Eriksberg – Gäddflugfiske i världsklass

För mig är det en dröm som går i uppfyllelse, för ett tag sedan blev det bokat och klart att vi skulle få komma till anrika Eriksbergs safaripark och göra ett reportagefiske för FishEco Flugfiske och MagazineFishEco, på menyn står det gäddflugfiske. Ja, som jag förstår det har det inte varit tillåtet att flugfiska gädda här särskilt länge. Med mig på denna resa är självklart Anderas, vi är ett mycket sammansvetsat team. Vi har fiskat och gjort reportage i några år nu. Först som bloggare och som filmskapare för vår Youtube kanal Every Fish Counts. Sedan Januari 2022 är vi flugfiskeredaktörer för MagazineFishEco och gör bland annat fiskereportage. Andreas kommer och hämtar mig tidigt, vi har bestämt möte med vår fiskeguide Olle Lidesjö, en legend i dessa sammanhang.

Att vi är förväntansfulla behöver väl knappast nämnas. Väl på plats är vi snart på väg genom viltparken och Jurassic parkkänslan gör sig påmind, en riktig häftig upplevelse att se djuren på så nära håll, plötsligt ställer sig en ståtlig kronhjort och kollar in oss. På Eriksbergs hemsida finns att läsa att

Det var Bengt Berg (1885–1967) som började hägna in Eriksberg som idag är Nordens största safaripark. Han gjorde stora insatser för svensk naturvård, det var tack vare honom som svanarna och örnarna blev fridlysta.

Bengt Berg spelade även in filmer och skrev böcker som översattes till 16 olika språk. Hans framgångar som författare, fotograf och föredragshållare gjorde det möjligt att genomföra allt längre expeditioner.

Eriksberg är ett ca 925 hektar stort inhägnat naturreservat i Blekinge skärgård. Här vandrar vilda visenter, kron- och dovvilt, davidshjortar, vildsvin och mufflon fritt omkring tillsammans. Under sommaren finns det möjlighet att köra en safaritur med egen bil och se djuren i vårt unika kustlandskap med lummiga ädellövskogar. Safarituren, som är cirka tio kilometer lång, körs antingen med egen bil eller som förbokad tur med någon av våra kunniga guider. På Eriksberg finns även ett rikt fågelliv samt ett av världens största bestånd av den fridlysta röda näckrosen. Om du har tur får du se havsörnen!

Vi kommer ner till havet, tacklar upp flugspöna. Det kan nämnas att vi vid ”ett par” tillfällen innan resan diskuterat flugval, nä skämt och sido vi har inte gjort annat än ivrigt skickat bilder på nybundna flugor, pratat och diskuterat strategier inför denna resa. Snart glider vi ut på havet, Olle berättar att han guidat fiskare här sedan 1985 så det råder ingen tvekan om att han kan dessa vatten. Det blåser en svag sydlig vind, det krusar lite lätt på ytan. Det tar inte många kast förrän första gäddan hugger, en kanonfin gädda på ca 75 cm, trots sin relativt ringa storlek gör den förvånansvärt starkt motstånd.

Vi ankrar upp för att kunna fiska av viken ordentligt och det är så man får nypa sig i armen för det visar sig att gäddorna står tätt här. Vi turas om att kroka av fisk. När vi fiskat av viken gör vi en förflyttning. Det formligen luktar gädda här, bottnarna ser idealiska för gäddan och jag får till mig att fisken här i Eriksbergs Vilthägn kan simma fritt igenom staketen som skärmar av hägnet i vattnet. Det som ändå är så unikt är att det inte är något fisketryck att tala om, Olle som guidar här vårdar ”sina” vatten väl, han låter vikar vila och det är långt ifrån fiskegäster här dagligen utan som mest ett par gånger i veckan. Vattnet är kristallklart, det var det inte för några år sedan berättar Olle, varför det har ändrat sig låter vara osagt. Plötsligt står Andreas med spöböj igen, härligt.

Alla gäddor släpps tillbaka, vilket betyder att dom får maximal chans att klara sig och hålla populationen på en bra nivå. Här är mycket fisk och inte bara det, blandade storlekar vilket borgar för att det är bra återväxt. Här finns fina lekvikar, djupa hålor, gräsbevuxna bottnar blandat med blåstång, stora stena och rev, idealiska lokaler för gäddan. Man kan tydligt se att catch and release fungerar som metod. Det viktiga är att man behandlar fisken väl, har den i håven en stund för återhämtning innan foto eller att den ska släppas, då hinner den återhämta sig från mjölksyra den dragit på sig under drill. Använd gummerad stor håv för att inte slemskitet ska skadas. Undvik onödig luftexponering. Vi som flugfiskar denna dag använder nästan uteslutande flugor bundna på enkelkrok, dessutom med inklämd hulling vilket även det skonar gäddan. Väldigt ofta sitter flugan i käkvinkeln i brosket, där skadas inte några blodkärl. Vi samtalar en hel del om fiskeetik och om just catch and release med Olle. Han delar vår uppfattning att det fungerar bra, annars hade han nog sett en hel del döda fiskar så ofta som han ändå är ute i dessa vattnen.

Tiden går fort när man har roligt. Snart är det dags för lunch och det smakar ju fantastiskt gott med soppan och som Olle bjuder på. Självklart tillsammans med en Eriksbergsöl vad annars (inte någon starköl!).

När vi käkat klart fiskar vi självklart vidare. Det var länge sedan jag fiskade gädda nu, typ Februari, från och med första Mars är det förbudstid i Kalmar sund och sommarfisket i mina hemmavatten är nästan omöjligt på grund av allt sjögräs. Det känns därför extra bra nu att fiska efter denna fantastiska sportfisk som gäddan är. Att ta dom på fluga är något alldeles speciellt, huggen är brutala, känslan blir så mycket större eftersom man håller i linan när hugget kommer. Och inte sällan kommer gäddan i full fart från sidan när den väl har bestämt sig. Det gäller att hålla i grejerna, speciellt om det är en lite större fisk.

Dagen börjat ta slut och det skymmer sakteliga. Men kvällen har mer att erbjuda, vi har boende i Jägarvillan och käk som väntar i restaurangen. Maten är suveränt god, sköljs ner med en Eriksberg.

Efter maten väntar en härlig 40 gradig bubbelpool, jo ja tackar jag!!

När vi njutit av spavistelsen har vi jobb att göra, vi avslutar kvällen/natten med att redigera klart filmen från Berget Sportfiske som vi besökte för ett par veckor sedan.

Vi har bestämt träff med vår guide Olle 07.30 dagen efter. När frullen är avklarad checkar vi ut från boendet och beger oss till båten igen och ännu en gäddflugfiskedag.

Olle tar oss snabbt till första spotten för dagen, ”10 kiloskurvan”, tyvärr blev det inte någon 10 kilos där för våran del, en i sammanhanget mindre gädda kunde inte motstå min fluga och nollan var spräckt denna dag, alltid skönt med första fisken.

Vi fiskar och pratar, Olle är utomordentligt trevlig, en sådan där människa som det känns att man känt hela livet. Vi surrar på om allt möjligt. Han har bland annat en gedigen karriär bakom sig på ABU. Via guidningen har han också träffat massor med intressanta personer. Det är ett sant nöje att dryfta tankar och funderingar med Olle, det mesta kretsar självklart kring gäddfisket.

Det är konstigt ibland det här gäddfisket, vi fiskar och fiskar under dagarna. Jag byter fluga när det inte hugger och det avslöjar sig snart ett tydligt mönster, det är att gäddorna här i Eriksberg är barnsligt förtjusta i min lila fluga med chartreuse huggpunkt.

Gäddorna är faktiskt som galna i ”den lila flugan”, ingen kan riktigt förklara varför just denna färgkombo fångar så mycket fisk.

Som kronan på verket händer det vi hoppats på, plötsligt i ett helt stilla hav händer det, tråkigt nog tappar Andreas en bättre fiske bara någon minut innan ”The Big One” kliver på. Från ingenstans tar det tvärstopp. Direkt känner jag att detta är en betydligt större fisk, tunga knyckar, fisken har bestämt sig, den vill inte åt mitt håll i alla fall, den rusar flera gånger från sida till sida utan att visa sig, det vittnar om att det är en större fisk. Olle Får till slut sätta talonankaret i botten för fisken drar med hela båten och vi vill ju inte åka över denna fina spot utan istället fiska av den metodiskt.

Glädjen går inte att ta miste på, en urstark gädda som mäter sig till prick 100 cm har glufsat i sig min lila fluga. När väl fisken ligger i håven släpper adrenalinet och jag känner hur jag skakar lätt. Olle har håvat stora gäddor förr det märks, han är lugn och glädjes åt den fina fisken han med.

Ursäkta för att det är lite oskärpa i denna bild!

Framöver kommer det ett längre reportage i MagazineFishEco om vårt gäddflugfiske i Eriksberg, det kommer även en film på Every Fish Counts Youtubekanal.

När vi åker hemåt är vi mer än nöjda, massor av gäddor har fått syna håven och skratten har avlöst varandra. Två superhärliga gäddflugfiskedagar är till ända och jag vill tacka Eriksberg, Andreas och speciellt Olle Lidesjö för två fantastiskt trevliga dagar.

Vill man fiska med Olle som guide, kontakta Eriksberg.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *