på ett sätt som inte kräver båt eller något liknande men då finns det ju mycket fiske som är tillåtet som ändå egentligen kräver båt, tex fiska på en grynna mitt i en fjärd osv). Och det är ju samma sak om man har en frontmonterad elmotor med iPilot som följer en djupkurva medans man står och spinnfiskar eller för den delen om man använder ankringsfunktionen. Då borde ju det med räknas som trolling?

  Det är lite hårklyverier men icke desto mindre intressant, för ibland är KBV på hugget i Mälaren har jag märkt och dessutom är det bra om reglerna är tydliga vilket de kanske inte alltid är. Jag vill inte råka ut för KBV:s tolkningsföreträde i alla fall. Och vill dessutom göra rätt.

 5. Oj, det var många frågor det. Tar den sista först. Tror inte att det funkar att stänga av motorn. Du har ju använt den för att lokalisera fisken och det tror jag räcker för att man ska åka dit sas. Men det här är så råddigt så det liknar bara skräp. Vertikalfiske borde vara fritt men KB verkar ha bestämt sig för att sätta dit dom som dom kan. Här har inte lagstiftningen hängt med i sportfiskeutvecklingen.

  Paravanfrågorna tycker jag du ska maila till Sportfiskarna. Då får du rätt svar 🙂 Kastnät har jag ingen aning om.

 6. Då kan jag numera berätta att löjnät/kastnät/mjärde endast får användas på TDA vatten och att djupparavaner typ Dipsy diver är tillåtna enligt TDA 2.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *