Gör din egen ismetevippa del 1

När det kommer till ismetevippor så finns det flera olika varianter och diskussioner kring dessa som snurrar runt på sociala medier, bloggar och så vidare.
Jag tänkte visa en av mina varianter som jag har använt mig av i några år nu.
Jag har visat den här lösningen tidigare på min gamla blogg men jag tyckte den förtjänade att få synas här med.

Ismete

Vipporna har fungerat mycket bra, men använder man riktigt stor mört så har jag gjort en ny variant som jag visar i del 2 av gör din egen ismetevippa.

Min grundstomme är hämtad ifrån Stefan Jarls fina blogg The Specimen Hunter sen har jag ändrat på vissa saker så det fungerar som jag vill.

Jag använder mig av frigolitägg eller styrolitägg som de brukar heta på hobbyhemsidor från t.ex. Panduro. Storleken på äggen jag använt är 6*8 cm.
Anledningen till ägg modellen är att jag personligen tycker man ser dessa bättre än bollar. Sen är det ju helt upp till var och en vad som fungerar.

Det som behövs är följande:

  • Styrolitägg
  • Rensband 0,5 cm bred (självklart valfritt men det är bredden jag använt)
  • Gasbrännare/Tändare
  • Trälim för utomhusbruk
  • Träplugg 10*40 millimeter
  • Figursåg/smalt sågblad
  • Epoxylim
  • Sprayfärg
  • Klarlack
  • Krympslang
  • Gummiband

Så här gör man:
Börja med att klippa cirka 50 centimeter långa bitar av rensbandet.
Rensband finns att köpa på till exempel Biltema eller Jula.
Längden på vipporna får man avgöra själv, man kan behöva längre eller kortare beroende på vad man använder för hållare till vipporna och även vilken bredd man har på rensbandet. 50 centimeter passar mitt fiske.

Ismetevippa

Sen värmer man ena änden med en gasbrännare, det fungerar även med en vanlig tändare, det tar bara lite längre tid. När änden av rensbandet är varmt nog så trycker man det rakt igenom ägget. Gör det snabbt men se till att få det så rakt som möjligt.

Ismetevippa

Sen är det dags att få lite färg på äggen så de syns, men frigolit smälter om man inte använder sig av akrylfärg och jag tycker inte resultatet blir bra med dessa färger.
Så jag har löst det på ett annat vis, jag målar först äggen med trälim för utomhusbruk innan jag använder sprayfärg. Det är viktigt att man använder lim för just utomhusbruk annars kommer äggen smälta ändå vid målningen.
Stryk på ett lager trälim och låt det torka, eller snarare sugas upp av frigoliten och sen stryker man på ett lager till med lim när det första torkat ordentligt.

Ismetevippa

När andra strykningen torkat så har man en hård slät yta på sina frigolitägg som då tål sprayfärg, dessutom så håller dessa bättre från stötar. Men framförallt, de tål väder och vind mycket bättre.

När limmet har torkat så är det dags att måla äggen i den färg man vill ha, jag använder mig av fluorescerande röd.
Spraya äggen minst 3 gånger så det täcker ordentligt.

Ismetevippa

När färgen har torkat ordentligt så sprayar man dem även minst tre gånger med klarlack för att få en ännu synligare vippa och även en hård yta.
Jag har använt mig av hobbyfärg från Biltema som fungerat bra, men självklart kan man använda andra märken.

Ismetevippa

Nästa steg är träpluggen som ska sitta längst ut på vippan, modellen jag använder är 10*40 millimeter, dessa finns också på butiker som Jula och Biltema.
Använd en figursåg eller ett smalt sågblad och såga ett tunt spår i mitten av träpluggen. Det måste vara så brett så det går att trycka in ena änden av rensbandet i skåran.

Ismetevippa

När träpluggen är klar så ska den limmas fast i änden på vippan, jag använder mig av epoxylim.
När limmet har torkat ordentligt så är nästa steg att täcka träpluggen med krympslang. Ett tips är att inte använda en tändare för att värma krympslangen utan använd istället vattenkokaren. När vattnet kokar så värmer man krympslangen från ångan som kommer ut från ”pipen”.
Genom att använda vattenkokaren i stället för en tändare så slipper man brännmärken och risk för hål i krympslangen om man råkar värma för mycket.

När krympslangen är på plats är det dags att limma fast ägget på vippan. Lägg ett rejält lager med epoxylim mot träpluggen och skjut sedan upp ägget så det fäster ordentligt mot träpluggen, lägg även ett lager i andra änden av ägget så det sitter fast ordentligt.

Ismetevippa

När limmet har torkat är det bara den sista detaljen kvar, klipp en bit krympslang på cirka 10 centimeter och trä på den på rensbandet under ägget. Värm sedan krympslangen, men spara någon centimeter fram till ägget. Anledningen till det är att om limmet skulle släppa av någon anledning så kan ägget ändå inte glida ner utan stannar kvar. Sen sitter även bjällran bättre på krympslangen än direkt på rensbandet.

Sen är det valfritt vad man vill sätta dit för gummiband fram på träpluggen, man kan använda vanlig enkel gummisnodd eller ett silikonband.
Själv har jag använt vanliga gummiband som jag virat några varv som har fungerat utmärkt. Jag tycker det ger bra möjligheter att låsa linan så pass hårt som man behöver beroende på storlek av betesfisk men även mot vinden. Men se till att ha med dig ett antal extra gummiband ut på isen ifall något skulle gå av.

Ismetevippa

Ismete Vippa

Som sagt, det här är en enklare modell som jag använt mig av i 2-3 år utan problem, men den kan ställa till det lite om man använder stor mört, 20 centimeter plus. Det jag vet andra har gjort är att de har bytt ut gummisnodden mot just ett silikonband som man har till hästar och tagit en liten plastpärla och trätt igenom bandet. På så vis kan de justera hur hårt bandet ska sitta runt träpluggen och linan.
Personligen fick jag det inte riktigt som jag ville och därför har jag tillverkat nya vippor som jag kommer visa i en del två inom kort här på bloggen.
Men är man intresserad av lösningen med pärla och silikonband så har
Stefan Jarl gjort en mycket bra guide som ni kan se här. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *