Tillbaka i Skåne-land. Tillbaka för att se hur rödingarna har det i Brännvinsdammarna med sitt kalla källflöde. De har gått över ett halvår sedan vi var här senast och nu är vi tillbaka en helt annan årstid med helt andra förutsättningar.
Dammarna har ett kristallklart och kallt vatten från ett åttatal tjälsprång. Tjälsprångsvattnet håller 8 gr året om. Tack vare detta finns möjligheten att fiska röding i Skåne. De låter helt otroligt egentligen, röding i Skåne. De är något som vi här i söder tidigare bara kunde nå genom att ta oss massor med mil uppåt landet.
Förra året var vi här och jag lyckades landa min första röding. De var en häftig känsla och skönt att äntligen kunna ”bocka” av den från listan. Vi blev dock så förtjusta i dessa dammarna i som ligger så vackert inbäddat bland de stora bokträden, så vi bestämde oss tidigt för att göra ett återbesök.
Nu är det sommar och vi är återigen i Skåne hos de fantastiska Victor och Peter som driver Brännvinsdammarna. Det skall bli väldigt intressant och se hur rödingarna har klarat sig sen vi var här senast. De första vi möts av vid vattnet är en dansk sportfiskare som direkt känner igen oss från vår Youtube-kanal ”Every Fish Counts”. Han berättar att han är här enbart för att han kikat på vår video från vårt senaste fiske här. Riktigt roligt att höra och lite märkligt att höra att vi inspirerat en att åka hela vägen från Danmark hit efter sett vår film. Verkligen roligt med den responsen.
Vid en lite bro över till andra sidan dammen ser vi flera fiskar röra sig så vi smyger bort och kan se att det står ett jättestim med röding där. Säkert 20 st som står i den lilla strömmen som blir där. Vi gör en hel del försök på att få dem att ta våra nymfer men de visar sig inte vara lättlurade. De ignorerar helt våra flugor och till slut bestämmer vi oss för att testa lyckan i den övre dammen.
Där dröjer det inte länge innan Peter står med spöböj och ja det är en röding. Jag fumlar lite med landningen men lyckas till slut får fisken i håven. Peter är euforisk och man kan verkligen ta på hans lycka. Fantastiskt att se och vara med att dela denna äkta fiskeglädjen. Det är hans första röding på hemmaplan (Sverige), han har haft glädjen att drilla röding på Island tidigare.
Fiskarna här är inte lätta och det är som jag skrivit om tidigare inte helt lätt med put and take fiske som många tror. Visst att fiska på nysatt fisk är relativt enkelt, de hugger gärna på en stor färgglad marabou-fluga. Dessa fiskarna har dock gått här länge vilket både märks och syns på dem. De är i fantastisk kondition, med hela fina fenor. De låter sig inte luras lätt, jag kämpade länge under dagen innan jag till slut landade min första röding för dagen. Melodin var små nymfer i storlek 14-16 och tafsspetsen jag körde med till slut var 0.11. Eftersom vattnet är så klart så är det mestadels sightfiske vi kör och man ser hur fisken reagerar när flugan studsar förbi fisken. Frustrerande kan det vara men riktigt häftigt när man ser fisken stiga och ta din fluga.
Vi har en kanondag i Skåne återigen och det är verkligen ett speciellt ställe som Victor och Peter har här. Vi fick kämpa ordentligt denna dagen men vi lyckades lura flera rödingar och Peter tog ”catch of the day” som faktiskt var en regnbåge. En av de vackraste regnbågarna jag sett, en helt fantastisk fisk som är sådär prickig som man vill att de ska vara. Vi brukar ofta prata om den där perfekta regnbågen och ja denna är inte långt ifrån.
För ett längre reportage om vårt fiske här så håll koll på MagazineFishEco framöver och tills dess så kan ni kika på vår film på Every Fish Counts Youtube-kanal. När ni ändå är där, ge oss gärna en tumme och följ kanalen.