Urbana torskar

Jag minns det inte själv, men tydligen så kunde mamma och pappa ta båten ut på kvällen och ”hämta hem” så många torskar de ville röka dagen efter i början på 1980-talet. Sen hände som bekant katastrof efter katastrof i östersjön. Först försvann torsken, sen gäddan, sen abborren och som vi kan läsa om i media idag, nu är även strömmingen starkt hotad. och då har vi inte ens nämnt ålen…

Dock kom torsken tillbaka och 20 år efter den försvann så kunde man återigen få torsk på riktat fiske i skärgården. Men för mig har torsken alltid varit en fisk som man fångar från båt, en bra bit ut från land. När jag började fiska i göteborgstrakten så var det många äldre som delade med sig av sina barndomsminne då torsk var något man lätt fick från land.

Det var när jag började med LRF metoder som jag också kom i kontakt med torsk från land och sedan dess är det en favoritfisk, speciellt i dessa dagar då catch and release är omdebatterat och de moraliska implikationerna att sätta kroken i smörbult efter smörbult är oklara så känns det bra att lägga en egenfångad torsk i röken.

De första torskarna jag fick var på en tur till Oslo. Jag gick upp innan frukost och gick ner till en brygga i centrala stan. Jag var ganska ny på LRF men hade förstått hur bra Isome fungerade på olika arter så jag stod och fiskade rakt ner vid fötterna i hopp om at få något spännande och plötsligt drar det till i spöt och enormt förvånad bärgar jag min första LRF-torsk.

Första torsken i Oslo

Någon kvar senare hade jag rört mig in på grundare på vatten, faktiskt lite omskakad över torsken och att jag lyckats landa den. Precis bakom en liten kiosk kunde man nå vattnet och där ställde jag mig. Det var betydligt grundare här men ändå så small det till i spöt ännu värre och torsk nummer två fick bli snabb-fotad. Det är något speciellt med hugget då det kommer rakt underifrån, det blir så enormt kraftigt initialt.

Torsk nr 2 i Oslo

Jag har även fått torsk i en annan grannhuvudstad, nämligen Köpenhamn. Det syns lite dåligt på bilderna men dessa torskar var också i väldig urban miljö, ett område med nybyggda glas-och-krom bostadsrätter vid vattnet. En högg precis intill ett konstverk som var utställt i vattnet, en modern blinkning till lilla havsfrun. Mer urbant än så blir det inte, konst och torsk i en salig blandning.

Bakom mig finns helt nybyggda hus
Bakom mig finns i mitt tycke vackra hus och på andra sidan vattnet (vänster) är det en liknande pir men med ännu mera futuristiska hus. Fick fotohjälp av en australiensks utbytesstudent.

Förra veckan sällade sig Göteborg till listan på städer med urbana torskar då jag hade ett fiske som inspirerade denna texten. Jag har vid ett par tillfälle fått enstaka torsk vid Saltholmen men nu lyckades jag få flera mindre torskar (och en till röken, som sig bör) en bra bit upp i älven. Jag stor med lägenheter framför mig, kontor bakom mig och solen skuggades av ett hotel. Urbant helt enkelt. Det som gjorde dessa torskar så speciella var att de tog på vanliga gummijiggar, både på drop-shot och på mina nya favorit: link-head med Aberdeenkrok.

Microtorsk på jigg från Fladen och link-head från XXL
Drop-shot med spin shot hook storlek 8 och en tun 5 cm jigg
Lite mer drag i den
Ett link-head ger dig möjligheten att ha en krok med långt skaft, vilket är väldigt bra med borstmaskimitationer. Egenskapen att kunna kombinera en liten krok med en större vikt vid blåst är också oerhört användbart. Jiggen kanske inte ser så balanserad ut, men den levererar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *