Intervju med Peter Svensson ”Gälgreppet”

Under året kommer jag köra några intervjuer med duktiga sportfiskare både kända profiler och mindre kända.

Först ut är min gode vän Peter Svensson som också driver bloggen ”Gälgreppet”. Peter och jag lärde känna varandra tack vare vår förening Torsåsbygdens Sportfiskeklubb. Vi båda är flugfiskare och har gjort många pass tillsammans genom åren. Det har varit kul att följa hans utveckling med hans blogg som bara blir bättre och bättre.

När började du fiska?
Jag har egentligen fiskat sedan jag var liten, med min pappa först, sen mer
självständigt, i tonåren började jag göra egna beten (vobblers täljda från
kvastskaft). Jag hade sedan 14 årsåldern ett PB på gädda (5,5 kg) som jag tog på min hemmagjorda vobbler. Grå/silver med svarta ränder på sidorna som jag namngav till ”Hulken”, på den tiden det största och starkaste man visste om. Denna vobbler var inspirerad av en vobbler min pappa köpte när han var barn (ca 7-8 år). Enligt min pappa var denna vobbler så bra att det räckte att hålla den ovanför vattenytan så kom gäddorna och högg. Som barn och ung tonåring hade jag ofta hört detta berättas vilket givetvis var väldigt fascinerande. Nu i vuxen ålder fick jag ett liknande hemmagjort bete tillverkat av min pappa, vid en fisketur fick jag lintrassel eller backslag som vi kallar det på min Ambassadeur rulle, där låg trävobblern och guppade på ytan helt utan påverkan från vare sig spö eller rulle. Medans jag frenetiskt redde upp trasslet blev det plötsligt ett jätteplask och vobblern satt fint i mungipan på en 2 kilosgädda så visst funkade den och detta späder ju på sätt och vis bara på sägnen och myten om ”den magiska vobblern”. Det är först i vuxen ålder jag börjat flugfiska.
Hur ser ditt liv ut som sportfiskare?
Jag försöker att tänka både etiskt och hållbart när jag fiskar framför allt gädda.
Jag är av uppfattningen att det inte räcker med att säga att jag värnar så
mycket om gäddan utan jag försöker även i det praktiska fisket tillämpa
fiskeetik exempelvis genom att fiska hullinglöst samt tillämpa catch and
release.
Vad är det som är så speciellt med fiske, varför brinner du för det?
Vad är inte speciallt med fiske? Jag tycker att fisket är en skön kontrast till det ibland hektiska vardagslivet och till mitt arbete som ambulanssjuksköterska.
Fisket är för mig att likna vid meditation, att göra något helt i motsats till det ibland livsavgörande beslut jag ansvarar för som ambulanssjuksköterska. Jag gillar även utmaningen i att ”lura” fisken till att hugga, både om det handlar om gäddfiske eller om jag fiskar efter regnbåge i put and takesjöar eller vild öring och harr i fjällen.

Vad är sportfiske för dig och hur ofta fiskar du?
Sportfiske är för mig att fiska på ett hållbart sätt, vilket innebär att jag väldigt sällan tar upp matfisk, undantaget när jag fiskar regnbåge i put and takevatten där det nästan alltid ingår i dealen att man får ta upp ett antal fiskar. Jag försöker fiska någon gång varje vecka, det är ju oftast livspusslet som avgör när man kan ut en runda. Jag försöker också få till en lite fiskeresa på ca en vecka någon gång under året, gärna då till svenska fjällen.


Din mest minnesvärda fångst?
Det måste vara min första riktigt stora gädda jag tog på fluga. Det var före
mobilkamerans tid så gäddan blev aldrig dokumenterad. Som jag mins det var det nog min andra riktade gäddflugfisketur till Blekinge, i November månad och redan efter 4-5 kast krokade jag en fin gädda, vågen stannade på 8,5 kg. En gädda som definitivt avgjorde att jag blev så fast, ja nästan besatt av gäddflugfiske. Det var i slutet av 2000 talet och det inte fanns något vidare utbud vad gäller gäddflugfiske. Denna gädda gav mig ett minne i form av ett ärr jag har än idag. För det första kändes det som jag krokat en ubåt. Gäddan var fast besluten att inte vilja komma med in till stranden (jag vadfiskade), urstark är orden, jag minns att jag höll emot så mycket jag vågade och tänkte att håller jag emot hårdare går något sönder. Flugan satt perfekt på insidan av högra mungipan med flugan inåt i gäddkäften. Jag hade bara en helt vanlig plattång med mig, i sammanhanget en väldigt liten tång. Gäddan gapade och när jag krokade loss flugan skakade gäddan till med huvudet och tänderna rev upp ett fint sprätt på ca 2 cm ovanför hö tumme, ett sår som blödde ymnigt. Jag fick avbryta fisket och åka hem… lycklig och bandagerad. Ett minne för livet.
Hur viktig är utrustningen för dig?
Utrustningen har kommit att bli viktigare och viktigare ju längre jag fiskat,
framför allt inom flugfisket. Inte nödvändigtvis att det måste vara ett speciellt spömärke utan att kombinationen spö, lina och även rulle harmonierar till den kaststil jag har, det måste helt enkelt kännas skönt att fiska/kasta med grejerna. Det värsta jag vet är när inte grejerna fungerar som det är tänkt. Jag kanske inte är lika ”kräsen” när det gäller min spinnfiskeutrustning med som sagt, det viktiga är att det funkar som jag tänkt mig. När det gäller kläder tänker jag lika dant, det måste kännas bekvämt samt fylla den funktion jag tänkt vare sig jag fiskar i vadare eller från båt.

När fisket är trögt och det inte nappar, vad har du för strategi då?
Jag byter storlek eller färg på flugor eller bete, fiskar på annat djup, testar mig fram tills jag ”knäckt” koden för dagen. Jag är övertygad om att det är den som är innovativ i sitt fiske som är vinnaren inte bara när fisket är trögt. Att inte våga eller förmå att testa nya fiskemetoder är nog det mest hämmande för fisket. Man får inte heller bli så egocentrisk i sitt fiske så man slutar att titta och lära av andra man fiskar med, oftast kan man ta lärdom av hur andra gör och sedan utveckla det.
Favoritfiske? Skillnad på tävligfiske och vanligt fiske ?
Jag försöker alltid fiska målinriktat, att försöka ”veta vad jag sysslar med”.
Fiskar jag efter en speciell art gör jag mitt bästa för att använda beten som jag vet erfarenhetsmässigt funkat. Sen händer det ju att man får så kallade
bifångster. Det kan var abborre eller havsöring som hugger på en ”gäddfluga”. Jag är av uppfattningen att det egentligen inte finns några artöverenstämbara beten eller flugor. Visst hugger kanske en specifik art oftare på vissa betestyper eller storlekar men det handlar nog mer om att man fiskar i för just den arten bättre lokaler. När det gäller att fiska vid tävlingar har jag inte så stor erfarenhet, jag försöker att använda mig av den erfarenhet jag skaffat mig, ha stor vaksamhet vid hemtagning av lina, läsa vattnet och i övrigt försöka tänka på vilken påverkan väder och vind, vattenstånd kan ha för fiskarten jag tävlingsfiskar efter. Favoritfiske, på hemmaplan måste jag svara gäddflugfiske, i övrigt fiskar jag väldigt gärna i strömmande vatten i fjällandskap.


Favoritart, typ av fiske – varför?
Jag måste nog ändå svara gädda och då gärna gädda tagen på fluga men straxt efter är det nog bäcköring och harr. Ett fantastiskt kul fiske i fjällnära miljö. Kanske för att det inte finns här omkring och därför känns mer exklusivt än gäddfisket. Varför gäddflugfiske? Jag har svårt att se att det finns något med adrenalinframkallande än gäddflugfiske, gäddan är oftast ganska lätt att locka till hugg så det är sällan långt mellan huggen till skillnad mot exempelvis havsörinsfiske på kusten. Ytterligare ett plus är att gäddan går att fiska nästan hela säsongen här nere i söder, bara inte det ligger is.

Eftersom detta trots allt är en flugfiske-blogg så vill jag ju veta om
ditt bästa minne relaterat till flugfisket?

Utan tvekan när jag var på fiskeresa på Island 2015, en resa som jag egentligen inte hade några speciella förväntningar på och ändå jättehöga förväntningar på. Vi fiskade mestadels i ett biblöde till den mer kända ån Laxa på nordöstra Island, en mindre å som hette Myrakvistl. 4 personer helt själva på en sträcka va 2,5 mil med guide dygnet runt. Jag kan säga att nästan allt som jag drömde om slog in. På två halvdagar och fyra heldagar (10 tim/dag) vilket var vad man fick fiska per dygn på Island så krokade jag av 69 fiskar, allt ifrån brunöring, havsöring, havsvandrande röding och stationär röding. En sagolik resa som jag gärna gör om någon gång.


Vad har du för mål för fisket inför 2019?
Målet är ju alltid att fånga gädda över den magiska gränsen 10 kg och eller 100 cm. Sedan har jag som mål att fånga vild regnbåge någonstans i världen och förstås fiska i Svenska fjällen. Ett nytt PB vore inte så dumt heller. Men det viktigaste av allt är att njuta av livet och av fisket!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *